“Grazie, amici!” Українських лікарів зустріли в Італії піснями Руслани й відправили до Марке

 

На честь українських медиків, які прибули допомагати боротись з епідемією коронавірусу, в італійському Неаполі ввімкнули пісні переможниці “Євробачення-2004” Руслани Лижичко.

Як передає “Новинарня“, про це ввечері в суботу, 4 квітня, повідомив співробітник генерального консульства України в Неаполі Віктор Гамоцький.

“Сьогодні в бізнес-центрі Неаполя на повну потужність лунають пісні Руслани – так італійці дякують за солідарність і гуманітарну допомогу України у протидію коронавірусу”, – написав український дипломат у соцмережі, поширивши відповідне відео.

У коментарях до його повідомлення мешканка Неаполя Ванесса Антінольфі зазначила: “Який прекрасний представницький момент для наших країн. Я вірю, що наш зв’язок після демонстрації великої дружби, засвідченої вашою країною, стане нерозривним. Дякуємо”.

Як відомо, 20 українських лікарів 4 квітня прибули до Італії, де вони допомагатимуть колегам у регіоні Марке. В один з епіцентрів пандемії в Європі приїхали українські інфекціоністи, реаніматологи, хірурги, анестезіологи, ендокринологи, невропатологи та медсестри.

Українських медиків особисто зустрічали міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо та керівники регіону Марке. Ді Майо подякував Україні за допомогу, вказавши, що це “жест солідарності та міжнародної підтримки”.

Наші лікарі спершу прилетіли в Рим, де отримали необхідний інструктаж, розповів у соцмережі посол України в Італії Євген Перелигін.

“Розумію, що буду зараз за межами створеного вчора тренду в соцмережах, але хочу висловити своє ЩИРЕ ЗАХОПЛЕННЯ українськими лікарями та медсестрами-добровольцями, які приїхали не на курорти Єгипту, Індонезії чи Куршавелю, а в країну, де за один тільки останній місяць від К-вірусу померло 14 тис. осіб. Їх дуже чекають для надання допомоги в регіоні [Марке] з населенням 1,5 млн осіб і де вже загинуло від хвороби 560 осіб, а близько 5 тис захворіло”, – розповів Перелигін у ФБ-дописі.

Він додав фото із зустрічі на летовищі, яке підписав так: “У цьому жесті одного з керівників регіону Марке втілені всі почуття подяки українському народу!”

“З перших днів епідемії коронавірусу в Італії Україна сприйняла як свій особистий біль численні жертви та складну епідеміологічну ситуацію в дружній нам країні, яка стала другим домом для багатьох наших співгромадян…
Наразі за сприяння та ініціативи глав МЗС Дмитра Кулеби та МВС Арсена Авакова разом із фахівцями МОЗ України підготовлені найбільш ефективні засоби допомоги, яка матиме декілька етапів. Сьогодні (4 квітня) до Італії прибула група медиків-фахівців реаніматологів, а наступного тижня – дезінфектори та засоби індивідуального захисту. Ми також, у разі потреби, зможемо надати спеціальні гелікоптери для евакуації хворих з важко доступних гірських місць Північної Італії…
Переконаний, що об’єднані зусилля українських та італійських лікарів не лише сприятимуть перемозі над невидимим ворогом, але є втіленням справжньої двосторонньої дружби та співпраці для подолання спільних викликів.
Дорогі італійські друзі, у цей складний момент Україна з вами!” – написав Перелигін у фейсбуці.

Раніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко підкреслив, що українські лікарі їдуть в Італію не лише на допомогу, а й для того, щоб перейняти досвід лікування коронавірусної інфекції.

“Це 20 медиків, які зголосилися поїхати до Італії, за можливості [після повернення] ми забезпечимо їм обсервацію, а ні – то залучимо на передову по боротьбі з коронавірусом”, – зазначав Ляшко.

Як писала “Новинарня“, 3 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про надання гуманітарної допомоги Італійській Республіці.
Документом передбачається, що бригада українських медиків вирушить до Італії для допомоги в боротьбі з пандемією COVID-19 та обміну досвідом. Частина лікарів визначена Міністерством охорони здоров’я України, інші – Міністерством внутрішніх справ.
Україна забезпечить лікарям оплату і засоби захисту, а італійська сторона – проживання та харчування.

Раніше, на селекторній нараді під головуванням Зеленського 1 квітня, міністр Аваков повідомив, що Італія звернулася до України з проханням допомогти з бригадами медиків. Він запропонував допомогти цій країні ще й спиртом.

Нагадаємо, що за інформацією журналістів-розслідувачів, у 2017 році глава МВС України Арсен Аваков став власником вілли в Італії на узбережжі Середземного моря. Будинок у комуні Сан-Феліче-Чірчео (регіон Лаціо, на південь від Рима) налічує 26 кімнат у будівлі площею 566 метрів – на першому, другому поверхах та в підвалі.
Сам Аваков пояснює цю нерухомість як туристичний бізнес (міні-готель) його дружини в Італії.

Читайте також:
Позитив: в Італії вперше зменшилося число COVID-хворих у реанімаціях. Як у інших країнах?

У Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~5%). Вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на 10:00 5 квітня у світі лабораторно зафіксовано понад 1 млн 203 тис випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 64 795 осіб померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 247 тис. осіб.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – США (312 тис. випадків), Іспанія (126 тис.), Італія (124 тис.), Німеччина (96 тис.), Франція (91 тис.), Китай (82,5 тис.), Іран, Велика Британія, Туреччина, Швейцарія, Бельгія, Нідерланди, Канада, Австрія, Португалія, Бразилія, Південна Корея.

Найбільше померлих – в Італії (понад 15 тис.).

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.
Станом на ранок 5 квітня в Україні зареєстровано 1251 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 у 24 регіонах, 32 з них – летальні.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Деякі країни запроваджують надзвичайний стан – це зокрема Італія, Молдова, Грузія та ін.

Читайте також:
“Безсимптомне запалення легенів”: суддя Джарти розповіла, як перехворіла COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна