Із 23 березня Київ зупиняє перевезення пасажирів, крім працівників критичної сфери, – Кличко

доповнено

Із 23 березня, Київ у зв’язку з епідемією коронавірусу зупиняє пасажирські перевезення громадським транспортом, крім окремих категорій працівників “критичної сфери”.

Про це заявив міський голова столиці Віталій Кличко у спеціальному відеозверненні в суботу, 21 березня.

“З понеділка, 23 березня, громадський транспорт столиці перевозитиме виключно тих пасажирів, які їдуть на роботу на підприємства, що забезпечують критично важливі сфери життя нашого міста. Це медичні працівники, рятувальники, правоохоронці, фахівці сфери ЖКГ, люди, які працюють в продуктових магазинах і аптеках. Також співробітники стратегічних підприємств.
Для таких перевезень розроблені маршрути громадського транспорту, схеми яких буде опубліковано вже сьогодні”, – сказав Кличко.

Він зазначив, що для проїзду в такому транспорті працівники підприємств критичної сфери отримають спеціальні проїзні квитки (мер при цьому продемонстрував пластикову картку синього кольору).

“Такі перепустки ми зараз передаємо на всі необхідні підприємства”, – сказав Кличко.

При цьому столичний голова зазначив, що обмеження не стосуються пересувань громадянами на власному транспорті.

Віталій Кличко зазначив, що напередодні столична адміністрація отримала “цілу книгу” порад від мерії китайського міста Ухань, де відбувся перший спалах епідемії коронавірусу, і пересвідчилася, що головний рецепт протидії поширенню COVID-19 – максимальна ізоляція громадян по домівках.

“Київська влада змушена запровадити більш суворі обмеження (…) для обмеження соціальних контактів мешканців міста”, – сказав мер.

“Заклики залишатися вдома означають залишатися вдома!” – наголосив Кличко, закликавши в час карантину не ходити на шашлики, не гуляти компаніями та з дітьми на вулиці. Тим, хто несерйозно ставиться до обмежень, він порадив подивитися відео з трагічними новинами з Італії.

“Ми живемо в нових реаліях, які не всі кияни розуміють… Ваше здоров’я – у ваших руках”, – зазначив мер.

Також Віталій Кличко закликав прикордонну службу посилити в аеропортах контроль громадян України, які повертаються до Києва з-за кордону.

Нагадаємо, раніше цього дня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що з 22 березня Київ зупиняє пасажирські перевезення, крім працівників екстрених служб, аптек і продмагів.
Напередодні Арсен Аваков стверджував, що найближчими днями обмежувальні заходи у зв’язку з коронавірусом COVID-19 стануть значно жорсткішими; він наполягає на введенні “тотального карантину”.

Читайте також:
Комендантська година і надзвичайний стан: у Авакова анонсували обмеження проти вірусу як у Китаї

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить близько 3,4%). Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на ранок 21 березня у світі лабораторно зафіксовано 275,5 тис. випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 11402 особи померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 88258 людина.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, Іспанія, Німеччина, Іран, США, Франція, Південна Корея, Швейцарія, Велика Британія, Нідерланди.

Найбільше людей померли в Італії – 4032 (за минулу добу – щонайменше 627).

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

Станом на 21 березня в Україні зареєстровано 41 випадок COVID-19, три з них – летальні.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення.

Читайте також:
В Україні зафіксовано вже понад 40 хворих із коронавірусом у 10 областях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна