СБУ закрила справу щодо погроз Портнова прокурору

 

Слідчий Служби безпеки України закрив кримінальне провадження щодо погроз, які Андрій Портнов регулярно відправляв прокурору Олександрові Божку.

Про це в четвер, 16 квітня, йдеться у відповіді офісу генпрокурора на запит журналістів “Слідство.інфо”.

“За результатами досудового розслідування слідчим прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України (закриття кримінального провадження через відсутність в діянні складу кримінального правопорушення — ред.)”, – йдеться у відповіді ОГП.

Що цьому передувало

18 листопада 2019 р. журналісти “Слідство.Інфо” повідомили, що ексзаступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов з 2017 року погрожує прокурорам, які розслідують кримінальні провадження, де він фігурує.

Зокрема, погрози з номера Портнова отримували співробітник ГПУ Олександр Божко, колишній очільник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк та ще один співробітник ГПУ, якого ЗМІ не називають.

Божко вів кримінальне провадження, яке стосувалося можливого привласнення Портновим грошей двох столичних вишів, а також – імовірних зловживань під час обрання його членом Вищої ради юстиції.

На початку 2019-го Печерський суд Києва зобов’язав прокурора протягом місяця завершити розслідування у справі Портнова. Зі спливом терміну провадження його слід було або закрити, або передати до суду. У Печерському суді до осені 2016-го року працювала рідна сестра Портнова.

Прокурор Олександр Божко попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатів позбавити Портнова права займатися адвокатською діяльністю.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області відмовилася притягнути до відповідальності Портнова за погрози працівнику Офісу генерального прокурора Олександрові Божку.

Разом з тим у Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури зазначили, що дії Портнова щодо прокурора Божка, відповідно до рішення ради прокурорів, можуть бути кримінальним правопорушенням.

Читайте також:
Поліція відкрила провадження через погрози Портнова журналістам

Як інформувала “Новинарня“, 19 травня 2019 року колишній заступник глави адміністрації президента Януковича, юрист Андрій Портнов, який після Євромайдану виїхав до Росії, а згодом — до Австрії, повернувся в Україну після перемоги Володимира Зеленського на виборах.
Він близький до олігарха Ігоря Коломойського і голови адміністрації Зеленського Андрія Богдана.

За заявами Портнова відкрито вже десятки проваджень щодо дій президента Петра Порошенка та його оточення, зокрема справу стосовно продажу “Кузня на Рибальському” Сергію Тігіпку, наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, купівлю каналу “Прямий”, вивезення до Молдови корумпованого судді Миколи Чауса, фальсифікації документів про формування парламентської коаліції 2016 року.
Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.

Юристи Петра Порошенка називали згадані позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і завідомо неправдивими повідомленнями.

Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова.

При цьому Портнов оприлюднює графіки допитів Порошенка і Ко в ДБР, а Труба переконує, що таких витоків із Бюро немає, і він перевірив своїх підлеглих на поліграфі.

Нагадаємо, головне управління СБУ в АР Крим з лютого 2018 року розслідувало справу щодо причетності Портнова до окупації Криму у 2014 році. Але через рік суд визнав це “недостовірною інформацію”.
У серпні 2019 року Портнов показав документи, які свідчать, що Служба безпеки України закрила кримінальну справу, в якій він звинувачувався у державній зраді.

Читайте також:
“Спілкуємося з Telegram-каналом Портнова”: Порошенко приїхав на допит у ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна