Шмигаль оприлюднив план виходу України з карантину. ІНФОГРАФІКА

 

Кабінет Міністрів має план виходу України з карантину, який складається з п’яти етапів.

Про це увечері в п’ятницю, 24 квітня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграмі.

“Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання. Урядова дорожня карта виходу із карантину дасть можливість зберегти життя українців і водночас поступово відновити економічну стабільність”, – написав прем’єр.

За словами голови уряду, стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.

Клацайте для збільшення

Етап 1. Контроль над розповсюдженням коронавірусу, доступність медичних ресурсів

Умови: якщо протягом десяти днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюються або щоденне відхилення утримується в межах 5%

Відкриваються:
парки, сквери, зони відпочинку, лісопарки, прибережні зони (окрім дитячих майданчиків),
частина об’єктів індустрії краси;
тренування у командних видах спорту;
оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами;
кав’ярні (на виніс);
автомийки, веломагазини, велопрокат; нотаріуси, адвокати, аудитори.

Етап 2: зменшення кількості нових випадків COVID-19, розвантаження медичної системи

Умови: якщо протягом десяти днів поспіль відсоток виявлених випадків серед усіх протитестовпних у країні щоденно знижується; щоденна кількість осіб, які одужали, стала або зростає

Відкривається та відновлюється:
побутове обслуговування населення;
навчання випускних класів у школах, підготовка до проведення ЗНО;
заклади громадського харчування (на виніс);
кінотеатри просто неба;
спортивні зали та фітнес-центри;
готелі;
спортивні змагання, в яких беруть участь не більше 50 осіб (без глядачів).

Етап 3: вивільнення медичної системи від хворих

Умови: якщо протягом десяти днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків хвороби; заклади охорони здоров’я зайняті пацієнтами з коронавірусом менше ніж на 10%

Відкриваються:
спортивні та дитячі майданчики;
окремі заклади освіти;
метрополітен (для спеціальних перевезень);
міжміське транспортне сполучення (у межах області);
торгово-розважальні центри (без розважальних зон та дитячих майданчиків);
театри та кінотеатри;
заклади розміщення, хостели, санаторії, бази відпочинку;
заклади громадського харчування з відвідувачами.

Етап 4: повний контроль над осередками

Умови: якщо протягом десяти днів поспіль кількість нових, не пов’язаних між собою, випадків щоденно менше ніж 5 на область

Відкриваються:
метрополітен та наземний громадський транспорт;
торгівельно-розважальні комплекси та інші розважальні заклади;
спортивні зали та фітнес-центри;
заклади громадського харчування;
заклади культури;
заклади освіти.
Відновлюється планова медична та стоматологічна допомога.

Етап 5: припинення внутрішньої передачі вірусу

Умови: якщо трапляються лише поодинокі випадки інфікування, пов’язані лише з імпортуванням вірусу

Скасовуються інші обмеження, крім встановлених місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях.

У Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~5%). Вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інституту Джона Гопкінса, станом на 9:50 24 квітня у світі лабораторно зафіксовано понад 2,71 млн випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 190 тис. людей померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Понад 742 тис. – одужали.

Абсолютними лідерами за кількістю заражених є США (869 тис. осіб), померли в Штатах понад 80 тис. людей.

На другому місці за числом хворих – Іспанія (213 тис.), далі – Італія (189 тис.), Франція (159 тис.), Німеччина (153 тис.), Велика Британія, Туреччина, Іран, Китай, Росія, Бразилія, Бельгія, Канада та ін.

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Більшість країн світу запровадили жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Багато країн запровадили надзвичайний стан – це зокрема Італія, Молдова, Грузія та ін.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення. Раніше оголошено карантин для освітніх закладів. Із 23 березня Київ зупинив всі пасажирські транспортні перевезення, крім критичної сфери.

Із 6 квітня уряд посилив карантинні заходи, а надалі скоригував.

22 квітня Кабмін продовжив карантин до 11 травня.

Читайте також:
Поліція про порушення карантину на Великдень: 19 храмів, три “адмінки”, один кримінал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.