“Піонери непокори”: Черкаська міськрада послабила карантин для бізнесу, поліція й Аваков жорстко реагують

 

Рішенню міської ради Черкас про дострокове пом’якшення з 1 травня карантинних обмежень для бізнесу дадуть оцінку правоохоронні органи.

Про це 1 травня заявили міністри охорони здоров’я та внутрішніх справ України, засудивши дії міської ради.

Цього ж дня поліція Черкаської області почала кримінальне провадження за фактом рішення міської влади про послаблення карантинних обмежень.

“Виконавчий комітет відмовився скасувати дане рішення. Сьогодні, 1 травня, Черкаським відділом поліції відомості за фактом прийняття виконкомом відповідного рішення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 325 Кримінального кодексу України”, – зазначили в ГУ Нацполіції.

Поліція Черкащини наголосила “на необхідності дотримання вимог чинного законодавства та не здійснювати діяльність, яка, відповідно до постанови Кабміну Міністрів України, наразі заборонена”.

“Те, що вчора відбулося в Черкасах, я маю на увазі рішення міськради відкрити магазини, аж до торговельних центрів, до терас у закладах громадського харчування, може нівелювати всю роботу [з боротьби з поширенням коронавірусної інфекції], яку було виконано протягом півтора місяця. Це може призвести до катастрофічних наслідків. Діям міської влади дадуть відповідну оцінку, зокрема і правоохоронні органи”, – сказав глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу в п’ятницю під час візиту до Черкас, передає “Інтерфакс-Україна”.

Глава МОЗ вважає, що рішення Черкаської міської ради “ставить під загрозу життя і здоров’я людей, які просто повірили й можуть піти і заразитися”.

“Я категорично засуджую такі дії”, – додав міністр охорони здоров’я.

Жорстко відреагував на рішення Черкаської міськради також міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

“Пане міський голово Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоров’ям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!” – написав Аваков у твіттері.

Напередодні стало відомо, що міська влада Черкас з 1 травня пом’якшує карантин для частини підприємців міста у зв’язку з численними зверненнями представників бізнесу, які опинилися на межі виживання.

Виконком міськради Черкас дозволив відновити роботу:

  • магазинів із продажу непродовольчих товарів, будівельних матеріалів, електроінструментів, електрообладнання, інших електротоварів, сантехніки, канцелярських товарів, квітів, книжкової продукції та меблів;
  • майстерень із ремонту взуття, одягу, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож за індивідуальним замовленням, перукарень і салонів краси, салонів для надання послуг із догляду за домашніми тваринами, салонів ритуальних послуг, проєктних організацій;
  • ринків, ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції та квітів;
  • літніх майданчиків закладів ресторанного господарства;
  • парків, скверів та атракціонів на їхній території;
  • об’єктів спортивної інфраструктури (лише для проведення тренувань).

При цьому в рішенні виконкому Черкаської міськради від 30 квітня вказано, що воно ухвалене відповідно до підпункту 8 пункту “а” статті 30 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”. Передбачається, що відновлення роботи суб’єктів господарювання відбуватиметься за умови дотримання ними вимог законодавства щодо протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

Документ відписав заступник міського голови Ігор Волошин.

“Ми розуміємо, що через карантинні обмеження чи не найбільше страждає дрібний бізнес, – прокоментував заступник мера. – Через карантин вони зазнають великих збитків. Питання відновлення роботи об’єктів торгівлі та сфери послуг у Черкас ми розглядали ще й на засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, і прийшли до висновку – пом’якшити карантинні обмеження для частини підприємців. Але, звісно ж, лише за умови жорсткого дотримання протиепідемічних заходів: це й соціальна дистанція, дезінфекція тощо”.

Як ідеться в повідомленні на сайті міськради, підприємці Черкас “обіцяють строго дотримувати всіх санітарних норм та “коронавірусних” правил, як-то: встановити антисептики при вході в приміщення, вимірювати температуру, пильнувати за кількістю людей у магазинах”.

Представниця ініціативної групи підприємців Галина, яку цитує сайт ЧМР, пояснила: “Ті пільги, які надає нам держава з оподаткування нашого бізнесу, ми ще не можемо застосувати, оскільки досі не розроблений механізм їх застосування. Це ж стосується й комунальних платежів. Дрібні магазинчики, які розташовані у великих торгівельних центрах, продовжують за все платити. Для прикладу, мені доводиться витрачати на це кожного місяця 19 тисяч гривень. І це при тому, що товар у мене сезонний, закуплений у кредит, торгівлю я не здійснюю. Малі підприємці опинилися не на межі, а за межею виживання”.

Нагадаємо, за минулу добу в Україні діагностували 455 нових випадків коронавірусної хвороби. Померли 11 пацієнтів, одужали – 175.
Загалом станом на ранок 1 травня в Україні відомо про 10861 лабораторно підтверджений випадок коронавірусної хвороби COVID-19, з них 272 летальні, 1413 пацієнтів одужали.
Відношення нових випадків до загального числа інфікованих уже кілька днів не перевищує 4-5%.

У Черкаській області – 296 діагностованих випадків, хворі – 224, померли – 9, одужали – 63.

Згідно з даними, оприлюдненими на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО, за показниками зараженості Черкащина на 15-му місці в Україні, за числом летальних випадків – на 10-му.

За минулу добу в Черкаській області зафіксовано 6 нових випадків захворювання, 1 випадок смерті та 3 одужання.

Читайте також:
З 11 травня карантин буде пом’якшений, – глава МОЗ

Як інформувала “Новинарня“, карантинні обмеження в умовах пандемії COVID-19 в Україні були запроваджені з 12 березня постановою Кабміну.

Згідно з рішенням РНБО, Україна закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Раніше оголошено карантин для освітніх закладів. Із 23 березня Київ зупинив всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери.

Із 6 квітня уряд посилив карантинні заходи, а надалі скоригував. 22 квітня Кабмін продовжив карантин до 11 травня.

У 20-х числах квітня деякі країни Європи почали поступово виходити з карантину (ДаніяАвстріяЧехія тощо).

Минулого тижня уряд презентував дорожню карту виходу України з карантину в п’ять етапів. При цьому 29 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 11 травня Кабмін планує запровадити адаптивний карантин для різних регіонів.

Читайте також:
Другий-четвертий етапи виходу з карантину можуть початися одночасно, – Шмигаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна