ОРДЛО за тиждень: Зеленський-маріонетка, зернова заборона і затоплений торговий центр

 

Новинарня” продовжує тижневу рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

Майбутня децентралізація: окуповану Донеччину з Києві поділили на 20 ОТГ

Непідконтрольні українські владі території Донецької області поділені на 20 потенційних об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Відповідні зміни до Перспективного плану формування ОТГ Донеччини прийняв Кабінет Міністрів, повідомляє Донецький центр розвитку місцевого самоврядування.

Разом із непідконтрольними територіями в Донецькій області має бути створено 65 ОТГ.

Інфографіка: Донецький центр розвитку місцевого самоврядування

“Про здійснення реформ на окупованій території мови поки не йде – децентралізація можлива тільки після повернення туди української влади”, – зазначили в центрі.

План передбачає створення Харцизької міської ОТГ, в яку увійде місто Зугрес, а в Донецьку міську ОТГ – місто Моспине.

“Потенційні ОТГ на тимчасово непідконтрольній території вважаються спроможними за старими економічними та соціальними показниками, яким вже більше п’яти років. Поки немає можливості отримати достовірну інформацію про стан економіки в цій частині Донецької області. А значить, формати об’єднаних громад, запропонованих в новому перспективному плані, можуть бути змінені в подальшому”, – прокоментував Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС.

Шахтна вода затопила перший поверх торгового центру в Донецьку

Ґрунтові шахтні води затопили перший поверх торгового центру “Північний” у Донецьку. Відповідне відео публікували у YouTube мешканці міста.

https://www.youtube.com/watch?v=g2FN8HZPhDI&fbclid=IwAR1qg9HGGfkGFp9MrATLyBIWnsEX8dGWeSEUMXElF19Zio8uEYfGN0w-DXI&app=desktop

“Провісник катастрофи. Російські окупанти і їхні поплічники вже шостий рік як відключили водяні насоси в шахтних виробках під містом Донецьк. Поки русскій мір вбиває людей на поверхні, з глибин землі піднімаються по штольнях і виробках ґрунтові води. Це загроза всім фундаментам житлових будинків в місті. Будинки будуть просто провалюватися в підземну безодню виробок разом із людьми, коли води розмиють землю під фундаментами”, – зазначено також в анотації до відео.

Приміщення торгового центру “Північний” – друге за величиною в місті. У ньому нараховується 25 поверхів.

“Перший поверх затопило, він повністю під водою, вона стоїть до самих ескалаторів”, – прокоментував автор. Він зазначив, що комплекс побудували з нагоди Євро-2012, але його не встигли запустити. Тільки на першому поверсі почали працювати кілька точок.

Із “ЛНР” заборонили вивозити зерно

Угруповання “ЛНР” заборонило вивезення сільськогосподарських культур за межі підконтрольної йому частини Луганської області.

За межі ОРЛО відтепер заборонено вивозити пшеницю, жито, ячмінь, овес і кукурудзу.

Дія заборони триватиме до “особливого розпорядження”.  Аналогічна заборона з зими діє і в “ДНР”.

В ОРДО обурюються комендантській годині. Але вона поки залишається

Комендантська година на підконтрольній угрупованню “ДНР” території поки залишатиметься. Про це заявив ватажок “ДНР” Денис Пушилін під час спілкування з багатодітними сім’ями в Донецьку.

“Питання непросте, є кілька підходів до нього. Зараз комендантську годину ми скоротили, але насправді питання безпеки диктують, що вона актуальна. Сам особисто прихильник, щоб комендантської години не було. Але аргументація наших силовиків поки сильніша. Вони кажуть, що кількість злочинів вища якраз в той період, який найбільше наполягають скоротити, а саме – з 11-ї години вечора і до 1-ї години ночі”, – цитують Пушиліна сепаратистські ЗМІ.

Комендантська година, встановлена окупаційним угрупованням “ДНР”, з 1 червня по 30 вересня, діє в період з 23:00 до 04:00. В цей час цивільним заборонено виходити з дому на вулиці.

Не в літній період тривалість комендантської години продовжується ще на годину – до 5-ї ранку.

Зеленського вважають “керованою західною маріонеткою”

Представники “влади” тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини продовжують реагувати на заяви нового президента України Володимира Зеленського.

Так, після відеозвернення глави держави до Володимира Путіна з пропозицією провести переговори у Мінську за участю президента Сполучених Штатів Америки у “ДНР” Зеленського назвали “керованою західною маріонеткою”.

Як завив голова “комітету з питань зовнішньої політики і міжнародних зв’язків народної ради ДНР” Владислав Бердичевський, “усі дії Зеленського повністю повторюють дії Порошенка, тільки в більш карикатурному вигляді. Ніякого миру Донбасу він не принесе, нічого з Мінських угод в виконувати не буде”.

Також у “ДНР” вважають, що заявами про залучення до переговорів Дональда Трампа Зеленський “тисне” на Путіна.

Читайте також:
“Надо поговорить”: Зеленський відреагував на анонс телемосту з Росією

“Це нагадує кураж підлітка, який розповідає своїм кривдникам у дворі, що ось зараз приїде старший брат і всіх покарає. Було б смішно, якби на Донбасі щодня не гинули люди”, – коментує Бердичевський.

Представники так званого “міністерства закордонних справ ДНР” теж виступили у ЗМІ з заявами – обурюються, що Зеленський ігнорує “республіки” та не хоче говорити з ними напряму.

У свою чергу “омбудсмен ДНР” Дар’я Морозова заявила, що на Донбасі після приходу до влади нового президента України відбувається ескалація конфлікту та, нібито, зросла кількість обстрілів з боку ЗСУ.

Силовики сепаратистського утворення вважають, що збільшення обстрілів з боку українських армійців – це пряма вказівка президента Зеленського.

Читайте також:
“Не стріляти у відповідь”: мирні ініціативи Зеленського на ТКГ зустріли схвальну реакцію ОРДЛО

Відведення у Станиці Луганській та відновлення мосту: погляд з окупації

Підконтрольний угрупованню “ЛНР” телеканал “Луганськ-24” зняв сюжет про те, як президент Володимир Зеленський відвідав зруйнований міст в Станиці Луганській. Зйомка велася з іншого краю моста, на території ОРЛО.

Читайте також:
Зеленський і Туск у Станиці Луганській зайшли далі позицій відведення ЗСУ. ФОТО

Репортаж мав критичний і маніпулятивний характер. Зазначалося, що президент України приїхав на міст тільки після розведення сил і засобів. При цьому в матеріалі нічого не сказано про те, що ватажок “ЛНР” взагалі не відвідував міст. В кінці автор сюжету назвала те, що відбувається, “показухою”.

Зеленський та Туск під час візиту в Станицю Луганську. Фото: пресслужба ОП

При цьому “голова ЛНР” Леонід Пасічник заявив, що “республіка” сприйме односторонні дії Києва щодо відновлення мосту в Станиці Луганській як “акт агресії”.

“Будь-які односторонні дії України на території “ЛНР”, частиною якої, нагадую, є і Станичний міст, будуть сприйматися як черговий акт агресії”, – написав він на своїй сторінці в мережі Twitter.

“Ви хочете зірвати розведення, вкрасти грошей на будівництві і не так сильно втратити рейтинг. Це зрозуміло”, – заявив Пасічник, додавши, що “ЛНР” готова відновлювати міст “і на своїй, і на українській території”.

Читайте також:
“Початок кінця”. Зеленському здається, що після розведення сил у Станиці завершиться гаряча фаза війни

Напередодні сепаратистські ЗМІ писали, що міст у Станиці перебуває точно на лінії розмежування, яка визначена Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року, а тому всі односторонні дії з боку України будуть розцінюватися як порушення Мінських домовленостей.

Читайте також:
ОРДЛО за тиждень: просять “особливого статусу”, зупиняють заводи та чіпують голубів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна