Комендантська година і надзвичайний стан: у Авакова анонсували обмеження проти вірусу як у Китаї

 

В Україні по всій території держави будуть прийняті заходи надзвичайного стану.

Про це у четвер, 19 березня, заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко у фейсбуці.

На думку чиновника, введення надзвичайної ситуації у Київський, Чернівецький та Житомирській областях “вже дозволяють психологічно підготувати українців до такого кроку”.

“Працюватиме лише той бізнес, який критично необхідний для життєзабезпечення країни. Без нової сукні, штанів, трусів чи шкарпеток, без нового авто чи походу в кафе, пару місяців люди переживуть. Ті, хто цього не розумітиме, нестимуть суворе покарання”, – зазначає Варченко.

Він наголошує, що “право на приватність власного життя, особисті дані, таємницю пересування частково поступляться місцем і будуть підпорядковані праву громадян на життя та здоров’я”.

Також радник міністра внутрішніх справ анонсує:

  • встановлення комендантської години;
  • особливий порядок розподілення продуктів харчування;
  • мобілізацію ресурсів підприємств, організацій та установ і переорієнтацію виробництва;
  • швидше усунення керівників держпідприємств, організацій та установ, що неналежно виконуватимуть завдання;
  • обмеження свободи пересування і штрафи за порушення домашньої самоізоляції;
  • радикальне зменшення об’ємів роздрібних готівкових розрахунків (натомість оплата товарів і послуг банківськими картками);
  • кожен матиме у кишені антисептик, на лиці – маску, а на руках – рукавички;
  • максимальне притягнення правоохоронцями до відповідальності “здирників і шахраїв, що намагатимуться заробити на біді”;
  • бригади медиків та інших служб, що перевірятимуть температуру громадян, які пересуваються на вулиці, сідають в громадський транспорт чи заходять до крамниці/аптеки;

За словами Івана Варченка, їздити у громадському транспорті будуть лише медики, військові, правоохоронці, аптекарі, рятувальники, продавці продуктових магазинів і співробітники комунальних служб і систем життєзабезпечення. “У крайньому разі – громадяни дорогою до аптеки чи продуктового магазину”.




“Органи державної влади та місцевого самоврядування, соціально відповідальний бізнес, волонтери організують забезпечення кожної адреси, де живуть пенсіонери чи соціально незахищені громадяни, пакетом життєво необхідної продукції, у т.ч. медикаментів”, – пише радник міністра.

“Китайці оперативно розробили та ввели систему контролю за пересуванням кожного громадянина, яка дозволяє встановити його контакти. Ця ж система контролює стан здоров’я. Це дозволяє швидко відстежувати та ізолювати епідемічно небезпечних громадян на ранній стадії. В Україні будуть використовуватися подібні системи контролю”, – написав Іван Варченко.

На думку чиновника, “таким чином буде перервано поширення хвороби”. Варченко назвав такі заходи “перемогою здорового глузду”, а не “поразкою демократії”.

Читайте також:
В Україні готують закон, який дозволить передати повноваження уряду Зеленському

Станом на 19 березня Україні зафіксовано 18 випадків інфікування коронавірусом COVID-19, два з них – летальні.

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають. Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, іноді – пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікування (серед них – діти молодшого віку).

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,5%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на 17:30 19 березня у світі зафіксовано понад 227 тисячі випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 9318 особи померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 84532 людей.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, Іран, Іспанія, Німеччина, Південна Корея, Франція, США.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення.

Читайте також:
МОЗ опрацьовує чотири сценарії реагування на коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна