ОРДЛО за тиждень: повернення Ходаковського, марка з Бузиною і скелет алабая між ковбасами

 

Новинарня” продовжує тижневу рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

Ходаковський повернувся з Росії в “ДНР”

Колишній “голова” так званої “служби безпеки” угруповання “ДНР” Олександр Ходаковський повернувся в Донецьк із Росії.

“Я повернувся, і в мене немає розбіжності з представниками російської влади, російської системи. Всі питання, які у нас виникали, врегульовані”, – зазначив він.

Олександр Ходаковський

Ходаковський запевнив, що у нього немає планів і завдань “штурмувати велику політику місцевого масштабу”.

“У мене є свої локальні завдання, які з мене ніхто не знімав з точки зору об’єктивної реальності. Я досить компетентний фахівець у своїй галузі, я знаю і розумію речі з військової точки зору, пройшовши певну школу в 2014-2015 роках. Мені є куди докладати свої зусилля, навіть якщо я залишуся на тому ж самому рівні, на якому перебував до свого, скажімо так, незапланованого виїзду на територію Російської Федерації”, – прокоментував сепаратистським ЗМІ своє повернення Ходаковський.

Читайте також:
Ходаковський визнав, що Росія – спонсор “ДНР”

Ходаковський показав, як ЗСУ можуть без опору заїхати в Донецьк. ВІДЕО

Він також зауважив, що вів опозиційну діяльність при вбитому Захарченкові, але не буде цього робити при нинішньому главі “ДНР”.

Нагадаємо, що до російського вторгення в Україну Ходаковський був командиром спецпідрозділу СБУ “Альфа” в Донецькій області.

У “ДНР” обіцяють обмін полоненими “ближче до осені”

Обмін полоненими може відбутися восени цього року, якщо “Київ виконає всі необхідні для цього процесу умови”. Такі заяви “уповноваженої з прав людини” в “ДНР” Дар’ї Морозової транслюють сепаратистські ЗМІ.

“Наша основна умова – люди повинні бути процесуально очищені. На це може піти один-два місяці. І якщо ми будемо працювати в такому темпі, то провести обмін полоненими з українською стороною, можливо, вдасться до осені”, – сказала Морозова.

У “ДНР” присвятили марку Олесю Бузині

“ДНР” випустила поштовий блок, марку та конверт в пам’ять про “знаменитого українського історика і журналіста” Олеся Бузину.

На конверті в нижньому правому куті записані цитати автора, поєднання букв яких утворюють його ім’я. Під ними прізвище журналіста і роки життя. Фоном поштового блоку служить зображення книжок Бузини, поверх яких розміщений відкритий блокнот з фразою письменника: “Якщо вам скажуть, що я помер – не вірте, мої книги завжди будуть жити з вами”. У правому нижньому кутку блоку – марка з фотографією Бузини.

Поштовий блок і конверт випущені тиражем 4800 і 1000 примірників. Номінал блоку і, відповідно, марки – 100 рублів. Вартість конверта – 8 рублів.

Неможливість прямого діалогу: в ОРДЛО відповіли Зеленському

“ДНР” та “ЛНР” прокоментували заяву президента Володимира Зеленського про неготовність до прямих переговорів з бойовиками.

“Ми дуже розчаровані, що Володимир Зеленський говорить, як екс-президент Петро Порошенко. Хотілося б побачити відмінності, але на жаль. Його відмова від прямого діалогу з республіками Донбасу – яскраве свідчення недалекоглядної політики нової влади України”, – сказав ватажок “ДНР” Денис Пушилін.

Він додав, що вірить в те, що Зеленський ще “зможе зрозуміти і змінити свою думку”.

“Глава” “ЛНР” Леонід Пасічник заявив, що відмова Зеленського вести прямий діалог з бойовиками свідчить про небажання щось міняти в ситуації на Донбасі.

“Новий президент України своєю заявою підтверджує, що його політика не відрізнятиметься від п’ятирічного правління Порошенка. Його відмова від прямого діалогу демонструє, що українська влада і не збиралася нічого міняти. Тема миру Зеленським була використана лише як гасло передвиборної кампанії”, – заявив Пасічник.

Напередодні Зеленський підтвердив готовність виконувати Мінські домовленості, але заявив, що не готовий на прямий діалог з бойовиками.

Пушилін розпорядився створити “посольство”

Денис Пушилін підписав указ про затвердження положення про “посольство”.

Положення про “посольство” як “державний орган зовнішніх відносин”, що здійснює представництво “ДНР” за кордоном, містить загальну інформацію про його діяльність, структуру, основні завдання та функції.

Хто призначений “послом” – сепаратистські ЗМІ поки не пишуть. Як і те, з якими іноземними державами  будуватимуть “дипломатичні стосунки”.

Донецьк горить: в місті палали виправна колонія та приміщення заводу

Пожежа сталася на території виправної колонії в селищі Молодіжне Ленінського району Донецька 23 червня в цеху з обробки дерев’яних виробів.

Відзначається, що загиблих і постраждалих немає. Вогнем знищено: утеплювач покрівлі на площі 17 квадратних метрів, дерев’яну котушку для кабелю. Також був пошкоджений утеплювач покрівлі на площі 15 квадратних метрів.

Крім того, 20 червня горіла будівля на території непрацюючого заводу пластмас у Петровському районі. Вогнем знищено покрівлю та перекриття на площі 500 квадратних метрів, 20 віконних блоків, меблі, ганчір’я на площі 250 квадратних метрів.

В обох випадках – “причина пожежі встановлюється”.

А в Єнакієвому горів ринок:

“Міністром освіти” невизнаної “ДНР” став чиновник з невизнаного Придністров’я

Так званим “міністром освіти” при “ДНР” замість Євгена Горохова 19 червня був призначений Михайло Кушаков. З літа 2015 року Кушаков був “першим заступником міністра освіти”.

Згідно з біографією, яку оприлюднило “міносвіти”, Кушаков багато років пропрацював в самопроголошеному Придністров’ї в університеті імені Шевченка на посадах: доцент кафедри державно-правових дисциплін юридичного факультету, завідувач кафедрами конституційного та адміністративного права, кримінального права, декан юридичного факультету, проректор з міжнародної діяльності університету.

До Дня поля в “ДНР” експонували скелет алабая

Наближаються жнива, і 21 червня в окупованому Старобешевому стартували урочистості з нагоди Дня поля. Окупаційні чиновники співали пісень на пшеничному полі, каталися на тракторах тощо.

А між світлин із ярмарку, де під 30-градусною спекою красуються ковбаси та оселедці, увагу приковує інше.

“Викладачі Донбаської аграрної академії продемонстрували комп’ютерну програму з вивчення 3D-моделей будови організму тварин, а також представили навчальний скелет алабая, якого ще називають туркменським вовкодавом, і череп бурого ведмедя”, – пишуть сепаратистські ЗМІ.

Фото додається:

Яке відношення має скелет алабая (навіть якщо він туркменський вовкодав) до Дня поля – сепаратистські ЗМІ та окупаційні чиновники не пояснюють.

У старовинній садибі Мсциховського “МВС ЛНР” провело “бал”

“ЛНР” провела бал у старовинній садибі Казимира Мсциховського в Перевальському районі Луганської області. Населений пункт Селезнівка, де розташована архітектурна пам’ятка, перебуває в окупації.

Гуляння з самоваром та традиційними російськими частуваннями влаштували у старовинній садибі. Все це відбувалося під живий музичний супровід оркестру “МВС ЛНР”.

“Бали – це російська традиція високої культури, до революції бали проводили при дворі, в садибах, в гімназіях і кадетських корпусах, і навіть в квартирах”, – коментували надважливе значення балу окупанти.

Відзначимо: замок виконаний у романо-візантійському стилі, який входив до палацово-паркового ансамблю садиби вугільного промисловця Казимира Мсциховського, поляка за походженням.

Ще коли Селезнівка була під контролем України, гостро стояло питання про реставрацію пам’ятки архітектури, яка перебувала в аварійному стані.

Тепер же окупанти навіть не публікують світлин власне приміщення, а “бал” проводять на галявині поруч: про стан пам’ятки можна лише здогадуватися.

Читайте також:
ОРДЛО за тиждень: російські паспорти, відірвана голова та українська музика в окупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна