Новий голова Нацполіції не збирається міняти обраний курс, але обіцяє покращення

 

Новопризначений голова Національної поліції Ігор Клименко планує продовжувати курс свого попередника Сергія Князєва і покращувати роботу поліції.

Про це Клименко заявив в інтерв’ю Lb.ua.

За словами нового очільника Нацполіції, пропозиція міністра внутрішніх справ Арсена Авакова обійняти цю посаду стала для нього несподіванкою. При цьому Аваков пояснив йому, що звільнення Князєва і його призначення є “плановою ротацією, не більше“.

Співбесіди в офісі президента Клименко перед призначенням не проходив, зустрічався лише з прем’єр-міністром і міністром внутрішніх справ, при призначенні виступав у Кабінеті Міністрів.

“І в Кабміні, і пізніше, коли міністр представляв мене особовому складу, я оголосив основні моменти моєї подальшої роботи і курсу Нацполіції в цілому. Обраний курс міняти не збираюся. Це – перше.
Друге – для мене дуже важливо суттєво покращити стан реагування на повідомлення про скоєння злочинів і правопорушень”, – розповів Клименко.

Він також запевнив, що “оцінка роботи поліції і ставлення до неї населення мають надважливе значення”.

“І це не красиві слова. За останні роки ми зробили дуже багато для того, щоб поліцейський був не просто «красивою вивіскою», а щоб кожен житель найвіддаленішого населеного пункту нашої країни знав, що поліцейський поруч і прийде на допомогу в будь-який час. Система прийому заяв і скарг громадян повинна бути вдосконалена”, – наголосив очільник Нацполіції.

Він також пообіцяв “категорично припиняти будь-які фальсифікації, спроби залишити без розгляду звернення громадян”.

“З цього починається ставлення до нас суспільства. На кожен виклик повинен виїжджати поліцейський – офіцер громади, патрульна поліція або слідчо-оперативна група. І ми зобов’язані це забезпечити. Ця система реагування сьогодні є проблемною через брак, насамперед, особового складу в деяких регіонах, транспорту, матеріально-технічного забезпечення”, – зазначив Клименко.

Він запевнив, що знає про “складнощі”, які виникають з реагуванням:

“Трапляється, що особовий склад відмовляється виїжджати або навмисне затримує виїзд. Ми таких із системи реагування прибираємо. Але оскільки лава запасних у нас не дуже велика, доводиться перенавчати, пояснювати, що так робити не можна, десь застосовувати дисциплінарні заходи, а десь мотивувати. Для цього є дисциплінарний статут, яким ми регулюємо наші відносини з кожним співробітником”.

“Я хочу, щоб усі служби Національної поліції працювали в єдиній системі: слідство, підрозділ кримінального блоку, підрозділ превенції. Вони повинні обмінюватися інформацією і працювати єдиним кулаком. Це стосується, в першу чергу, регіонів. Якщо в центральному апараті ця робота на сьогодні налагоджена, то в регіонах є над чим працювати”, – сказав голова Нацполіції.

За його словами, на даний час у поліції працює 130 тисяч людей. При цьому переважна їх частина — працівники, які залишилися ще “дореформного” часу.

“Ще в 2015 році заступник міністра внутрішніх справ того часу Ека Згуладзе говорила, що для того, щоб поміняти весь особовий склад і знайти нові обличчя, необхідно 10-12 років. Міністр внутрішніх справ і ми знали, яку реформу починаємо, на які жертви йдемо. На сьогодні ми поміняли 40% персоналу. Залишилося 60%“, — повідомив Клименко.

За його словами, через суди поновилося не менше 3 тисяч звільнених в процесі реформи поліцейських. “Звільняємо вдруге”, – запевнив очільник НПУ.

“Але взагалі, це запитання не до мене. Ми констатуємо факт, що суди не завжди справедливі. Це наша суб’єктивна думка. Водночас, можу сказати, що є помилка і з боку молодої Національної поліції 2015-2016 років, коли у нас ще не було достатньої нормативної бази. Документи на звільнення з лав поліції іноді складалися неправильно, давали можливість оскаржити їх у суді”, — додав він.

Читайте також:
Реформу поліції провалено. Хоч би патрулька в лайно не скотилася, – Сініцин

Половина поліцейських, звільнених після атестації, поновилися через суди, – Князєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна