У Міноборони стартувала перевірка бронежилетів “Корсар”

 

У Міністерстві оборони створили робочу групу, яка вивчає загальний стан організації закупівлі, постачання, обліку та зберігання продукції військового призначення. Метою називають “удосконалення механізму контролю за якістю продукції”, що надходить до підрозділів ЗС України.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 4 грудня, інформує пресслужба оборонного відомства. Зазначається, що робоча група працюватиме до 11 грудня 2019 року.

Зараз перевіряють методики та технічні вимоги державних стандартів до бронежилетів, аналізують їх відповідність документам існуючих тактико-технічних вимог, а також перевіряють порядок укладання та виконання договорів на постачання зазначеної продукції.

Окрім того, триває аналіз існуючого порядку закупівлі, прийому, обліку, зберігання, контролю якості і передачі військовим частинам бронежилетів на предмет удосконалення цих механізмів.

“Фахівцями було здійснено відбір зі складів Міноборони 16-ти комплектів бронежилетів “Корсар”, закуплених у 2019 році. В подальшому було проведено балістичні випробування відібраних випадковим методом зразків у відповідних сертифікованих лабораторіях, підпорядкованих оборонному відомству України. Випробування проводилися за умов “дощування” та витримування бронежилетів при температурі від — 40º С до + 40º С”, – йдеться в повідомленні.

Проведені випробування виявили такий фактичний рівень балістичної стійкості зразків:

  • бронежилет із жорсткими пластинами (на відповідність 4 класу захисту при обстрілі кулями 5,45 мм 7Н10 та 7,62 мм ЛПС до 1989 року випуску) у всіх умовах випробування витримав;
  • бронежилет з м’яким балістичним пакетом (на відповідність 1 класу захисту при обстрілі кулями 9 мм випробування після дощування, впливу пониженої та підвищеної температури) витримав, що підтверджує виконання вимог технічних умов ТУ У 18.2-31778043.046-2003 (зі змінами) в повному обсязі.

Аби порівняти рівень протиосколкової стійкості м’яких балістичних пакетів після впливу атмосферних опадів (методом дощування) та після занурення у воду (методом замочування), додатково були проведені випробування, що передбачено ДСТУ В 4103-2002 (п. 5.1.2.1.).

Результати випробування засвідчили, що після замочування бронежилет із жорсткими пластинами випробування на відповідність 4-му класу захисту витримав, а бронежилет з м’яким балістичним пакетом на відповідність 1 класу захисту — не витримав.

“За попередніми висновками фахівців та відповідно до отриманих результатів, загальний стан організації закупівлі, постачання, обліку та зберігання, а також якості бронежилетів, що надійшли для забезпечення Збройних Сил України, в цілому відповідає існуючим нормативним документам з розроблення та виробництва цих засобів”, – акцентують речники МОУ.

Зазначається, що до складу групи увійшли представники профільних структурних підрозділів Міноборони та Генерального штабу:

  • Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки;
  • Департаменту військово-технічної політики;
  • Департаменту аудиту;
  • Юридичного департаменту;
  • Військової служби правопорядку;
  • Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.

Як писала “Новинарня“, У Міністерстві оборони України створили спеціальну комісію з перевірки якості бронежилетів та вже провели перше дослідження. До складу комісії увійшов народний депутат України, секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ, “кіборг” Роман Костенко.

В усіх випадках зразки зберегли захисні властивості та не відбулось пробиття захисного шару.

За словами Костенка, всі вимоги, які могли перевірити працівники Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, відповідають технічним умовам, закладеним у договорі.

Раніше, 26 червня, слідчі ДБР провели обшуки в Головному управлінні розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Голова Державного бюро розслідувань заявив, що було вилучено нібито неякісні бронежилети від “Темпу”, закуплені за завищеними цінами.

Після цього за участю ЗМІ відбулися балістичні випробовування бронежилета “Корсар М3” від виробника “Темп-3000”.

Тоді бронежилет помістили в обладнання для дощування, тобто — імітації дощу, яка тривала рівно 60 хв.
Під час тестування використали набої 9 мм, 5.45 мм, та 7.62 мм.
Бронежилет витримав випробовування як сухим, так і дощовим способом з трьох видів зброї, а саме СВД, АК-74, та ПМ.

27 листопада 2019 року у кримінальному провадженні про неякісні бронежилети для Збройних сил України ДБР відзвітувало, що повідомило про підозру засновнику – заступнику директора компанії-постачальника.
Йому інкримінують заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Читайте також:
“Я бачу світло крізь бетон!” Велике інтерв’ю з генералом-реформатором Дмитром Марченком

Генерал-реформатор Дмитро Марченко в ГУРСМЗ: Кілька разів хотілося повернутися з МОУ в зону комфорту – на війну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна