“Нормандський” саміт відбудеться через кілька тижнів, – МЗС Німеччини

 

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас заявив, що саміт у Нормандському форматі відбудеться протягом найближчих кількох тижнів.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з держсекретарем США Майком Помпео в Лейпцигу, передає “Голос Америки”.

“Ми активно працюємо, щоби підготуватись до саміту в Нормандському форматі, що відбудеться протягом наступних тижнів”, – заявив Маас.

“Домовленості, досягнуті в рамках Мінського процесу, зараз втілюються, і ми хочемо використати цю динаміку. У нас є “нормандський формат”, до якого входять Німеччина, Франція, Росія та Україна. В цьому форматі ми дали старт Мінському процесу, і ми хочемо розвивати його далі”, – зауважив Маас, відповідаючи на запитання про політику щодо України.

Він відзначив, що в питанні досягнення миру на Донбасі існують певні “передумови, які все ще не були виконані”.

Маас також підкреслив прагнення Німеччини допомогти президентові України Володимиру Зеленському втілювати реформи.

“Зараз в Україні дуже позитивна динаміка, що розпочалась з обранням президента Зеленського. Тому ми маємо намір підтримати президента Зеленського в його починаннях”, – наголосив він.

Як повідомляла “Новинарня“, розведення військ у Золотому й Петрівському стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

Розведення військ у Золотому на Луганщині почалося 29 жовтня та, відповідно до заяв ОБСЄ, успішно завершилося 1 листопада. Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд триватимуть 30 днів.

Водночас розведення сил у районі села Петрівське на Донеччині, яке мало початися 4 листопада, було відтерміноване українською стороною через зафіксовані протягом останніх семи днів обстріли. Штаб ОС переніс відведення на 8 листопада.

4 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що у вересні з боку Росії було лише дві вимоги для проведення саміту “нормандського формату”: визнання Києвом “формули Штайнмаєра” та розведення на трьох ділянках – у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському. Пристайко зазначив, що “ми завершуємо зараз третю ділянку”.

Водночас, за словами Пристайка, “російська сторона зараз почала говорити про документ, який сторони мають узгодити, щоб лідери з ним працювали. Цієї вимоги не було, хоча, загалом, якщо це документ, який буде за результатами зустрічі, – це можна підготувати, щоб дійсно лідери не сиділи і на чистому листі не починали писати результат”.

Раніше Пристайко заявляв, що “нормандська зустріч” відбудеться протягом листопада.

На швидшій зустрічі з Путіним у “нормандському форматі” наполягає президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
“Приниження нашої армії”: ОБСЄ при розведенні переписує номери автоматів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна