“Нам соромно за це”. У суд над “чорною ротою Беркута” завели лояльних прокурорів

 

Прокурорів Олексія Донського, Яніса Сімонова, Ігоря Земскова та Дениса Іванова, які протягом п’яти років представляли обвинувачення у справі п’ятьох екс-“беркутівців”, обвинувачених у розстрілі людей на Майдані, відсторонили від участі в цьому кримінальному провадженні.

Про це було оголошено в суботу, 28 грудня, на засіданні Київського апеляційного суду з розгляду скарг на запобіжні заходи колишнім ”беркутам” із “чорної роти”, передає УНІАН. Суддя зачитав нову постанову генпрокурора Руслана Рябошапки, згідно з якою всіх прокурорів, що представляли інтереси обвинувачення у даній справі, виключено з неї.

Слід зазначити, що напередодні прокурорів відсторонили лише від справи за обвинуваченням “беркутів” Павла Аброськіна та Сергія Зінченка: номер саме цієї справи був вказаний у відповідному розпорядженні Рябошапки, тому на вчорашньому засіданні суду прокурори могли представляти інтереси обвинувачення у справі щодо інших трьох екс-“беркутівців” — Олега Янішевського, Сергія Тамтури та Олександра Маринченка.

Інтереси обвинувачення в суді 28 грудня представляють троє нових прокурорів, які раніше не мали жодного стосунку до справ Майдану і були переведені на роботу до нового Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, начальником департаменту Віктором Мисяком.

У коментарі УНІАН прокурор Донський заявив, що Рябошапка не мав жодних підстав змінювати групу прокурорів у справі екс-“беркутівців”. За словами Донського, пояснення у відповідному розпорядженні, що ця зміна обумовлена реорганізацією в Офісі генпрокурора, є лише формальною підставою, яка також є незаконною.

Також він додав, що троє прокурорів, які тепер представляють інтереси обвинувачення у справі, ніколи не займалися майданівськими справами.

Донський повідомив, що вчора намагався поспілкуватися з генпрокурором Рябошапкою, щоб отримати пояснення, проте йому це не вдалося.

Донський покинув засідання, вибачившись перед потерпілими.

“Нам дуже соромно за це”, – сказав він.

Як повідомляє журналістка Ольга Худецька, представники потерпілих оголосили відвід новим прокурорам, не обізнаним зі справою. Однак суддя відмовив у такому відводі.

Худецька зауважує, що нові прокурори підтримують клопотання “беркутів” і їхнього захисту.

Як відомо, Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-“беркутівців” Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року. Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.
16 липня Святошинський райсуд Києва змінив запобіжний захід Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 24 жовтня Тамтурі було змінено запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета на нічний без носіння браслета.
19 грудня суд звільнив з-під варти Маринченка, змінивши йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.
Зінченко, Аброськін і Янішевський залишаються під вартою.

Як повідомляла “Новинарня“, 23 грудня учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі під час відеоконференції домовилися про взаємне звільнення утримуваних осіб з ОРДЛО до кінця року.

Очікується, що “беркутів” віддадуть на обмін на вимогу Росії. Проти цього активно виступає громадськість.

На суд 27 грудня “беркут” Аброськін прийшов із російським триколором.

Читайте також:
Україна та ОРДЛО домовилися про обмін 29 грудня, – росЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна