Поліція хоче оштрафувати учасників акції під ОП за порушення карантину: склали протоколи

 

На кожного учасника акції протесту “Весна на граніті”, що відбувається під офісом президента з ініціативи волонтерки Ярини Чорногуз, було складено адміністративний протокол.

Загалом на початку доби понеділка, 6 квітня, було складено дев’ять протоколів на протестувальників, сказано на ФБ-сторінці “Весна на граніті”.

Із повідомлення випливає, що учасників акції протесту на Банковій хочуть оштрафувати за порушення карантинних правил у громадському місці.

“Одразу після опівночі (06.04.2020) на кожного з учасників/учасниць було складено по адмінпротоколу (в сумі 9 протоколів). Національна поліція України оформила ці протоколи. посилаючись на постанову КМУ №255, пункт 2.7, стаття 44-3 КУпАП”, – зазначено в повідомленні.

“Кожен/кожна з нас написали розгорнуте пояснення, в якому ми посилалися на статті Конституції України (64, 39), які гарантують нам право на мирний протест і гарантію того, що це право не може бути скасовано (окрім випадків запровадження надзвичайного чи військового станів, передбачених законом). Так як в Україні на даний момент не введено ані надзвичайного, ані військового станів – постанова КМУ та дії Національної поліції України є протиправними”, – заявили учасники акції.

Як відомо, стаття 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення – “Порушення правил щодо карантину людей” – передбачає накладення штрафу на громадян від 17 тис. до 34 тис. грн.

За словами активістів, остаточне рішення щодо штрафу може прийняти лише суд. “І буде максимально дивно, якщо суд прийме рішення, яке суперечитиме Конституції України”, – наголосили протестувальники.

“На прикладі нас вони тестують, наскільки все наше суспільство стійке до поступових обмежень свобод. Слід показати, що стійке. Карантин чи ні”, – додали учасники акції, апелюючи до уваги ЗМІ та громадськості.

Перед цим інцидентом Ярина Чорногуз писала в соцмережі: “Попри антиконституційну кабмінну постанову #255, усе нестерпно законно. На площі перед ОПУ – 5 одиночних протестів, що гарантують 39 і 64 статті Конституції, – по дві людини з дотриманням відстані понад 2 метри та пересуванням строго по 2 людини”.

Як інформувала “Новинарня“, із 14 березня 2020 року під офісом президента на вулиці Банковій, 11 у Києві відбуваєтьсябезстрокова акція протесту проти “капітулянтської проросійської політики президента та нового уряду”. Її започаткувала волонтерка, парамедик батальйону “Госпітальєри” Ярина Чорногуз. Поштовхом стали наміри влади почати прямий діалог та утворити “раду” із сепаратистами “ДНР/ЛНР”.
На початку протесту Чорногуз провела під ОП всю ніч, поставивши поруч портрет свого загиблого коханого, бійця 10 огшбр Миколи Сорочука, який загинув 22 січня внаслідок ворожого снайперського обстрілу у зоні ООС на Донеччині. Пізніше до Ярини приєднувалися десятки однодумців.
Серед вимог активістів – “ні визнанню ОРДЛО” (скасувати домовленість мінської ТКГ про консультативну раду з представниками окупованих територій), звільнити Єрмака, звільнити Сивохо (виконана), припинити відведення військ, звільнити Авакова, припинити репресії військових і добровольців.

Читайте також:
Вогонь на Банковій: “Голос” зібрав небайдужих протестувати проти “мінської зради”.
ФОТО, ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, 11 березня учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську підписали домовленості про створення “консультативної ради” – органу, який фіксує суб’єктність ОРДЛО, а Росія перебуває лише в статусі гаранта-спостерігача, на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.
Від України відповідний протокол завізував другий президент Леонід Кучма, від Росії – спеціальний представник Азамат Кульмухаметов, від ОБСЄ – Гайді Грау, від ОРДО і ОРЛО – Наталія Никонорова і Владислав Дейнего.
У переговорах також брав участь керівник офісу президента України Андрій Єрмак.

Представники української опозиції у Верховній Раді назвали мінський протокол “державною зрадою”. Зокрема, депутат від “ЄС” Володимир В’ятрович звернувся з листом до голови СБУ Івана Баканова, в якому просить відкрити кримінальне провадження за фактом антидержавних дій, вчинених керівником офісу президента Андрієм Єрмаком та другим президентом України Леонідом Кучмою на переговорах ТКГ в Мінську.

Нагадаємо, в ніч на 27 січня, повертаючись із похорону Миколи Сорочука, який проходив у Луцьку, волонтерки Ярина Чорногуз та Анастасія Конфедерат були змушені вийти посеред траси з автобуса через відмову водія вимкнути російський серіал.
Цей інцидент набув широкого розголосу, зокрема через втручання депутатів від “Слуги народу”, які виступили на захист дій водія.

Читайте також:
У Києві затримали двох осіб за порушення карантину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна