Підозри Воронченку й Порошенку можуть свідчити про підготовку агресії РФ на морі, – Морська експертна платформа

 

Кримінальна справа, яку розслідує ДБР з приводу “керченського рейду” суден ВМСУ в листопаді 2018 року, і наміри оголосити у зв’язку з цим підозри в державній зраді експрезиденту Порошенку, колишньому секретареві РНБО Турчинову й командувачу ВМС ЗСУ Воронченку є політично мотивованою, ставить під питання законність опору України російському агресору та може свідчити про підготовку агресії РФ з моря.

Про це йдеться в заяві “Морської експертної платформи”, оприлюдненій увечері в суботу, 25 квітня.

“Ми, представники об’єднання “Морська експертна платформа”, заявляємо про те, що наміри влади вручити адміралу Ігорю Воронченку повідомлення про підозру у вчиненні державної зради є нічим іншим, ніж політичною розправою над ним, а також над його військовим та політичним керівництвом”, – сказано у відозві, текст якої оприлюднив у фейсбуці представник “МЕП” Михайло Гончар.

Експерти наголошують, що прохід військових кораблів України з Чорного до Азовського моря здійснювався без порушень положень міжнародного права та національного законодавства України.

“Звинувачення адмірала Воронченка у державній зраді на основі подій, що відбулися в Керченській протоці та Чорному морі в листопаді 2018 року, а саме — захопленні російськими силовиками кораблів ВМС України в водах Чорного моря після їх невдалої спроби пройти Керченську протоку, може висувати лише влада, яка ставить під сумнів законне право України на вільний прохід власними морськими акваторіями. В світі є лише одна країна, яка офіційно про це заявляє — це Російська Федерація”, – зазначено в заяві.

Експерти “МЕП” також вважають, що справа проти адмірала Ігоря Воронченка, Петра Порошенка та Олександра Турчинова “є не лише частиною особисто політично вмотивованої помсти сьогоднішніх можновладців своїм попередникам”.

Ця справа ставить під питання законність опору агресору взагалі та руйнує правову позицію України в міжнародних арбітражах проти Російської Федерації. За таких умов цілком очевидно чиї інтереси обслуговують ті, хто реалізує сценарій політичного переслідування українського адмірала.
В умовах російської агресії, що триває, такі переслідування є спробами перекласти відповідальність за відкриту збройну агресію Росії проти України на морі з російського агресора на українське керівництво, яке у 2018 році схвалювало непрості, але вкрай важливі для безпеки нашої держави й українського суспільства рішення”, – сказано в заяві.

Підписанти стверджують, що такі дії нинішнього керівництва держави “деморалізують особовий склад ВМС України, які героїчними зусиллями відновлюють український військовий флот в умовах зростаючої мілітаризації Чорноморського регіону Російською Федерацією та наростаючої загрози суверенітету й територіальній цілісності України з моря, а також є знущанням над бойовим духом усіх Збройних Cил України, які є головним гарантом вільної і незалежної України”.

“МЕП” зазначає, що “підготовка до оголошення підозри вже завдала величезної шкоди ВМС України” та може свідчити про підготовку сприятливих обставин для агресії Росії з моря.

“Можливо, це саме сценарій «Одеса наша» та розблокування Північно-Кримського каналу і розглядаються в Кремлі як такі, що допоможуть врятувати рейтинг Путіна”, – зазначають підписанти заяви.

Вони закликали всі політичні та громадські сили, що стоять на проукраїнських державницьких позиціях, “об’єднатися з метою відвернути загрозу повернення в Україну практики політичних переслідувань та справжньої державної зради на користь російського агресора”.

“Ми закликаємо Президента України Володимира Зеленського не робити непоправних помилок, які вже мали місце в новітній українській історії, які призводили до міжнародної політичної ізоляції тих президентів, які їх допускали і які відкидали країну на десятиліття назад у її розвитку як європейської, демократичної держави”, – попередили в “МЕП”.

Заяву підписали: Михайло Гончар, Ігор Кабанченко, Олена Снігир, Борис Бабін, Павло Лакійчук та інші представники “Морської експертної платформи”.

Нагадаємо, ввечері 25 квітня колишній нардеп Олег Ляшко та нинішня депутатка від “Європейської солідарності” Вікторія Сюмар поширили інформацію про те, що п’ятий президент України Петро Порошенко, колишній секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов та командувач Військово-морських сил ЗСУ адмірал Ігор Воронченко можуть отримати підозри в державній зраді у справі про перехід українських моряків через Керченську протоку, де вони були захоплені в полон РФ.

Справу про проходження двох бронекатерів та одного буксира ВМС ЗСУ через контрольовану Росією Керченську протоку дійсно розслідує ДБР із літа 2019 року за поданням Андрія Портнова, колишнього юриста Януковича. У вересня Петра Порошенка викликали на допит у цій справі.

Водночас в.о. директора Державного бюро розслідувань Олександр Соколов у коментарі “Українській правді” заявив, що поширена Ляшком і Сюмар інформація не відповідає дійсності.

Читайте також:
Начальник Генштабу Руслан Хомчак: Будемо планувати нові проходи ВМСУ на Азов

Як інформувала “Новинарня“, 23-25 листопада 2018 року корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Це був уже другий конвой ВМСУ на посилення азовського угруповання (після проходу суден “Донбас” і “Корець” у вересні 2018 року).
Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.
Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”: таран, обстріл, застосування спецназу тощо. У нейтральних водах росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили 24 моряків у полон. Вогонь вівся зокрема з артустановок і ракетами з вертольотів. За інформацією ВМСУ, тоді шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки України прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада 2018 року президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти прикордонних

27-28 листопада 2018 року підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення”.
Надалі військовополонених перевезли до Москви, в СІЗО “Лефортово” та – трьох поранених – у “Матроську тишу”. До них тривалий час не було доступу адвокатів і консулів. Термін арешту продовдували.

У березні 2019 року 24 українських моряків визнали військовополоненими, про що йлося в опублікованій Управлінням верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) доповіді про ситуацію в Україні за період 16 листопада 2018 року – 15 лютого 2019 року.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права повністю задовольнив позов України та зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі та 24 членів їхніх екіпажів.

Надалі ФСБ Росії планувала засудити полонених українських моряків до 6 років ув’язнення.

7 вересня 2019 року полонених моряків повернули в Україну в рамках “великого обміну” з РФ. У листопаді росіяни віддали Україні також і два захоплені МБАКи, “Нікополь” і “Бердянськ”, та буксир “Яни Капу”.

Читайте також:
Від початку блокади Керченської протоки РФ затримала понад 2200 суден, – Клименко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.