“Не стріляти у відповідь”: мирні ініціативи Зеленського на ТКГ зустріли схвальну реакцію ОРДЛО

 

Представник України на переговорах щодо врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську Леонід Кучма заявив про необхідність прописати в нових домовленостях про “режим тиші” норму “не стріляти у відповідь”.

Про це Кучма заявив у Мінську 5 червня, повідомляє прес-служба президента України.

За словами Кучми, ТКГ обговорювала проблеми безпеки. Однією з домовленостей стало зазначення не лише часу початку “режиму тиші”, а й механізму його запровадження.

“Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього “режиму тиші”. Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл цивільних об’єктів – шкіл, дитячих садків”, – сказав представник України.

“До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19-го числа їх затвердити”, – сказав Кучма.

За його оцінкою, засідання робочих груп у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях 5 червня пройшли конструктивно, на відміну від попередніх.

“Вперше засідання робочих груп пройшли конструктивно. Всі сторони хотіли знайти рішення. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі. Ми приїхали з дорожньою картою від президента України. Меседжі були такі, що глава держави справді хоче, щоб у тому регіоні був мир”, – заявив Леонід Кучма.

Він додав, що висловив на засіданні ТКГ “ті побажання, які почув від президента”. 

Як видно з інтернет-ресурсів ОРДЛО, сепаратисти “ДНР/ЛНР” вітають нові ініціативи Києва.

“Учасники Контактної групи в Мінську поставили завдання робочій групі з питань безпеки (РГПБ) в найкоротші терміни підготувати проект додаткових заходів контролю посилення і контролю перемир’я… У зв’язку з цим повпред “ДНР” на Мінських переговорах Наталія Никонорова висловила надію, що учасникам підгрупи вдасться в найкоротші терміни прийти до компромісного варіанту документа”, – пише донецьке видання ДАН, що виражає думку ватажків “ДНР”.

“Республіки” не раз заявляли про свою готовність підтримати встановлення дійсно всеосяжного і стійкого припинення вогню, але для його ефективності ми наполягаємо на якнайшвидшому погодженні пакету додаткових заходів”, – цитує Никонорову прес-служба так званого “МЗС ДНР”.

Сепаратисти вказують, що пакет додаткових заходів контролю перемир’я включає зокрема: загальне підтвердження прихильності раніше узгодженим заходам щодо припинення вогню, передбаченого Мінською угодою; заборону на будь-які наступальні і розвідувальні дії та на снайперську стрільбу; заборону на обстріли і ведення вогню, в тому числі у відповідь, особливо в напрямку населених пунктів; заборону розміщення важкого озброєння.
Після вбивства ватажка “ДНР” Олександра Захарченка представники Донецька на переговорах в Мінську зажадали включити в перелік також “заборону диверсійної і терористичної діяльності”.

Крім того, представники “ДНРР/ЛНР” заявили, що на переговорах в Мінську 5 червня запропонували українській стороні “почати прямий діалог зі зняття економічної блокади” ОРДЛО.
Про потребу зняття блокади заявив і Леонід Кучма від імені Києва.

Як відомо, в інтерв’ю ЗМІ в березні кандидат у президенти Володимир Зеленський заявляв, що на Донбасі перш за все “треба припинити стріляти”.
Збройні сили України в зоні ООС визнають “режим тиші”, але мають право відкривати вогонь у відповідь на обстріли.
У щоденних зведеннях із зони бойових дій штаб ООС повідомляє, що українські військові дають “адекватну відповідь” на обстріли з боку збройних формувань Російської Федерації і знищують бойовиків.

Як інформувала “Новинарня“, 3 червня президент Зеленський повернув до Мінського процесу Леоніда Кучму як голову української делегації в ТКГ.
Зеленський запевнив, що українська сторона має свіжі напрацювання до нової зустрічі в Мінську 5 червня. “У нас є дійсно дуже конкретні пропозиції, нові рішення, але ніхто територією і суверенітетом України торгувати не збирається”, – запевнив він.

На безпековій підгрупі 5 червня Україну представляв заступник командувача ООС генералом-майор Богдан Бондар (хоча спершу Зеленський ініціював участь нового начальника Генштабу Руслана Хомчака).

Гуманітарну підгрупу замість Ірини Геращенко очолила Валерія Лутковська.

Читайте також:
Кучма у Мінську пропонує зняти економічну блокаду з ОРДЛО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.