МОУ та ГШ проведуть незалежну експертизу декількох партій бронежилетів, – Хомчак

 

Начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак заявив, що Генштаб не втручається в хід розслідування, яке проводить Державне бюро розслідувань у зв’язку із підозрою щодо постачання у ЗСУ неякісних бронежилетів.

Як повідомляє “Новинарня“, про це Хомчак розповів у Брюсселі, де брав участь у заходах в рамках засідання Військового комітету ЄС, передає “Укрінформ”.

За його словами, разом із Міністерством оборони Генштаб має намір провести незалежну експертизу відразу декількох партій цих захисних засобів, які надходили у Збройні сили до і після цієї “проблемної партії”.

“Генеральний штаб жодним чином не залучений до цього розслідування, цим займаються відповідні відомства. Але ми мали розмову з цього приводу з міністром оборони, і ухвалили рішення замовити незалежну експертизу не лише цієї партії, більшу частину якої вже вилучили, і яка знаходиться десь у Державному бюро розслідувань. Планується взяти на експертизу декілька попередніх партій, і тих, які надходили після зазначеної партії бронежилетів. Мені потрібно розуміти, що мають військовослужбовці, які зараз на війні, чим і як вони захищені“, – повідомив начальник Генерального штабу.

Він зауважив, що всі “проблемні” бронежилети, – близько 20 тисяч, – вилучені з використання.

Хомчак наголошує: ажіотажу або паніки з цього приводу у військах немає, жодних скарг на надійність бронежилетів від військовослужбовців не надходило.

Як інформувала “Новинарня“, начальник Головного управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ генерал-майора Дмитра Марченка і чотирьох його підлеглих ДБР підозрює в причетності до закупівлі неякісних бронежилетів “Корсар” навесні 2019 року. Марченку інкримінують ч. 2 ст. 28 (злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою) і ч. 3 ст. 426 (бездіяльність військової влади). 11 листопада Печерський суд узяв бойового генерала, ветерана 79 одшбр Марченка під варту із непідйомною заставою понад 76 млн грн.
Подібні застави призначено ще двом офіцерам ГУРСМЗ, двох військових відправили під нічний домашній арешт.

Рішення про арешти суддя ухвалив незважаючи на клопотання про взяття військових на поруки від героїв України, народних депутатів та героїчних учасників бойових дій.

На захист генерала Марченка і його підлеглих став також начальник Патрульної поліції України, “кіборг” Євгеній Жуков “Маршал”.

Адвокати готують апеляцію на рішення суду.

Читайте також:
“Я бачу світло крізь бетон!” Велике інтерв’ю з генералом-реформатором Дмитром Марченком

Генерал-реформатор Дмитро Марченко в ГУРСМЗ: Кілька разів хотілося повернутися з МОУ в зону комфорту – на війну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна