ОРДЛО за тиждень: російські паспорти, відірвана голова та українська музика в окупації

 

Новинарня” продовжує тижневу рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми регулярно розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

Присяга і троянди: влада РФ почала видавати російські паспорти жителям ОРДЛО

Минулого тижня перші мешканці окупованих районів Донеччини та Луганщини отримали громадянство Російської Федерації за спрощеною схемою.

Як зазначають сепаратистські ЗМІ, під час церемоній у Ростовській області влада РФ разом із паспортами видає також примірник Конституції Росії та букет троянд. Мешканці окупованих територій Донеччини, крім іншого, зачитують присягу громадянина Російської Федерації.

Паспорти 14 червня отримали близько 60 осіб.

Урочисті заходи проходять у двох пунктах з прийому документів у Ростовській області – в місті Новошахтинськ (для “ЛНР”) і в селі Покровське Некліновського району (для “ДНР”).
Людей на територію Росії з Донбасу централізовано доставляють автобусами.

Отримання паспортів Отримання паспортів 5 отримання паспортів 4 отримання паспортів 3 отримання паспортів 2 Отримання паспортів 1
<
>

Так званий начальник “міграційної служби ДНР” Володимир Краснощока повідомив, що планується щодня возити людей з ОРДО на територію РФ для отримання російських паспортів.
За його словами, в “ДНР” прийнято вже понад 8 тисяч заяв на громадянство Росії.

Видача російських паспортів в спрощеному порядку до теперішнього часу схвалена для 1200 жителів ОРДЛО. Умовою для отримання паспорта Росії є наявність у людини паспорта так званих “ДНР” або “ЛНР”.
Україна не визнає громадянство Росії, яке видають українцям з ОРДЛО.

Нагадаємо, указ про спрощене надання громадянства РФ для мешканців ОРДЛО президент Росії Володимир Путін підписав одразу після перемоги на виборах президента України Володимира Зеленського.

Читайте також:
Подання на паспорт РФ: Києву стало відомо про коханку Пушиліна та його сина

У Горлівці 38-річному чоловіку відірвало голову

Надзвичайна подія сталася на водоймі в Горлівці на Донеччині. Компанія з кількох осіб відпочивала, а коли чоловік відійшов на кілька хвилин “у кущі”, пролунав вибух.

Окупаційний “мер” Горлівки Іван Приходько у соцмережі написав, що загинув Володимир Бобков, 1980 року народження.

Діагноз – травматичний відрив голови в районі нижньої щелепи, травматичний відрив кисті правої руки. Поки невідомо, який пристрій міг вибухнути.

Читайте також:
Земля з мін. Якою ціною Україна розміновує Донбас

Майже 5% мешканців ОРДЛО підтримують Зеленського, – соціологія

4,5% мешканців прифронтових районів ОРДО довіряють новому президенту України Володимиру Зеленському, 95% – ставляться до нього негативно.

Такі цифри наводять сепаратистські ЗМІ з посиланням на “соціологічне дослідження”, нібито проведене Донецьким національним університетом та Луганським національним університетом ім. Шевченка.

2,7% респондентів буцімто вірять у заяви Зеленського про мирне вирішення конфлікту в Донбасі.

Натомість 82% впевнені, що він продовжить курс, розпочатий Петром Порошенком, тобто не зробить кроків для початку прямого діалогу з “ДНР”.

“Найбільший відсоток негативу і недовіри спостерігається в районах, розташованих на лінії зіткнення. 95,7% людей, що живуть на цих територіях, вкрай негативно ставляться до дій Зеленського на посаді президента. 98,9% не вірять, що Зеленський зможе щось змінити, будучи президентом України”, – прокоментував результати опитування в.о. завкафедри політології ДонНУ Артем Бобровський.

Соцопитування проводилося з 3 по 5 червня, в ньому взяли участь 1200 жителів різних вікових груп, старших 18 років з різним рівнем достатку і соціальним становищем.
Втім, соціологи-сепаратисти настільки “липові”, що аналогічні цифри опубліковані й щодо “ЛНР”, цифра в цифру.

“Юнармія” присягнула на вірність “ДНР”

120 учасників військово-патріотичного руху окупантів “Молода гвардія – Юнармія” взяли участь у церемонії приведення до присяги, яка відбулася біля меморіального комплексу “Твоїм визволителям, Донбас” у Донецьку.

Молодіжний парамілітарний рух “Молода гвардія – Юнармія” створений у так званій “ДНР” в квітні 2019 року. Згідно зі статутом, приєднатися до руху можуть жителі від 8 до 35 років. Для учасників організовано заняття з військово-прикладних видів спорту, туристичні та краєзнавчі зльоти, спортивні змагання, екскурсії та інші заходи. Іншими словами – радянський зразок “військово-патріотичного виховання”.

В окупації святкують День Росії

День Росії – державне свято Російської Федерації. Відзначається щорічно 12 червня, починаючи з 1992 року. Цьогоріч і в окупованих українських містах ОРДЛО бюджетників теж вигнали на мітинги: з триколорами та гаслами “Росія – наш вибір”.

Сепаратистські ЗМІ пишуть, що на святкування Дня Росії в центрі Донецька зібралося “близько 40 тисяч осіб”. Судячи з фото, цифра перебільшена в кілька разів, якщо не в десятки разів.

Ватажок “ДНР” Денис Пушилін запропонував закріпити за Днем Росії статус “офіційного свята” в так званій “республіці”.

На єдиному курорті в “ДНР” слухають український гурт

Мешканець Донецька побував у Сєдовому – єдиному морському курорті для мешканців “ДНР” на Азовському морі – і розповів у відеоблозі про особливості цьогорічного “курортного сезону” в окупації.

На відео чутно, як із колонок лунає на всю гучність пісня “Плакала” українського гурту Kazka. Ця ж пісня – справжній хіт і на вечірніх дискотеках в Сєдовому.

Влогер розказує та показує, що громадський пляж – недоглянутий, море – брудне, кожен пляж – обгороджений парканом. Оглядач також звертає увагу, що в Бердянську, скажімо, він такого не бачив.

Відзначимо, що курортне містечко Сєдове розташоване на підконтрольній бойовикам частині Азовського узбережжя. Популярний до російської агресії курорт тепер перетворений бойовиками на “зону”, потрапити в яку можна тільки за наявності перепустки, через КПП.
Перепустки видають лише мешканцям Новоазовського району, до якого належить селище. Іншим громадянам для того, щоб потрапити на “головний курорт ДНР”, доведеться відстояти чергу на пункті пропуску та оформити “міграційну карту”.

Читайте також:
Огляд ОРДЛО за тиждень: курорт-концтабір, черги за кашею та чиновниця із заячими вухами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна