Реформу поліції провалено. Хоч би патрулька в лайно не скотилася, – Сініцин

 

Роман “Сініцин” Балан
громадський діяч, працівник IT, волонтер, співзасновник об’єднання “Народний тил”, колишній голова атестаційної комісії МВС

(FB)

У базах багатьох ЗМІ я чомусь значусь як: “той хто може прокоментувати реформу поліції”, і от вони дзвонять останні пару днів і просять на ефіри або коментар з приводу тої самої реформи, атестації і т.д.

На ефіри не ходжу, коментарі не даю. Але тут напишу.

Атестацію провалили, а це був основний етап реформи. 90% або й більше старих кадрів залишились в системі і правдами-неправдами таки стали поліцейськими.
Я про системоутворючих людей там. Які організовували або контролювали потоки. Навіть не про “беркутів” і всяку шушваль.

Загальних списків хто викликався\пройшов\не пройшов\відновився через суд так і не відкрили, хоча Хатія Деканоїдзе обіцяла, але потім і вона “не пройшла”.

Реальну громадськість “збрили” на середині процесу, процес очолили і про*бали радники міністра, витративши на це купу донорського бабла.

Читайте також:
Через “людей Авакова” корумповані “менти” успішно проходять атестацію, – активісти

Єдиною доведеною до кінця частиною реформи я вважаю патрульну поліцію. Причому невеликою частиною.

Єдиним і найсильнішим аргументом – у них досі відсутня СИСТЕМАТИЧНА КОРУПЦІЯ, а пішов уже третій рік фактично.

Що це таке?
А це як у даішніків – коли є щотижневий і щомісячний план. По грошах.
Бо зараз його немає.

Так, з патрулькою купа проблем і не все гладко. Далеко не все.

Так, їх набирали “сходу”. Так, не вистачало і далі не вистачає досвіду. Так, ними часто закриваються як ширмою усієї реформи, хоча патрулька – це лише невелика частина системи, у райвідділах і главках переважно всі ті самі лишились.

Так, в систему часто потрапляють не ті люди, так, били діда, який продавав картоплю, так, безпідставно застосовували силу, так, стріляли, так, їх ловили з наркотою, так, десь брали хабар, так, десь спали, так, десь закривали очі на щось, так, десь когось кошмарили, десь відпустили “мажора”…

Але це 15000 людей майже, чорт забирай. Жодна система не буває ідеальною, у кожній будуть косяки і перегини.

Важливо, щоб ненормальних видавлювали нормальні.

А з патрулькою ще є надія.

Поясню.

У мене багато знайомих “копів” з часів атестації. Вони сиділи з нами, “громадськістю”, в комісіях і були на нашій стороні.

Частина з них звільнилась уже в силу різних обставин або перевелась у інші підрозділи, ще якась частина прийшла тільки зараз, недавно.

У систему вкачали багато здорової і “свіжої” крові. І переважно це нормальні і правильні люди, які йшли туди з мотивацією власноруч міняти країну. Люди, які нетерпимі до хабарів і “рішалова”. Люди, які пройшли Майдан і АТО. Які воюють з системою всередині, з перемінним успіхом, правда.

Не всі, але їх там багато все ще.

Коротше, Патрульна поліція України – з Днем вас.

Не скотіться в гівно, прошу.

* * *

День Національної поліції України відзначається щорічно 4 серпня — у день підписання президентом Закону України “Про Національну поліцію” (2015).

Читайте також:
“Перший етап очищення”: атестацію в поліції не пройшли понад 5200 осіб

Громадські активісти на знак протесту вийшли з процесу атестації Нацполіції

“День поразки”. Як 9 травня засвідчило провал реформи української поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна