Поліція про порушення карантину на Великдень: 19 храмів, три “адмінки”, один кримінал

 

За фактами порушень карантинних обмежень у храмах під час Великодніх богослужінь Національна поліція України склала три адміністративні протоколи та почала одне кримінальне провадження. Загалом порушення було виявлено в 19 церквах.

Як інформує пресслужба НП, про це 19 квітня заявив голова Нацполіції України Ігор Клименко.

За даними правоохоронців, на території України 18-19 квітня відбулися Великодні богослужіння у 13658 храмах по всіх регіонах, у них взяли участь майже 130 тисяч осіб.

Публічну безпеку і порядок забезпечували 26,5 тис. поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії.

“Зусилля правоохоронців насамперед були спрямовані на проведення профілактичної роботи щодо неухильного дотримання всіх карантинних обмежень”, – заявили в пресслужбі НП.

“І сьогодні ми можемо говорити про те, що громадяни проявили правову свідомість і дослухалися до наших закликів дотримуватися карантинних обмежень. Утім впродовж доби зафіксовано випадки присутності понад 10 вірян у храмах, у тому числі без засобів індивідуального захисту у 19 культових спорудах на території 13 областей. Поліцейські склали три адміністративні протоколи та розпочали одне кримінальне провадження. Решта матеріалів ретельно вивчається для прийняття законного рішення. Поліція продовжує працювати в посиленому режимі”, – сказав Ігор Клименко.

За його словами, порушення карантинних обмежень під час богослужінь зафіксовані:

  • у Донецькій області – 4,
  • у Дніпропетровській та Запорізькій – по 2,
  • у місті Києві, Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Рівненській, Одеській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях – по 1.

На цей час поліцейські склали три адміністративні протоколи за ст. 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення в Запорізькій, Рівненській та Чернігівській областях.

Кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) відкрито за фактом подій у Свято-Успенському соборі Святогірської лаври (Московський патріархат) на Донеччині, де на Великодньому богослужінні спостерігався натовп вірян із 300 осіб, більшість із яких не мала засобів захисту від коронавірусу.

Нагадаємо, за інформацією з різних джерел, очільника РПЦ в України митрополита Онуфрія (Березовського) та митрополита Антонія (Паканича) напередодні Великодня госпіталізували з коронавірусом. Представники так званої “УПЦ МП” спростовують цю інформацію, але ні Онуфрій, ні Антоній не були присутні на Великодньому богослужінні в Києві.
За офіційними даними, в Києво-Печерській лаврі на COVID-19 захворіли понад сотню церковників. У монастирі оголосили карантин.

Як повідомляла “Новинарня“, станом на ранок 19 квітня в Україні діагностовано 5449 випадків COVID-19, з них 141 летальний, 347 пацієнтів одужали.
За минулу добу зафіксовано 343 нові випадки інфікування – таким чином, динаміка інфікування знижується другу добу поспіль.

Читайте також:
В Україні коронавірусом заразилися понад тисячу медиків

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна