Обмін в’язнями України з РФ: реакція Європи і наміри особисто нагородити Сенцова

 

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ Федеріка Могеріні привітала звільнення українських полонених і політв’язнів з РФ, що стало можливим завдяки активній позиції громадянського суспільства та окремих людей по всьому світі.

Відповідне повідомлення в день обміну 7 вересня оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

“Сьогодні відбувся обмін ув’язненими між Україною і Росією. Це означає, що нарешті Олег Сенцов, Павло Гриб, Едем Бекіров, 24 захоплених українських моряки та інші, до визволення яких Європейський Союз закликав багато разів, є вільними та повернулися у свою країну”, – йдеться у заяві високого представника ЄС.

Могеріні наголосила, що Європейський Союз очікує, що всі сторони скористаються цим позитивним імпульсом.

Президент Європейської ради Дональд Туск привітав звільнення українських політв’язнів та моряків з російських в’язниць та закликав Росію повернути решту полонених.

“Нарешті! Звільнення Олега Сенцова та українських моряків принесло мені полегшення. Я продовжую закликати Росію звільнити всіх політичних в’язнів та поважати територіальну цілісність України”, – написав Туск у Twitter.

Голова Європейського парламенту Давід Сассолі також привітав звільнення українського режисера Олега Сенцова та висловив намір особисто вручити йому премію імені Сахарова.

“З полегшенням і щирою радістю я дізнався сьогодні про звільнення українського режисера Олега Сенцова. Він постав проти свавілля, з гідністю відстоював демократію та права людини. Сподіваюся невдовзі вручити йому парламентську премію імені Сахарова особисто“, – заявив президент Європарламенту.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала обмін утриманими між Україною ті Росією та побачила в цьому обнадійливий крок.

Про це повідомляє її речник у Twitter.

“Цей нещодавній обмін полоненими між Росією і Україною є обнадійливим знаком”, – вважає Меркель.

Вона висловила радість з приводу того, що українські моряки, Олег Сенцов та інші нарешті можуть повернутися додому, і варто й надалі всіма силами працювати над реалізацією Мінських угод.

“Федеральний уряд готовий до цього”, – додала канцлерка.

Президент Франції Еммануель Макрон відзначив, що радий звільненню кінорежисера Сенцова.

“Я вітаю звільнення режисера Олега Сенцова. Це сталося в рамках обміну в’язнями між Росією і Україною. Ми завжди підтримували цю людину”, – написав він у “Твіттері”.

Міністр закордонних справ Франції Жана-Ів Ле Дріан також привітав обмін між Києвом і Москвою.

“Це є жестом, який відображає бажання Росії й України відновити діалог. Це допоможе відновити атмосферу довіри між сторонами у форматі нормандських переговорів”, – вважає Ле Дріан.

Він відзначив, що Франція та Німеччина підтримуватимуть зусилля обох сторін задля досягнення конкретного прогресу упродовж наступних тижнів.

Міністр також заявив, що Франція закликає до подальшої імплементації політичних і гуманітарних положень Мінських домовленостей.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року, перебуваючи в ув’язненні в РФ, Олег Сенцов став лауреатом премії Європарламенту імені Сахарова.

Читайте також:
Трамп про обмін ув’язненими з РФ: Можливо, перший величезний крок до миру

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.