СБУ зібрала масштабну нараду напередодні “нормандського саміту”: хто прийшов

 

У Службі безпеки України відбулася координаційна нарада в рамках підготовки до зустрічі у “нормандському форматі”.

Як повідомляє “Новинарня“, учасники зустрічі в четвер, 5 грудня, обговорили можливі шляхи вирішення конфлікту на сході України та питання реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“Учасники підкреслили, що пріоритетом у врегулюванні ситуації на окупованих територіях має бути політико-дипломатичний підхід та висловили упевненість у підтримці міжнародними партнерами територіальної цілісності України, включно з Автономною Республікою Крим, та зусиль нашої держави для припинення воєнних дій”, – йдеться у повідомленні.

Речники спецслужби наголошують: важливою складовою зазначених процесів є питання подальшого підвищення рівня міжвідомчої координації та взаємодії всіх складових сектору безпеки і оборони з реінтеграції тимчасово окупованих територій та вдосконалення механізмів реагування на зовнішні загрози.

Участь у нараді взяли:

  • Голова СБУ Іван Баканов;
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов;
  • Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков;
  • начальник Генерального штабу ЗСУ – Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак;
  • Голова Служби зовнішньої розвідки Валерій Євдокимов;
  • Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко;
  • начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба.

“Питання, пов’язані з участю України у зустрічі в Нормандському форматі, будуть також розглянуті на запланованому засіданні РНБО під головуванням Президента України Володимира Зеленського”, – додали в СБ.

Читайте також:
“Він дуже обережний”: Пристайко розкрив проєкт рішення саміту нормандської четвірки

Як повідомляла “Новинарня“, прийняття Києвом “формули Штайнмаєра” і розведення військ у Золотому й Петрівському було названо умовами Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

Розведення військ у Золотому на Луганщині успішно завершилося 1 листопада. Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд тривають протягом 30 днів.

9 листопада за присутності СММ ОБСЄ почалося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Петрівське, воно закінчилося 11-го числа.

4 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що у вересні з боку Росії було лише дві вимоги для проведення саміту “нормандського формату”: визнання Києвом “формули Штайнмаєра” та розведення на трьох ділянках – у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.
Водночас, за словами Пристайка, “російська сторона зараз почала говорити про документ, який сторони мають узгодити, щоб лідери з ним працювали. Цієї вимоги не було, хоча, загалом, якщо це документ, який буде за результатами зустрічі, – це можна підготувати, щоб дійсно лідери не сиділи і на чистому листі не починали писати результат”.

Раніше Пристайко заявляв, що “нормандська зустріч” відбудеться протягом листопада.

На швидшій зустрічі з Путіним у “нормандському форматі” наполягає президент України Володимир Зеленський.

18 листопада Пєсков підтвердив, що саміт в “нормандському форматі” за участі лідерів України, Росії, Франції і Німеччини заплановано на 9 грудня в Парижі.

Читайте також:
Висадка на Банковій: під ОП анонсують акцію в день “нормандського саміту”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна