У Зеленського готові змінити Конституцію після “нормандського саміту”

 

Команда президента України планує провести конституційну реформу за підсумками саміту в “нормандському форматі”, але обіцяє обмежити ці зміни питаннями децентралізації, в тому числі – щодо окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Як повідомляє “Новинарня“, про це заявив помічник президента України Андрій Єрмак на зустрічі у Лондоні в четвер, 5 грудня.

“Україна готова виконати положення “мінських домовленостей”, яке передбачає проведення конституційної реформи в частині децентралізації. Про жодну федералізацію не йдеться“, – цитує помічника президента “Європейська правда”.

За словами Єрмака, ця вимога буде виконана, оскільки вона передбачена Мінськими домовленостями.

Єрмак пояснив, що зміни Конституції, про які йдеться, будуть стосуватися передачі частини повноважень на місця. Також будуть певні положення щодо тимчасово окупованих районів Донеччини та Луганщини.

“Окремі райони Донецької та Луганської області можуть отримати додаткові повноваження. Але це ніколи не означатиме, що це буде федералізація чи якась автономія“, – додав він.

Єрмак також висловив впевненість, що це не нестиме загрози цілісності України.

Читайте також:
“Він дуже обережний”: Пристайко розкрив проєкт рішення саміту нормандської четвірки

Як повідомляла “Новинарня“, прийняття Києвом “формули Штайнмаєра” і розведення військ у Золотому й Петрівському було названо умовами Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

Розведення військ у Золотому на Луганщині успішно завершилося 1 листопада. Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд тривають протягом 30 днів.

9 листопада за присутності СММ ОБСЄ почалося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Петрівське, воно закінчилося 11-го числа.

4 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що у вересні з боку Росії було лише дві вимоги для проведення саміту “нормандського формату”: визнання Києвом “формули Штайнмаєра” та розведення на трьох ділянках – у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.
Водночас, за словами Пристайка, “російська сторона зараз почала говорити про документ, який сторони мають узгодити, щоб лідери з ним працювали. Цієї вимоги не було, хоча, загалом, якщо це документ, який буде за результатами зустрічі, – це можна підготувати, щоб дійсно лідери не сиділи і на чистому листі не починали писати результат”.

Раніше Пристайко заявляв, що “нормандська зустріч” відбудеться протягом листопада.

На швидшій зустрічі з Путіним у “нормандському форматі” наполягає президент України Володимир Зеленський.

18 листопада Пєсков підтвердив, що саміт в “нормандському форматі” за участі лідерів України, Росії, Франції і Німеччини заплановано на 9 грудня в Парижі.

Читайте також:
Висадка на Банковій: під ОП анонсують акцію в день “нормандського саміту”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна