Зеленський повернув Кучму в Мінський процес. Перша зустріч – 5 червня

 

Президент Володимир Зеленський повернув до переговорів Мінського процесу другого президента України Леоніда Кучму та анонсував першу зустріч у “нормандському форматі” 5 червня.

Про це Зеленський заявив на брифінгу в понеділок, 3 червня.

Він сказав, що зустрічався з партнерами зі США, Німеччини, Франції та інших країн Євросоюзу і обговорював питання припинення війни на Донбасі.

“У нас є спільна позиція. Це відновлення переговорів з приводу Донбасу у Нормандському форматі і розблокування Мінського процесу. Вже 5 червня буде тристороння зустріч (у Мінську – “Н”) на чолі – я дуже хотів і намагався, щоб це була провідна професійна людина – з Леонідом Даниловичем Кучмою”, – зазначив Зеленський.

Він вказав на те, що Кучма шанований у міжнародних колах.

Після цього президент України 1994-2005 років запитав у аудиторії: “А де оплески?”, і журналісти неохоче зааплодували.

Кучма прийняв пропозицію Зеленського, хоча восени минулого року пішов з посади представника України в Тристоронній контактній групі через похилий вік.

“Я не міг не погодитися на таку пропозицію, бо Україна проживає не найлегші часи в своїй історії. Тим більше, я завжди звик у своєму житті приймати рішення, виконувати їх та відповідати за них”, – сказав Кучма на брифінгу в АП.

Зеленський додав, що “Україна має конкретні пропозиції, нові рішення” для нових зустрічей ТКГ. “Але ніхто територією та суверенітетом торгувати не буде”, – додав новий глава держави.

Прес-служба АП аргументувала це кадрове рішення так: “Леонід Кучма представляв Україну в ТКГ у 2014-2018 роках. За цей час у Донецькій і Луганській областях вдалося зупинити повномасштабні бойові дії, повернути з полону понад 3 тисячі українських військових і цивільних, почати відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу”.

Леонід Кучма зауважив, що на найближчих зустрічах у Мінську ініціюватиметься припинення бойових дій на час жнив.

Журналістам, запрошеним на брифінг, не дозволили поставити запитання двом президентам.

Як інформувала “Новинарня“, 2 жовтня 2018 року відбулося останнє засідання Тристоронньої контактної групи за участю Леоніда Кучми.  80-річний політик заявив, що залишає посаду у зв’язку з досягненням “критичного віку”.

Його речниця Дарка Оліфер зазначала, що Леонід Кучма не має писати заяву на звільнення з ТКГ, оскільки працював у групі на громадських засадах.

Замість Кучми ТКГ від України в листопаді очолив екс-прем’єр-міністр Євген Марчук. Він пішов із мінської групи одночасно із припиненням каденції президента Петра Порошенка.

Нагадаємо, 2019 року ТКГ в Мінську вперше за чотири роки не змогла домовитися про “великоднє перемир’я”.

Читайте також:
Кравчук, Кучма і Ющенко зробили заяву щодо воєнного стану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.