ОРДЛО за тиждень: звернення до Зеленського, восковий Захарченко та заморожений Король Ночі

 

Новинарня” продовжує тижневу рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

Мери окупованих міст масово звертаються до Зеленського

“Ідеї президента України Володимира Зеленського про врегулювання конфлікту на Донбасі без врахування інтересів місцевого населення йдуть врозріз з Мінськом домовленостями” – такі тези озвучили минулого тижня мери кількох окупованих міст на Донеччині та Луганщині.

Окупаційні “чиновники” вимагають від президента України скасування мовного закону, амністії та проведення прямих переговорів з представниками ОРДЛО. Крім того, окупаційна влада вимагає “зупинити війну”, “покарати воєнних злочинців” та дати регіону можливість “самостійно розвивати економіку”.

Іван Приходько – окупаційний “мер” Горлівки

Все це сепаратистські ЗМІ подають у рамках акції “Вибір Донбасу”, яка стартувала в травні – після інавгурації Зеленського.

З такими зверненнями виступили мери Донецька, Моспиного, Кіровського, Горлівки, Макіївки, Амвросіївки, Іловайська.

Аналогічне звернення зробила “федерація профспілок ДНР”.

СепарЗМІ про передачу чотирьох полонених: “жест доброї волі”

Минулого тижня бойовики передали Вікторові Медведчуку чотирьох осіб, яких тримали в полоні. Це Дмитро Великий, Яків Веремейчик, Максим Горяїнов, Едуард Міхєєв. З них один – дезертир. Питання є ще по двох.

Спочатку була зустріч Медведчука з ватажками “ДНР” і “ЛНР”, Денисом Пушиліним та Леонідом Пасічником. Український політик звертався до сепаратистів на “ви”, що залюбки показував його канал “112 Україна”.

У засобах масової окупації ОРДЛО подію назвали “жестом доброї волі”, а прибуття полонених із Ростова в аеропорт Мінська – “церемонією”.

Зазначається, що Пушилін висловив надію на “більш конкретнішу та предметну розмову” у майбутньому щодо обміну полонених.

Сеператисти наголошують, що ініціатором визволення конкретно цих чотирьох осіб з полону ОРДЛО був Віктор Медведчук.

Він у мікрофони російським та сепаратистським ЗМІ заявив, що українські правоохоронці почнуть його кримінально переслідувати за цей обмін.

“ДНР” починає “перепис” сільськогосподарської землі

Ватажок “ДНР” Денис Пушилін доручив створити список невикористовуваних в сільському господарстві ОРДО за призначенням земельних ділянок. Доручення було дано так званому “міністерству агропромислової політики”.

Відзначається, що список має включати інформацію про власників земельних ділянок.

«Ми повинні визначити, як нам діяти. Земля не повинна “гуляти”, її потрібно задіяти», – сказав Пушилін.

За його словами, “інвентаризація” повинна вестися без порушення прав власників земельних ділянок.

“Не від хорошого життя вони покинули свої землі, але варто з ними зв’язатися і пояснити, що ситуація змінилася”, – заявляє Пушилін.

Це фактично може означати початок “віджиму” земельних ділянок, чиїми законними власниками є переселенці, які зараз проживають на підконтрольній українському урядові території.

Читайте також:
Донецьк на День Конституції: синьо-жовті прапори й листівки. ФОТО

Культура в окупації: воскові бойовики

В окупованому Донецьку відкрили так званий “музей”, де в експозиції є воскові фігури знищених ватажків бандформувань – Олександра Захарченка, Арсена Павлова “Мотороли” та Михайла Толстих “Гіві”.

Ті, хто вже відвідав “музей” опублікували фотографії з нього.

Користувачі порівняли фото з кадрами з фільму жахів “Будинок воскових фігур”, Моторолу назвали “сумішшю Леніна й упоротого лиса” – кпинили досхочу.

Журналіст Денис Казанський з цього приводу іронізує: “Працювала якась особливо цинічна ДРГ”.

“Жнива” в окупації: згоріли 25 гектарів пшениці

25 гектарів пшениці “ДНР” зайнялися – і вигоріли під корінь. Це сталося на полі агрофірми “Південь”  в окупованому Новоазовському районі.

П’ять одиниць техніки та 21 рятувальник не змогли вчасно погасити поле.

Поки в окупаційному “МНС” пробують встановити причини пожежі, антиукраїнська пропаганда звинуватила в цьому Збройні сили України – нібито, це українські армійці зумисне обстріляли пшеничний лан і він згорів.

У Донецьку пожежа: 24-річний хлопець згорів заживо

Вночі 28 червня у Донецьку стався вибух у квартирі в багатоповерховому будинку на проспекті Ленінському. Попередньо, причиною вибуху став витік газу. В результаті інциденту загинув 24-річний хлопець.

“Рятувальники” (які не рятують) підтвердили загибель. Уточнили, що подія сталася на дев’ятому поверсі. Квартиру пожежею знищено повністю.

Терористку, яка підірвала полковника СБУ, “ДНР” просить перевести з в’язниці Тернополя в Харків

Юлію Просолову, яку засудили за теракт та вбивство контррозвідника СБУ Олександра Хараберюша, представники “ДНР” на прохання матері засудженої просять перевести “ближче” – в Харків.

Такі коментарі роздає сепаратистським ЗМІ представниця “ДНР” в Мінську Дар’я Морозова. Вони посилається на обіцянки представниці України в підгрупі Валерію Лутковську.

Зазначається, що зараз Просолова відбуває покарання у в’язниці Тернополя, втім, матір за станом здоров’я не може її провідувати на Західній Україні. Тому просить перевести її в одну з установ виконання покарань в Харків.

Читайте також:
“А тепер Ленін з МГБ!” Виконавиця вбивства полковника СБУ Хараберюша сіла на 12 років

Ще один виш в ОРДЛО отримав російську акредитацію

Підконтрольний угрупованню “ДНР” Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Туган-Барановського пройшов російську акредитацію за низкою спеціальностей. Про це повідомляється на сайті Російської федеральної служби з нагляду в сфері освіти і науки.

Із відповідними російськими стандартами тепер визнані освітні програми за спеціальностями електро- і теплоенергетики рівня бакалаврат, економіка і управління (спеціалітет), промислова екологія та біотехнології (магістратура), сервіс і туризм (магістратура).

У Донецьку – залишки цього вишу. Свідомі його викладачі та студенти переїхали в Кривий Ріг з початком окупації.

“ДНР” хоче відкрити ще один КПВВ

Окупанти заявили про намір відкрити ще один контрольно-пропускний пункт. Кажуть, що “можливість вже опрацьовується”. Це буде п’ятим КПВВ.

Поки що, за інформацією сепаратистських ЗМІ, “продумується розробка і розміщення” пункту пропуску.

Де розташується пункт – сепаратистські ЗМІ не дізнаються, а окупанти не кажуть.

Морозиво з “ДНР” – зі “смаком” Короля Ночі

Донецький виробник морозива “Вінтерпром” розпочав випуск лінії продукції, присвяченій серіалу “Гра престолів”.

Всього лінія буде складатися з семи видів. На упаковках будуть розміщені зображення гербів шести правлячих домів Вестероса. окрема лінія буде присвячена Королю Ночі.

Лінія включає морозиво різних видів і смаків: ескімо, шоколадний пломбір, фруктове, з солоною карамеллю тощо. Морозиво з зображенням Короля Ночі на упаковці матиме смак кокоса і назву “Кокос Ночі”.

Читайте також:
ОРДЛО за тиждень: повернення Ходаковського, марка з Бузиною і скелет алабая між ковбасами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна