Офіс Зеленського оголосив намір запустити відремонтований міст у Станиці ще цієї осені

 

Міст через річку Сіверський Донець у районі КПВВ “Станиця Луганської” планується відкрити після ремонту до 27 листопада.

Про це в неділю, 15 вересня, повідомила пресслужба президента України.

“Згідно з графіком, до 11 жовтня 2019 року планується встановити тимчасову (обхідну) переправу, а до 27 листопада – відкрити основний міст”, – зазначено в повідомленні.

В ОП розповіли, що в рамках ремонту здійснюється асфальтування дороги від мосту в напрямку КПВВ.

“Зранку у неділю, 15 вересня, до місця, де проводить роботи ТОВ «Укртрансміст», прибули два вантажних автомобілі зі щебенем. Станом на 11:00 заасфальтовано майже 300 метрів із 750-ти правого боку дороги у напрямку моста. Також зранку завершено асфальтування лівої частини дороги”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, продовжують роботу піротехніки.

Станом на 12:00 неділі працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій обстежили частину території прилеглої лісопосадки у напрямку мосту. Було виявлено 32 небезпечних предмети.

Наразі розміновано, зокрема, 1,25 га ґрунтової дороги до лісу, понад гектар технологічної дороги; 1,37 га з правого боку та 1,35 га з лівого боку вздовж дороги та понад 2 га ділянки місцевості біля мосту радіусом 125 метрів.

В ОП заявили, що відновлення мосту через річку Сіверський Донець у районі Станиці Луганської є частиною міжнародних зобов’язань України для покращення гуманітарної ситуації на лінії розмежування.

Як інформувала “Новинарня”, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін.
Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст біля КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

У 2016 році розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через щотижневі поодинокі обстріли.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на початку червня 2019 року повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ досягнуто домовленості про “режим тиші” в Станиці Луганській з 10 червня і наступне розведення сил.

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій перед КПВВ “Станиця Луганська” на кілька сотень метрів.
У пресцентрі штабу ООС зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, і відведення сил і засобів не послаблює оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці.

Відтак українські війська закріпились на південній околиці Станиці поблизу КПВВ. Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ. Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів.

Водночас, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишаються на підходах до мосту, лише надягли жилети “СЦКК”.

На засіданні Тристоронньої контактної групи було заплановано ремонт мостового переходу на КПВВ.
Згідно з досягнутими домовленостями, сторони одночасно мали розпочати ремонт мосту: українська сторона відновить завалений проліт, а ОРЛО — покриття та огородження.

При цьому ватажки ОРЛО заявляли, що міст є “територією ЛНР”, і присутність на ньому українських силовиків означатиме “акт агресії проти “Луганської республіки”. Російська сторона нібито пообіцяла вплинути на ОРЛО в цьому питанні.

7 липня у рамках робочої поїздки президент Володимир Зеленський відвідав Станицю Луганську і пройшов далі нульової позиції Збройних сил України вглиб зони розведення. Разом із президентом Європейської ради Дональдом Туском Зеленський дійшов до зруйнованого мосту, через який люди перетинають лінію розмежування.

25 липня українським інженерам вдалось обстежити міст у Станиці Луганській з третьої спроби.

1 серпня Державна служба з надзвичайних ситуацій України почала розміновувати територію біля зруйнованого мосту. За день українські сапери виявили 31 міну поблизу мосту.
22 серпня спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив, що українська сторона закінчила розмінування і заявила про готовність почати ремонтні роботи, включаючи усунення фортифікаційних споруд.

24 серпня Державна служба з надзвичайних ситуацій України в Станиці почала роботи з обстеження фортифікаційної споруди опорного пункту на наявність вибухонебезпечних предметів з правого боку від дороги в напрямку незаконних збройних формувань.

2 вересня президент Зеленський оголосив про початок відновлення зруйнованого мосту у Станиці Луганській – після того, як було розібрано блокпост на непідконтрольній українським військовим частині переправи.

3 вересня українська сторона завершила повний демонтаж фортифікаційних споруд поблизу зруйнованого моста.

Читайте також:
“Ето всьо ваш Парашенка”: як виглядає контакт України й “ЛНР” на мосту Станиці після розведення військ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.