ОК “Північ” отримало 100 комплектів для лазерної імітації стрільби та змінило хід навчань

 

Військові оперативного командування ЗСУ “Північ” отримали сотню комплектів обладнання для лазерної імітації стрільби.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив командувач ОК “Північ” генерал-майор Валерій Залужний в інтерв’ю агентству Міноборони “Армія інформ”.

“Хочемо зробити акцент на підготовці рот. Це нам дає змогу донавчати солдата. Заповнити можливі прогалини в індивідуальній підготовці. Чому так? Один із чинників – закупівля в оперативне командування 100 комплектів обладнання для лазерної імітації стрільби. Принцип їх засновано на системі роботи системи імітації бою MILES. 500 таких комплектів для батальйону держава наразі не потягне”, – сказав командувач “Півночі”.

Він зазначив, що в навчанні військових міняється оцінка противника.

“Тепер ми наступатимемо не на того противника, який прописаний у нас, наприклад, станом на 1982 рік. Ми беремо реального противника, який є в Луганській і Донецькій областях. Тобто це обладнані вузли оборони, залиті бетоном. Де збільшується кількість вогневих завдань, де має зрости ступінь вогневого ураження”, – зазначив генерал.

“Загалом, гадаю, для ЗСУ 2020-й буде експериментальним, з пошуком нових шляхів підготовки”, – сказав Залужний.

Говорячи про підготовку військ і недавні навчання 30-ї механізованої бригади, командувач ОК “Північ” зазначив, що вони почали “керівні документи використовувати творчо” і “виходити ширше за рамки тих книжок”.

“Дехто вважав, що ми порушили якісь вимоги цих книжок. Тобто проводили батальйонні тактичні навчання, а насправді – два батальйонні тактичні навчання. А якщо згадати те, що залучили до них артилерійські підрозділи, виходить, мабуть, два батальйонні тактичні навчання та ще й два дивізіонні тактичні навчання. Вийшло дуже цікаво”, – розповів Валерій Залужний.

“Тепер апробуємо застосування нового інструментарію для роботи штабів. Хочемо відійти від карт, від написання бойових наказів зразка, скажімо, 1943-го. Від цих безглуздих доповідей біля карт. Воно себе вже віджило”, – визнав генерал.

“Книжка каже, що я можу використовувати різні методи і способи досягнення мети. Деякі йдуть по накатаній – піднімають старі плани, щось переписують, міняють трохи обстановку. Ми ж підійшли творчо – взяли автоматизовану систему, вже прийняту на озброєння. І під час командно-штабних навчань проведемо знову ж таки два батальйонні тактичні навчання з бойовою стрільбою і ще, мабуть, залучимо один дивізіон. Тобто, на тлі того, що йтимуть командно-штабні навчання, комбати реально зможуть керувати бойовими діями у процесі виконання певних завдань. Цього нам відповідна настанова не забороняє. Раніше цього люди боялися”, – сказав Залужний.

Нагадаємо, генерал-майор Валерій Залужний став командувачем ОК “Північ” на початку грудня 2019 року.

Читайте також:
Командувач ОТУ “Північ” Ромигайло: Наказ знищити документи по Іловайську був неправомірний, тому не виконали

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна