Справа бронежилетів: ДБР повідомило про підозру ще одному фігуранту

 

У кримінальному провадженні про неякісні бронежилети для Збройних сил України повідомили про підозру засновнику – заступнику директора компанії-постачальника.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 27 листопада, інформує пресслужба Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що йому інкримінують заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Разом з тим, напередодні у Міністерстві оборони України створили спеціальну комісію з перевірки якості бронежилетів та вже провели перше дослідження: перевіряли бронежилети температурою та дощуванням. Увійшов до складу комісії й народний депутат України, секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ, “кіборг” Роман Костенко.

В усіх випадках зразки зберегли захисні властивості та не відбулось пробиття захисного шару.

За словами Костенка, всі вимоги, які могли перевірити працівники Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, відповідають технічним умовам, закладеним у договорі.

Як інформувала “Новинарня“,  26 червня слідчі ДБР провели обшуки в Головному управлінні розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Голова Державного бюро розслідувань заявив, що було вилучено нібито неякісні бронежилети від “Темпу”, закуплені за завищеними цінами.

Після цього за участю ЗМІ відбулися балістичні випробовування бронежилета “Корсар М3” від виробника “Темп-3000”.

Тоді бронежилет помістили в обладнання для дощування, тобто — імітації дощу, яка тривала рівно 60 хв.
Під час тестування використали набої 9 мм, 5.45 мм, та 7.62 мм.
Бронежилет витримав випробовування як сухим, так і дощовим способом з трьох видів зброї, а саме СВД, АК-74, та ПМ.

Начальника Головного управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ генерал-майора Дмитра Марченка і чотирьох його підлеглих ДБР підозрює в причетності до закупівлі неякісних бронежилетів “Корсар” навесні 2019 року. Марченку інкримінують ч. 2 ст. 28 (злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою) і ч. 3 ст. 426 (бездіяльність військової влади). 11 листопада Печерський суд узяв бойового генерала, ветерана 79 одшбр Марченка під варту із непідйомною заставою понад 76 млн грн.
Подібні застави призначено ще двом офіцерам ГУРСМЗ, двох військових відправили під нічний домашній арешт.

Рішення про арешти суддя ухвалив незважаючи на клопотання про взяття військових на поруки від героїв України, народних депутатів та героїчних учасників бойових дій.

На захист генерала Марченка і його підлеглих став також начальник Патрульної поліції України, “кіборг” Євгеній Жуков “Маршал”.

Адвокати готують апеляцію на рішення суду.

Читайте також:
МОУ та ГШ проведуть незалежну експертизу декількох партій бронежилетів, – Хомчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна