“Він дуже обережний”: Пристайко розкрив проєкт рішення саміту нормандської четвірки

 

Попередньо відомий зміст проєкту рішення саміту в нормандському форматі, який був узгоджений чотирма державами до зустрічі 9 грудня в Парижі.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив у спілкуванні з журналістами під час конференції NATO Engages у Лондоні у вівторок, 3 грудня, передає “Європейська правда”.

Пристайко наголосив, що даний проєкт не є новим документом – він був узгоджений на початку осені, однак досі саме він лишається робочим варіантом, який має лягти в основу фінального рішення лідерів.

“Ще 2 вересня радники лідерів чотирьох країн затвердили заключні положення комюніке, яке буде оприлюднене по завершенні саміту”, – пояснив глава МЗС України, вказавши, що йдеться не про фінальне рішення саміту лідерів України, Франції, Німеччини й Росії, а лише про його проєкт.

“Документ, скажу чесно, не зовсім амбітний, він дуже обережний. На сьогоднішній момент документ передбачає фіксацію досягнень”, – додав міністр.

“Лідери відзначають успішне розведення на трьох ділянках і пропонують визначити наступні точки розведення. Лідери відзначають успішний обмін [утримуваними особами], який відбувся, і пропонують прискорити роботу по наступному етапу обміну, включаючи ідею “всіх на всіх”. Далі, лідери вимагають визначити наступні ділянки для розмінування, і так далі”, – сказав Пристайко.

“Тобто дуже короткий документ, в кінці якого у проєкт написано, що лідери уповноважують свої переговорні команди продовжити підготовку наступних (ініціатив). Це загальні фрази, які перетворяться на документ тільки по завершенню зустрічі глав держав”, – розповів міністр.

Вадим Пристайко також наголосив, що наразі не йдеться про принципові рішення, що змінюють черговість чи зміст мінських домовленостей.

“Це не буде Мінськ-3”, – заявив він.

За словами міністра, Україна наполягає, що переговори 9 грудня в жодному разі не мають призвести до поступок за низкою напрямків.

“Про ці червоні лінії президент [Володимир Зеленський] вже казав, і в нас нічого не помінялося… Для нас червона лінія – зміни до Конституції. Також червоні лінії – те, що ми не допустимо впливу на наші зовнішньополітичні пріоритети; кордон має бути українським; не можна проводити вибори, доки там перебувають озброєні люди і незаконні збройні формування, і так далі”, – перелічив глава МЗС.

Вадим Пристайко також окремо підкреслив вимогу України щодо встановлення контрою України за українсько-російським кордоном в окупованих частинах Донецької та Луганської областей.

“Можна обговорювати різні варіанти – наприклад, спільний контроль з ОБСЄ. Але все одно контроль за кордоном має бути“, – підкреслив він.

Також міністр заявив, що принциповою позицією Києва є відсутність прямих переговорів України із самопроголошеною “владою” окупованих територій.

Як відомо, Вадим Пристайко 3-4 грудня перебуває з робочим візитом в Лондоні з метою проведення двосторонніх зустрічей з міністрами країн-членів та партнерів НАТО, а також участі у конференції “NATO Engages” (“НАТО діє”), яка відбувається на полях зустрічі лідерів Альянсу.

Як повідомляла “Новинарня“, зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у т.зв. “нормандському форматі” запланована на 9 грудня в Парижі.

Читайте також:
Кремль планує особисту зустріч Зеленського і Путіна під час саміту “нормандської четвірки”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна