Поліція відкрила провадження через погрози Портнова журналістам

 

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози журналістам “Радіо Свобода”.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 7 листопада, інформує пресслужба поліції Києва.

Зазначається, що слідчі розпочали розслідування за фактом висловлювань ексзаступника глави адміністрації президента часів експрезидента Віктора Януковича Андрія Портнова на адресу журналістів.

“Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли за ч. 2 ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та за ч. 1 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України”, — йдеться у повідомленні.

Раніше учасники Медіаруху опублікували заяву, у якій засуджують дії колишнього народного депутата та ексзаступника голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова щодо погроз редакції програми журналістських розслідувань “Схеми” “Радіо Свободи”.

Як відомо, цими днями Портнов оприлюднив у своєму телеграм-каналі паспортні дані та місце проживання двох водіїв знімальних груп та погрожував усій команді “Схем” “аналізом приватного життя і ненав’язливим супроводом у темний час доби”​.

Про безпеку працівників “Радіо Свобода” говорили зокрема під час парламентських слухань “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення” 6 листопада.

Голова Нацполіції Андрій Клименко повідомив про намір до кінця дня розглянути питання щодо відкриття провадження з приводу дій Портнова.

Читайте також:
В Управлінні спецрозслідувань ГПУ викрали два томи зі “справи Майдану”, Портнов заявив у ДБР

Як інформувала “Новинарня“, 19 травня 2019 року колишній заступник глави адміністрації президента Януковича, юрист Андрій Портнов, який після Євромайдану виїхав до Росії, а згодом — до Австрії, повернувся в Україну після перемоги Володимира Зеленського на виборах.
Він близький до олігарха Ігоря Коломойського і голови адміністрації Зеленського Андрія Богдана.

За заявами Портнова відкрито вже десятки проваджень щодо дій президента Петра Порошенка та його оточення, зокрема справу стосовно продажу “Кузня на Рибальському” Сергію Тігіпку, наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, купівлю каналу “Прямий”, вивезення до Молдови корумпованого судді Миколи Чауса, фальсифікації документів про формування парламентської коаліції 2016 року.
Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.

Юристи Петра Порошенка називали згадані позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і завідомо неправдивими повідомленнями.

Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова.

При цьому Портнов оприлюднює графіки допитів Порошенка і Ко в ДБР, а Труба переконує, що таких витоків із Бюро немає, і він перевірив своїх підлеглих на поліграфі.

Нагадаємо, головне управління СБУ в АР Крим з лютого 2018 року розслідувало справу щодо причетності Портнова до окупації Криму у 2014 році. Але через рік суд визнав це “недостовірною інформацію”.
У серпні 2019 року Портнов показав документи, які свідчать, що Служба безпеки України закрила кримінальну справу, в якій він звинувачувався у державній зраді.

Читайте також:
“Спілкуємося з Telegram-каналом Портнова”: Порошенко приїхав на допит у ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна