“А тепер Ленін з МГБ!” Виконавиця вбивства полковника СБУ Хараберюша сіла на 12 років

 

Іллічівський районний суд Маріуполя засудив до 12 років позбавлення волі мешканку Донецька Юлію Прасолову, визнану винною у вбивстві полковника Служби безпеки України Олександра Хараберюша.
Як передає “Новинарня“, про це 4 жовтня повідомив прес-центр СБУ.

Наразі вирок отримала безпосередня виконавиця злочину – на черзі замовники та куратори організації зухвалого вбивства, заявляють в СБУ.

Відомство заявляє, що організатором убивства Хараберюша є керівник так званого “Центру спецоперацій МГБ ДНР” Василь Євдокимов на прізвисько “Ленін”, та знає, де він перебуває.

“Хай чекає. Або лава підсудних за українським законодавством, або безіменний мавзолей на околицях Донецька, оскільки для росіян він вже відпрацьований матеріал”, ‒ передає прес-центр слова голови СБУ Василя Грицака.

Як повідомляла “Новинарня“, 31 березня 2017 року о 8:35 в Центральному районі міста Маріуполь на перетині проспекту Металургів та вулиці Кафайської, неподалік ринку “Едельвейс”, вибухнув автомобіль “Тойота Ленд Крузер”, за кермом якого перебував Олександр Хараберюш – заступник начальника Головного відділу контррозвідки Управління СБУ в Донецькій області.
За словами очевидців, автомобіль від’їхав від магазину меблів, повільно рухався, і за 100 метрів від магазину пролунав вибух.
Водія викинуло з машини, він помер на місці.

За фактом вибуху було відкрито кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 258 – “терористичний акт” – Кримінального кодексу України, що перебуває у провадженні Служби безпеки України.

За повідомленням генерального прокурора Юрія Луценка, вибухом полковнику відірвало обидві ноги, він помер від втрати крові.

Тодішній начальник ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслав Аброськін заявляв, що теракт могла влаштувати диверсійна група “ДНР”.

Слідством було встановлено, що машину було підірвано за допомогою радіокерованої магнітної міни. Жінка-терористка, яка вночі встановила міну під сидіння водія, мала спільників.

“СБУ зробить все, щоб знайти та покарати винних. Борги ми віддаємо швидко”, – наголосив тоді голова СБ України Василь Грицак.

31 жовтня голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що затримана ймовірна виконавиця підриву  полковника СБУ Хараберюша громадянка України Прасолова Юлія Володимирівна, жителька м. Донецьк, яка працювала в системі так званого “центру спецоперацій МГБ ДНР”.

За даними СБУ, за свою роботу вона отримала 15 тисяч доларів.

Генерал Грицак оприлюднив кілька відео, які засвідчують роль жінки в підготовці та власне закладенні вибухового пристрою до авто Хараберюша, а також її зізнання у скоєному.

Прасолова була затримана 31 жовтня в Одесі, куди прибула отримати біометричний паспорт.

Грицак зазначав, що розслідувати цю справу було дуже непросто, адже Прасолову слід було виманити з непідконтрольної території.

За інформацією голови СБУ, “центр спецоперацій МГБ ДНР” координується і фінансується спецслужбами Росії, а очолює його Євдокимов Василь Вікторович, позивний “Ленін”.

Указом президента Олександр Хараберюш був посмертно нагороджений орденом “За мужність” I ступеню.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.