В Управлінні спецрозслідувань ГПУ викрали два томи зі “справи Майдану”, Портнов заявив у ДБР

доповнено

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом втрати двох томів зі “справи Майдану” слідчими Управління спецрозслідувань ГПУ.

Як повідомляє “Новинарня“, про це у вівторок, 5 листопада, заявив під час пресконференції директор ДБР Роман Труба.

“Дійсно, 5 років уваги до розслідування цієї категорії справ. Це 5 років очікування результатів. Це справи, які набули особливого статусу, і, на жаль, я можу констатувати сьогодні певні порушення з боку слідчих Генпрокуратури. Вчора ми отримали звернення про внесення до ЄРДР відомостей відносно слідчих Управління спецрозслідувань Генпрокуратури, які допустили втрату матеріалів кримінального провадження”, – сказав він.

При цьому Труба заявив, що до ДБР принесли два томи однієї зі справ Майдану.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження.

Труба повідомив, що заявником у справі виступив заступник глави адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов.

За словами Труби, у вівторок слідчі ДБР розпочали планування слідчих дій у цій справі.

ДОПОВНЕНО. Сергій Горбатюк, колишній керівник Управління спецрозслідувань прокоментував INSIDER, що йому відомо про яку саме справу йдеться.

“Це справа про постраждалих правоохоронців. Один том – це підбірка загальнодоступних відео з відкритих джерел. Другий – матеріали про одного з потерпілих, пораненого правоохоронця”, – сказав Горбатюк.

З матеріалами справи працювали слідчі, а також прокурор Ніколаєв.

“Коли в нас раніше з’явились обгрунтовані підозри щодо “зливів” інформації зі слідства силовикам, ми писали скаргу в КДКП та заяву на Генпрокурора з вимогою відсторонити від справ Майдану цього прокурора Ніколаєва. Проте наші доводи не були почуті і він лишився працювати у відділі”, – повідомив Горбатюк.

• Як повідомляв Insider раніше, цей же прокурор Ніколаєв висловлював бажання відмовитись від обвинувачення щодо судді за неправомірне переслідування активістів.

• Його керівник, Олексій Донський, який підтримував скаргу до КДКП з проханням звільнити Ніколаєва, раніше також заявляв, що Ніколаєв уникає ходити в судові засідання та працювати у провадженнях справ Майдану, проте з відділу іти також відмовляється.

• Також Ніколаєв у червні цього року вимагав у судді вилучити з відкритого судового засідання журналістку.

Горбатюк також повідомив, що матеріали в цьому провадженні ніколи не вивчались ним і не надходили до нього, тому він не розуміє прив’язки себе до цього випадку.

“Навіть якщо дійсно була допущена втрата матеріалів – у справі є слідчий і прокурор, які з ними працювали, на мене вони ніколи не надходили. До чого тут Горбатюк? Можливо, це робиться, щоб через один-два дні ініціювати обшуки у мене”, – висловив припущення Горбатюк.

“Матеріали кримінального провадження за фактом вбивств та поранень працівників правоохоронних органів під час протестних акцій на час мого звільнення перебували в приміщенні УСР і в мене не перебували”, – додав він.

Роман Труба не розповів на брифінгу, звідки у Портнова могли взятись два томи кримінальної справи. Він також не повідомив, чи вивчатимуть слідчі ДБР питання викрадення цих томів з матеріалів і потрапляння їх до заявника. Сам Портнов у своєму повідомленні на телеграм-каналі пише про те, як матеріали опинились у нього лише те, що “знайшов” їх.

“Якщо оприлюднені фото двох томів матеріалів кримінального провадження дійсно є оригінальними матеріалами кримінального провадження, то є всі підстави вважати про організацію Андрієм Портновим умисного заволодіння ними із залученням працівника, котрий мав доступ до цих розслідувань на етапі розслідування”, – заявив Горбатюк.

Горбатюк припустив, що до викрадення може бути причетний прокурор Ніколаєв та що бачить ознаки організації Портновим спільно із прокурором викрадення матеріалів провадження.

Як інформувала “Новинарня“, ГПУ звільнила начальника управління спецрозслідувань Горбатюка.

Читайте також:
Богдан хотів припинити розслідування справ щодо Майдану й економічних злочинів Януковича, – Горбатюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна