Країна впевнена: ми не втечемо з поля бою, але вважає, що втечемо від слідчого, – комбриг 95 одшб про арешт Марченка

 

Командир 95-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Максим Миргородський з позивним “Майк” виступив на апеляційному суді у справі бронежилетів і запропонував взяти на поруки генерал-майора Дмитра Марченка, щоб на період досудового розслідування той перебував під домашнім арештом, а не під вартою.

Новинарня” публікує промову комбрига, яку занотували журналісти видання “Цензор.нет”.

“Таким складом, як сьогодні збиралися в суді і пропонували брати на поруки, ми, офіцери, збираємося тільки на похоронах наших товаришів. Для нас це важливо. Сьогодні нам, захисникам України, показали, що ми для держави ніхто, наша думка нічого не значить”.

“Військовослужбовці під слідством, суд ще не вирішив винні вони чи ні, але їх тримають за ґратами. Люди, які проливали кров, люди, які довели, що готові віддати життя заради своєї країни, повинні доводити, що гідні поваги. На свободу до вироку випускають кого завгодно. Але коли мова йде про офіцерів, їм виставляють заставу в 20 мільйонів гривень – небачена для них сума. Нехай суд визначає ступінь вини – але чому військовослужбовців тримають за ґратами на час суду, як ніби вони злочинці, як ніби їм немає довіри, вони можуть втекти?”

Я приїхав, щоб поручитися своєю честю – Марченко не буде ховатися. Виявилося, це недостатньо. Навіть мого слова недостатньо. Слова інших офіцерів і генералів.

Наша країна довіряє нам іти в бій, і впевнена, що ніхто з нас не втече з поля бою, вірить, що ми готові піти на смерть. Але наша країна при цьому вважає, що хтось із нас втече від слідчого. Судді, які так вирішили, підуть додому і будуть спокійно обіймати свою сім’ю. Тому що у нас цінують мертвих героїв, а до живих справи немає”.

“Загинув комбриг 128-ї – хто зараз згадує його сім’ю? Був шум і все вже забулося. Ціна життя солдата на війні -1 мільйон 200 тисяч посмертних виплат, ціна свободи і честі – застава в 20 мільйонів. Ось таке справжнє ставлення держави сьогодні показав Апеляційний суд Києва, який образив тих, хто захищає Україну”.

У інтерв’ю “Новинарні” Марченко розповідав про спільні бої та операції з “Майком”.

Дмитро Марченко і Максим Миргородський “Майк”

Миргородський був призначений координатором оборони ДАПу – він керував діями “кіборгів” з командного пункту у Водяному.

“Якось телефонує він мені й просить сухий спирт, бо людям чай підігріти нема на чому. Вони ж тоді за поверхи воювали: ввечері у наших перші три поверхи, а сепари тільки на четвертому сидять. Уночі ті спускаються й захоплюють ще два, вибиваючи наших на перший. А до ранку наші знову відбивають їх аж до четвертого. В таких умовах вогнище не розпалиш – у тебе почне прилітати все, що завгодно”, – розповідав Марченко воєнний епізод про “Майка”.

Як інформувала “Новинарня“, начальник Департаменту патрульної поліції Нацполіції України, “кіборг” Євгеній Жуков вчора також став на захист групи військовослужбовців ГУРСМЗ Міноборони на чолі з генералом Дмитром Марченком, обвинувачених у закупівлі неякісних бронежилетів та відправлених судом під арешт.

Віддати на поруки Марченка просили також генерали, Героїни України: начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна,Ігор Гордійчук та колишній командувач ДШВ, а зараз народний депутат Михайло Забродський.

Як інформувала “Новинарня“, начальник Головного управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ генерал-майора Дмитра Марченка і чотирьох його підлеглих ДБР підозрює в причетності до закупівлі неякісних бронежилетів “Корсар” навесні 2019 року. Марченку інкримінують ч. 2 ст. 28 (злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою) і ч. 3 ст. 426 (бездіяльність військової влади). 11 листопада Печерський суд узяв бойового генерала, ветерана 79 одшбр Марченка під варту із непідйомною заставою понад 76 млн грн.
Подібні застави призначено ще двом офіцерам ГУРСМЗ, двох військових відправили під нічний домашній арешт.

У четвер, 28 листопада, Апеляційний суд Києва залишив під вартою Марченка до 3 січня, але зменшив суму застави з 76 млн грн до 20 млн грн.

Міністр оборони Андрій Загороднюк 28 листопада повідомив, що кілька народних депутатів готові були взяти на поруки заарештованих у справі про закупівлю бронежилетів для ЗСУ генерал-майора Дмитра Марченка та його першого заступника Сергія Почтаренка.

Як писала “Новинарня“, У Міністерстві оборони України створили спеціальну комісію з перевірки якості бронежилетів та вже провели перше дослідження. До складу комісії увійшов народний депутат України, секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ, “кіборг” Роман Костенко.

В усіх випадках зразки зберегли захисні властивості та не відбулось пробиття захисного шару.

За словами Костенка, всі вимоги, які могли перевірити працівники Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, відповідають технічним умовам, закладеним у договорі.

Раніше, 26 червня, слідчі ДБР провели обшуки в Головному управлінні розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Голова Державного бюро розслідувань заявив, що було вилучено нібито неякісні бронежилети від “Темпу”, закуплені за завищеними цінами.

Після цього за участю ЗМІ відбулися балістичні випробовування бронежилета “Корсар М3” від виробника “Темп-3000”.

Тоді бронежилет помістили в обладнання для дощування, тобто — імітації дощу, яка тривала рівно 60 хв.
Під час тестування використали набої 9 мм, 5.45 мм, та 7.62 мм.
Бронежилет витримав випробовування як сухим, так і дощовим способом з трьох видів зброї, а саме СВД, АК-74, та ПМ.

27 листопада 2019 року у кримінальному провадженні про неякісні бронежилети для Збройних сил України ДБР відзвітувало, що повідомило про підозру засновнику – заступнику директора компанії-постачальника.
Йому інкримінують заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Читайте також:
“Я бачу світло крізь бетон!” Велике інтерв’ю з генералом-реформатором Дмитром Марченком

Генерал-реформатор Дмитро Марченко в ГУРСМЗ: Кілька разів хотілося повернутися з МОУ в зону комфорту – на війну

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна