“Своїх не кидаємо”: ініціатива #FreeМарченко закликає переказувати кошти для звільнення бойового генерала

 

Друзі й прибічники ув’язненого генерал-майора Дмитра Марченка, начальника Головного управління розвитку й супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, оголосили збір коштів на заставу, щоб бойовий офіцер вийшов із Лук’янівського СІЗО, де він перебуває вже понад місяць.

Як передає “Новинарня“, дані щодо збирання коштів викладені в рамках ініціативи #FreeМарченко на сайті ГО “Справа громад”.

На сайті зазначено, що станом на 13:30 п’ятниці, 13 грудня, зібрано 89 346 грн., тоді як запобіжний захід, визначений апеляційним судом, визначає потребу внести для звільнення військового 20 млн грн.

“Ні, ми можемо припустити, що для ̶б̶л̶я̶д̶… людей в мантіях 20 мільйонів – то кишенькові  фінанси, але для військового…
Чи є такі гроші в українського воїна? Ні. Чи є такі гроші в когось з нас? Теж ні.

Але якщо кожен з нас вкладеться невеликою гривнею, то ми можемо викупити Дмитра Марченка з заручників Портновсько-Печерного судилища.

Так, зараз темні часи. Так, ми вже спільно допомагали війську і довели, що нам це під силу. Невже спасуємо перед викликом «ціна свободи»?” – ідеться в дописі.

“На парламентських виборах мільйони людей  віддали свій голос не за капітуляцію, а за битву до перемоги; не за Малоросію, а за Україну в НАТО і ЄС. Мільйони людей. Якщо кожен з них перерахує вартість чашки кави, або пачки цигарок, або кухля пива… ми зможемо зібрати кошти на правову допомогу.
Що таке не випити зайвої кави? Дрібка… Але гривня до гривні = мільйони небайдужих, які ткнуть в пику системі: «СВОЇХ НЕ КИДАЄМО!»” – заявили ініціатори кампанії фандрайзу.

Реквізити для переказу коштів
Найменування отримувача: ГО СОЛIДАРНА СПРАВА ГРОМАД
UA543007110000026005052698006
код ЄДРПОУ/ІПН 42992954
Найменування банку: ПЕЧЕРСЬКА ФIЛIЯ АТ КБ “ПРИВАТБАНК”
Код Банку (МФО): 300711
Призначення платежу (ВАЖЛИВО!): пожертва від ПІБ, ТЕЛЕФОН

Також є можливість сплати через Приват24 та Монобанк.

Один із керівників ГО “Солідарна справа громад”, колишній радник президента і міністра оборони Юрій Бірюков, який разом із Марченком працював над поліпшенням забезпечення української армії через ГУРСМЗ, нагадує, що Дмитро Марченко – бойовий офіцер, десантник, учасник оборони Донецького аеропорту.

“…Вмощуючись на пару годин подрімати в терміналі ДАПу, ми прив’язували до зап’ястків якісь мотузки, щоб у випадку обвалення конструкції знайти в пилу тіла один одного… Я довіряв йому своє життя незліченну кількість разів і не замислюючись ні на секунду довірю й зараз”, – пише він.

“20 мільйонів [застави]. Це як? Це типу ось він повинен з-під дивана в службовому кабінеті дістати? Де він жив багато місяців, позичаючи 500 гривень до зарплати і поїдаючи на вечерю мівіну? 20 мільйонів.
Чи вірю я в те, що він не винен? Так. Чи вірю я в те, що ми всі разом можемо витягти його звідти вже на наступному тижні? Так.
20 мільйонів? На початку червня 14-го нам подзвонили знайомі контрабандисти, вони запропонували перетягнути вантаж касок з Німеччини. Це мав бути мільйон гривень, і щодня сума росла б через зростання курсу і потребу оплачувати якийсь там надсекретний контрабандистський схрон. А на Сході щодня гинули пацани… Я ввечері тоді пост написав, а рано-вранці наступного дня ми вже з Дімою їхали до Львівської області забирати вантаж. По краплині, по 20-30 гривень, але ми тоді забрали каски і, напевно, когось цим врятували.

Тепер треба рятувати Діму. Всім разом. Так уже склалося”,написав Бірюков у фейсбуці, закликавши перезувати кошти на заставу для звільнення Марченка.

Читайте також:
Країна впевнена: ми не втечемо з поля бою, але вважає, що втечемо від слідчого, – комбриг 95 одшб про арешт Марченка

У Міноборони стартувала перевірка бронежилетів “Корсар”

Як інформувала “Новинарня“, начальника Головного управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ генерал-майора Дмитра Марченка і чотирьох його підлеглих ДБР підозрює в причетності до закупівлі неякісних бронежилетів “Корсар” навесні 2019 року.
Марченку інкримінують ч. 2 ст. 28 (злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою) і ч. 3 ст. 426 (бездіяльність військової влади).

11 листопада Печерський суд узяв бойового генерала, ветерана 79 одшбр Марченка під варту із непідйомною заставою понад 76 млн грн.
Подібні застави було призначено ще двом офіцерам ГУРСМЗ (першому заступнику начальника ГУРСМЗ полковнику Сергієві Почтаренку та заступнику начальника управління розвитку продовольчого забезпечення підполковнику Михайлу Каморянському), а двох військових (капітана Ольгу Капінус та підполковника Василя Саковця) відправили під нічний домашній арешт.

28 листопада рішенням апеляційного суду заставу генералу Марченку зменшили до 20 млн грн.

Рішення про арешти судді ухвалювали незважаючи на клопотання про взяття військових на поруки від героїв України, народних депутатів та учасників бойових дій.
На захист генерала Марченка і його підлеглих став зокрема начальник Патрульної поліції України, “кіборг” Євгеній Жуков “Маршал”.

Міністр оборони Андрій Загороднюк 28 листопада повідомив, що кілька народних депутатів готові були взяти на поруки заарештованих у справі про закупівлю бронежилетів для ЗСУ генерал-майора Марченка та його першого заступника Почтаренка.

11 грудня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід Сергієві Почтаренку: з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
12 грудня таке саме рішення було прийнято щодо Каморянського.

Відтак у СІЗО (замість гауптвахти) залишається лише генерал Марченко. Його прибічники називають це політичною розправою.

Як писала “Новинарня“, у Міністерстві оборони України створили спеціальну комісію з перевірки якості бронежилетів та вже провели перше дослідження. До складу комісії увійшов народний депутат України, секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ, “кіборг” Роман Костенко.
В усіх випадках зразки зберегли захисні властивості та не відбулось пробиття захисного шару.
За словами Костенка, всі вимоги, які могли перевірити працівники Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, відповідають технічним умовам, закладеним у договорі.

Раніше, 26 червня, слідчі ДБР провели обшуки в Головному управлінні розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Голова Державного бюро розслідувань заявив, що було вилучено нібито неякісні бронежилети від компанії “Темп 3000”, закуплені за завищеними цінами: за висновком слідчих, вони втрачають захисні якості при дощуванні.

Як розповідав директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів.
За версією слідства, дії “злочинної групи” з ГУРСМЗ ЗСУ завдали шкоди державі на суму близько 100 млн грн та поставили під загрозу здоров’я й життя військовослужбовців.

Після цього за участю ЗМІ відбулися балістичні випробовування бронежилета “Корсар М3” від виробника “Темп-3000”. Бронежилет витримав випробовування як сухим, так і дощовим способом з трьох видів зброї.

27 листопада ДБР відзвітувало, що повідомило про підозру також заступнику директора компанії-постачальника.

Читайте також:
“Я бачу світло крізь бетон!” Велике інтерв’ю з генералом-реформатором Дмитром Марченком

Генерал-реформатор Дмитро Марченко в ГУРСМЗ: Кілька разів хотілося повернутися з МОУ в зону комфорту – на війну

Хлам і фальшування: адвокат у “справі бронежилетів” розбив позиції прокурорів і суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна