“Звільняють людей, які не мають відношення”: родичі полонених записали звернення до Зеленського

 

Рідні українських полонених, яких незаконно утримують бойовики в ОРДЛО, записали звернення до президента України Володимира Зеленського, вимагаючи зустрічі для обговорення принципів формування обмінних списків.

Дружини, діти та батьки українських в’язнів апелюють до влади, вказуючи на те, що їхні близькі вкотре не потрапили до списку на обмін з угрупованнями “ДНР/ЛНР”, тоді як із полону звільняються зокрема й люди, які не мають відношення до конфлікту на Донбасі.

Першою у відеозверненні виступає Тетяна Матюшенко.

Її чоловіка Валерія Матюшенка, підприємця з міста Кальміуське (Комсомольськ) Донецької області, який не приховував проукраїнські погляди, бойовики схопили в липні 2017 року, катували та “засудили” до 10 років ув’язнення. Тепер важко хворий чоловік карається у 32-й колонії у Макіївці.

“Це відео записуємо як крик душі. Всі ми родичі полонених, які, незважаючи на обіцянки влади, досі не потрапили  в черговий обмін і протягом довгих років перебувають в полоні. Ми раді, що проводиться черговий обмін, але нам набридло дивитися, як в списки на обмін потрапляють люди, які не мають відношення до конфлікту на Донбасі…” – говорить Тетяна Матюшенко.

“Пане президенте, ви знаєте, що в нелюдських умовах перебувають сотні відданих Україні людей. Може, вам варто звернути увагу саме на таких людей”, – говорять також рідні ув’язнених.

Серед них – рідні полонених Станіслава Боранова, Олени Пех, Григорія Сінченка, Олени Федорук, Євген Ставцев, військовослужбовців 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ Віталія Чміля, 128-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ – Ігоря Мирончука, 53-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ – Юрія Гордійчука.

Мама Сінченка розповіла, що її син потрапив у полон бойовиків “ДНР” удруге. У грудні 2017 року 26-річного дончанина повернули на підконтрольну територію України у ході так званого великого обміну полоненими. Григорій Сінченко повернувся в рідний Донецьк, щоб виконати обіцянку, дану товаришам у полоні: він влаштував акцію протесту проти звірячих тортур, які чиняться в ОРДЛО. Його схопили і незаконно ув’язнили восени 2019-го.

Пане президенте, будь ласка, почуйте нас, поговоріть із нами. Ми давно чекаємо. І дуже сподіваємося”, – сказала мама Григорія Сінченка.

Читайте також:
Цивільні, яких за обміном отримала Україна: комуніст, “агенти” СБУ, колишній наркозалежний та інші

Як повідомляла “Новинарня“, перший у 2020 році обмін полоненими з ОРДЛО проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян (з них двоє – військових).

Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Не “всіх на всіх”: бойовики віддали Україні 20 полонених, серед них 2 – військові. СПИСОК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна