Кучма попрощався з ТКГ

 

Засідання Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання на Донбасі, що відбулося в Мінську у вівторок, 2 жовтня, стало останнім для представника України в ТКГ Леоніда Кучми.
Як повідомляла “Новинарня“, раніше 80-річний політик заявив, що залишає посаду у зв’язку з досягненням “критичного віку”.

Раніше він заявляв, що “вибори”, призначені в “ДНР” і “ЛНР”, несуть загрозу Мінському процесу й Україна їх не визнає.

“Т. зв. “позачергові вибори” в ОРДЛО грубо порушують зобов’язання РФ як сторони Мінських домовленостей. Якщо вони будуть проведені, їхні результати не створюватимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою. Волевиявлення на Донбасі може відбутися лише згідно Мінських угод – за українським законодавством, за участі українських політичних партій та ЗМІ, з дотриманням стандартів ОБСЄ, за моніторингу БДІПЛ, міжнародних спостерігачів”, – переказала в “Фейсбуці” позицію української сторони прес-секретар Кучми Дарка Оліфер.

“На завершення сьогоднішньої роботи в Мінську Леонід Кучма подякував колегам у Тристоронній контактній групі за спільну роботу. В такий спосіб підбито підсумок його роботи представника України в Тристоронній контактній групі”, – зазначила Оліфер.

Вона розповіла, що окрему вдячність екс-президент України висловив білоруській стороні за сприяння в організації переговорного процесу.

“Своєю чергою Мартін Сайдік від імені Тристоронньої контактної групи подякував Леоніду Кучмі за його внесок у Мінський процес, а також за його мудрість та відданість своїй державі – Україні, виявлені ним під час переговорного процесу у Мінську”, – написала Олефір.

Подяку Леоніду Кучмі (телефоном) висловила також перший заступник голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, яка не була присутня в Мінську 2 жовтня.

“Подякувала йому за ту роботу, позицію, яку він відстоював в ТКГ всі ці роки. Це дійсно важка і виснажлива, невдячна робота, в нездоровій і брутальній атмосфері, спілкування з аморальними людьми, фактично – зрадниками й апологетами «русского міра», і з самими росіянами, які підтримують війну. І після кожного відрядження в Мінськ дійсно потрібно три дні психологічної реабілітації, так непросто все це дається”, – зазначила перший віце-спікер.

“І ще більш боляче, що й вдома натикаєшся на суцільну критику і вой, хоч в Мінську ми точно жорстко і безкомпромісно відстоюємо національні інтереси України…” – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

 Як інформувала “Новинарня“, Дарка Оліфер зазначала, що Леонід Кучма не має писати заяву на звільнення з ТКГ, оскільки працював у групі на громадських засадах.
Своїм наступником у ТКГ Кучма називає радника президента Петра Порошенка, дипломата Руслана Демченка, якого називають “дипломатом Антимайдану”.

Читайте також:
Російський формат введення миротворців на Донбас неприйнятний для України,
– Кучма

Кучма: Місія ОБСЄ має працювати і в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна