ОРДЛО за тиждень: просять “особливого статусу”, зупиняють заводи та чіпують голубів

 

Новинарня” продовжує тижневу рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

В ОРДО відреагували на нового голову Донецької ОДА

Призначення президентом України Володимиром Зеленським нового голови Донецької обласної держадміністрації “скеровано на подальше розпалювання” конфлікту в регіоні. Таку думку транслював сепаратистським телеканалам “голова комітету народної ради ДНР із зовнішньої політики” Владислав Бердичевський.

“Призначення Павла Кириленка, брат якого знаходиться на території “ДНР” і бере участь у захисті своєї батьківщини від бандерівської окупації, лише підкреслює бажання Зеленського посилити конфронтацію між Україною та “народними республіками” Донбасу”, – сказав він.

Павло Кириленко та Володимир Зеленський під час представлення в Краматорську. Фото: пресслужба ОП

Окупаційний чиновник додав, що в “республіці” “індиферентно ставляться” до призначень Зеленським тих чи інших посадових осіб на підконтрольних Києву територіях Донбасу.

“Якщо подивитися на дії Зеленського по відношенню до Донбасу, то ми не побачимо ні бажання припинити бойові дії, ні спроб проведення прямих переговорів з представниками “народних республік”. Новий президент України і в риториці, і в реальних вчинках нічим не відрізняється від колишнього”, – сказав Бердичевський.

Читайте також:
Зеленський відреагував на наявність в очільника Донецької ОДА брата-бойовика

Ватажок “ЛНР” проситься в Україну. З “особливим статусом”

“Глава” угруповання “ЛНР” Леонід Пасічник визнав готовність до повернення окремих районів Луганської області під контроль української влади за умови надання “особливого статусу”. Про це він написав у себе в Twitter.

Він заявив, що приєднується до акції “Зеленський, визнай вибір Донбасу”.

“Я приєднався до акції і закликаю кожного жителя Донбасу викласти свою фотографію на сайт! Переконаний, що таким суто мирним шляхом ми доб’ємося припинення війни, виконання Києвом Мінських угод (найперше – особливий статус) і визнання права Донбасу на інтеграцію з Російською Федерацією”, – написав ватажок “ЛНР”.

До акції також приєднався і “глава ДНР” Денис Пушилін. Вони та інші окупаційні чиновники і громадяни продовжують записувати звернення до Києва.

Нагадаємо: Мінські угоди передбачають повернення окремих районів Донецької та Луганської областей під контроль України шляхом надання статусу “районів з особливим порядком місцевого самоврядування”. Поняття “особливого статусу” в документах немає.

У Дебальцевому та Харцизьку – нові “мери”

“Глава ДНР” Денис Пушилін змінив “мерів” Дебальцевого та Харцизька. Відповідні укази опубліковані на сайті “ДНР”.

Замість Ігоря Маренкова новим “мером” Дебальцевого став Ігор Захаревич. “Мером” Харцизька призначена Вікторія Жукова, яка змінила Олександра Левченка.

Відомо, що Ігор Захаревич був “заступником міністра палива і енергетики ДНР” в 2014 році. Вікторія Жукова була “заступником мера” підконтрольної “ДНР” Горлівки.

На шостому році так званих “народних республік” усі місцеві керівники не обираються, а призначаються згори ватажками “ДНР/ЛНР”.

У Пікузах – пряме влучання снаряду в храм

У результаті обстрілу в ніч з 5 на 6 липня снаряд влучив у дах Свято-Спиридонівського храму в селі Пікузи (раніше – Комінтернове) на окупованій території Донеччини, Приазов’я. Про це повідомляється на сайті Донецької єпархії так званої Української православної церкви Московського патріархату (підпорядкування РПЦ).

Основна частина храму не постраждала, повністю згоріло лише підсобне приміщення і перекриття даху храму.

Інформації про постраждалих немає.

У “ДНР” проти ВІЛ і туберкульозу боротимуться церква й бізнес

Угруповання “ДНР” заявило про намір залучити релігійні організації і бізнес до протидії поширення ВІЛ-інфекції та туберкульозу. Як повідомляється на сайті “уряду” псевдореспубліки, буде створено відповідну координаційну раду.

“Координаційна рада дозволить залучити до вирішення проблеми ВІЛ і туберкульозу громадські, міжнародні, донорські, релігійні організації та бізнес”, – заявила так званий “міністр охорони здоров’я ДНР” Ольга Долгошапко.

Як відомо, з початку збройного конфлікту припинилося регулярне постачання препаратів для ВІЛ-інфікованих людей.

Окупований Донецьк: металургія зупинилася

У Донецьку не працює підконтрольний угрупованню “ДНР” Донецький (Юзівський) металургійний завод (ЮМЗ). Про це журналістам видання “Новости Донбасса” розповіло джерело, знайоме з ситуацією на підприємстві.

За словами співрозмовника, завод стоїть, позаяк не надходять замовлення на його продукцію – заготовки зі сталі.

На сайті підприємства новини не публікуються з 11 квітня 2018 року. У матеріалі того дня стверджувалося, що завод, який у “ДНР” став “держпідприємтсвом”, “стабільно працює і нарощує обсяги виробництва”.

Доменні печі метзаводу погасили.

Донецький метзавод

За словами співрозмовників, перша доменна піч не підлягає відновленню, а друга піч вимагає трудомісткого і дорогого ремонту.

Крім того, з заводу вивезли обкотиші – напівфабрикат, який використовуються в доменному виробництві для отримання чавуну. Цей факт може свідчити про те, що запуск заводу не планується.

Як відомо, у червні 2016 року, після “націоналізації” заводу “ДНР”, на заводі було введено “зовнішнє управління”.

“ДНР” скоротила кількість бюджетних місць у “вузах”

“ДНР” скоротила кількість бюджетних місць для абітурієнтів в підконтрольних їй навчальних закладах на одну тисячу місць. Відтак у 2019 році кількість бюджетних місць складає 8704. Про причини скорочення не повідомляють.

Відомо, що абітурієнт може подати заяви не більш як у два ВНЗ за трьома різними спеціальностями. Бажаючим отримати середню професійну освіту можна подати заяви тільки в один технікум на три спеціальності.

Україна не визнає освітні документи ОРДЛО.

У “ДНР” встановили “артоб’єкт Росія” та вшанували загиблих російських моряків

Після того, як у Баренцевому морі на підводному човні внаслідок пожежі загинули 14 моряків російського флоту, в “республіці” відбулися меморіальні заходи з вшанування пам’яті військових держави-агресора.

Увагу привертає те, де відбувалися ці заходи. У центрі Донецька поблизу площі Леніна встановили “артоб’єкт” та невибагливо назвали його “Росія”. Це – паралелепіпед, пофарбований у червоний колір, із написом білою фарбою: “Росія”.

Після загибелі російських моряків-підводників сюди зігнали бюджетників з лампадками та квітами, а сепаратистські ЗМІ транслювали цю подію як “розділення горя”.

У “ЛНР” п’яна жінка покусала ДАІшника, її оштрафували

Так званий “Свердловський міськрайонний суд ЛНР” оштрафував на 35,8 тисячі рублів жінку, яка в стані алкогольного сп’яніння ще 1 травня 2018 року після 22-ї години кусала співробітника “ДАІ ЛНР” та при цьому лаялася.

Стаття, яку інкримінували окупанти мешканці Довжанська (кол. Свердловськ), – застосування насилля щодо представника влади. Сепаратистські ЗМІ наголошують: жінка вкусила ДАІшника за плече та кисть правої руки.

У судовому засіданні жінка визнала свою вину.

Голуби-спортсмени літають від “республіки” до “республіки”

Голубівники “ЛНР” відправили на змагання в “ДНР” понад 400 спортивних голубів для участі в клубному змаганні.

Виставка народного клубу голубівників відбувалася під девізом “Голуб – символ миру і любові”.

“Зараз ми їх чіпуємо, завантажуємо в спеціальний автомобіль, вивозимо за 200 кілометрів, в Сєдове Новоазовського району. О 6-й годині їх випускають одночасно. Це вам не виставка, тут киплять пристрасті, і завтра в першій половині дня ми вже підіб’ємо підсумки змагання”, – розповідав сепаратистським ЗМІ один з учасників.

Читайте також:
ОРДЛО за тиждень: звернення до Зеленського, восковий Захарченко та заморожений Король Ночі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна