В Іраку обстріляли ракетами базу, де розміщувалися американські війська

 

Іракська авіабаза Балад у районі Ед-Дуджейль (провінція Салах-ед-Дін) на північ від Багдада, на якій розміщуються американські військові, була піддана ракетному обстрілу.

Про це повідомляє інформагентство Reuters, яке цитує заяву ЗС Іраку.

Зазначається, що в неділю, 12 січня, по базі Балад було завдано вісім ударів реактивними снарядами.

За попередніми даними, поранені четверо іракців, серед яких мінімум двоє військовослужбовців.

Як повідомляє поліція в провінції Салах-ед-Дін, ударів було завдано по злітній смузі і по зоні в’їзду на базу. Хто міг стояти за нападом, наразі не повідомляється.

На тлі ескалації напруженості на Близькому Сході після вбивства іранського генерал-лейтенанта Касема Сулеймані, колишнього командувача спецпідрозділу “Аль-Кудс” Корпусу вартових ісламської революції, більшість американських військовослужбовців покинули базу.

На базі Балад були розміщені новітні тактичні винищувачі Lockheed Martin F-16, закуплені Іраком у США.

Представник ЗС Іраку підтвердив агентству AFP, що 90 відсотків американських військових, співробітників оборонних компаній Sallyport Global і Lockheed Martin евакуйовані в Таджі на північ від Багдада і в Ербіль – четверта за величиною місто країни. Крім того, американське командування встигло вивезти майже всю техніку. За даними співрозмовника AFP, на базі залишалися 15 американських військових та один бойовий літак. 

Авіабаза Балад 4 січня вже піддавалася ракетному обстрілу. Тоді поранення отримали щонайменше троє військовослужбовців.

Як інформувала “Новинарня“, 3 січня американський безпілотник у Багдаді (Ірак) ліквідував провідного іранського генерала Касема Сулеймані – командувача підрозділу “Аль-Кудс” Корпусу вартових ісламської революції, відповідального за каральну й підривну діяльність за межами Ірану та в самій країні.

На цьому тлі парламент Іраку прийняв рішення щодо виведення американських військ з території країни.

Тегеран відповів на це ракетними ударами по американських базах в Іраку в ніч на 8 січня. Військові США не постраждали, а на тлі очікування удару у відповідь іранські ППО біля Тегерана збили український Boeing 737 авіакомпанії МАУ. Загинули 176 людей на борту із 7 країн, переважно – іранці.
За основною версією, іранські військові з ВПС КВІР помилково сприйняли його за американську ракету.

У зверненні 8 січня президент США Дональд Трамп фактично відмовився від воєнної ескалації на Близькому Сході, заявивши тільки про наступне посилення санкцій проти Ірану.

Про те, що ліквідація генерала Сулеймані може стати першим кроком до зміни режиму в Ірані, заявляв ексрадник президента Трампа з питань нацбезпеки Джон Болтон.

Читайте також:
Антивладні протести в Ірані після збиття літака МАУ: “можливо, переломний момент для країни”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна