“Сепар на сепарі”. Ветерани АТО в програмі “Окопна правда” виявились російськими пропагандистами

 

В ефірі пропагандистської програми “Окопная правда” на телеканалі “Россия 24” під виглядом “ветеранів ЗСУ” насправді взяли участь троє блогерів, відомих своєю антиукраїнською діяльністю блогерів: Олександр Мединський, Олексій Грживач (у соцмережах фігурує як “Олекса Довбуш”) та Віталій Плошкін “Тюльпан”. Всі вони раніше начебто служили в ЗСУ, але, ймовірно, були завербовані російською стороною.

Як передає “Новинарня“, ефір “Окопної правди” відбувся в День Незалежності України – 24 серпня, як і було заанонсовано.

Мединський

38-річний Олександр Мединський – російськомовний активіст, відеоблогер із Харкова, в минулому – член забороненого в Україні російського об’єднання “Евразийский союз молодежи” (лідер – російський шовініст Олександр Дугін).

Відомо, що 2005 року Мединський був головою відділення “ЄСМ” у Харкові.

На той самий період припадають повідомлення про його членство в лавах провокаційної організації “Братство” Дмитра Корчинського.

Ведучий представив його як “колишнього спецназівця й АТОвця”, який “виступив ініціатором зустрічі”.

Профіль Олександра Мединського на сайті “Миротворець”

За даними видання “Букви”, у грудні 2013 року Олександр Мединський організував постачання “тітушок” з Харкова на 94-й виборчий округ у Київській області, де відбувалися довибори і “тітушки” були залучені до фальсифікацій на користь кандидата від Партії регіонів Руслана Бадаєва.

За словами лідера “С14” Євгена Карася, під час Євромайдану Мединський вів відеоблог, ходив по акціях та провокував активістів, які виступали проти Януковича.

Надалі він нібито виконував обов’язки заступника командира маловідомого добровольчого формування “Печерськ” (варіант – “Самооборона Печерська”) та певний час служив у лавах Збройних сил України, в полку спецпризначення (інформація потребує підтверджень).

У квітні 2015 року Олександр Мединський, як голова організації “Самооборона Печерська”, був зафіксований у сутичці із власником мобільної точки з продажу кави – він вимагав грошей від власників таких точок у районі станції метро “Арсенальна”.

Відповідно до інформації сайту “Букви”, організація “Самооборона Печерська” Мединського була тісно пов’язана з організаціями “Білий молот” (ініціатори невдалого “Майдану 2.0”) та “Наждак” (провокатори, викриті СБУ).

Після звільнення з лав ЗСУ Мединський відкрив YouTube-канал Open Ukraine, заяви звідки широко тиражувала російська пропаганда.

Так, він робив заяви, нібито на Донбасі російська армія відсутня, а у Рівненській області люди “гинуть сотнями” через бурштин. У 2018 році Мединський звинувачував ЗСУ в застосуванні на Донбасі хімічної зброї й навіть намагався звернути на це увагу президента США Дональда Трампа, а коли його звернення не отримало належної реакції в інтернеті – звернувся до Фінляндії з проханням про надання політичного притулку.

Навесні цього року Мединський, зокрема, в розмові зі скандальним журналістом Русланом Коцабою на інтернет-каналі “Союз блогерів України” закликав усіх ветеранів АТО виступити за мир і припинення бойових дій.

Він також тішився, що “в ЗСУ” “багато хто вже відкрито виступає за мир: наприклад, Олекса Довбуш і боєць з позивним “Тюльпан”.

Грживач

Згаданий “Довбуш”, а насправді — 45-річний Олексій Грживач дійсно проходив службу в Збройних силах України.

Він запевняє, що служив з 2014-го по січень 2019 року, старший сержант, командир роти.

За даними із соцмереж, служив у 72-й окремій механізованій бригаді (Біла Церква). Був командиром відділення “кухарів”.

Сам Грживач в ефірі “России 24” згадав, що служив у 10-й гірсько-штурмовій бригаді.

За матеріалами з гуглу можна припустити, що за п’ять років він встиг побувати в різних бригадах і підрозділах. Так, у блогах на сайті “Кореспондент” міститься згадка про те, що раніше Олексій був у лавах Національної гвардії. А в період дебальцевських подій у січні 2015-го нібито служив у 43-му мотопіхотному батальйоні “Патріот” тероборони Дніпропетровської області.

Народився Олексій Грживач, за його словами, в Донецьку. За даними з інтернету, згодом жив також на Одещині.

Як нагадує військовий волонтер, блогер Мирослав Гай, взимку 2019 року Грживач виступав зі зверненням до ОБСЄ з вимогою до Генштабу ЗСУ відвести українські війська з передової, скоротити термін ротацій до 45 діб тощо.
Він тоді назвав себе резервістом, але своє справжнє ім’я приховав під псевдо Олекса Довбуш.

Із провокаційним зверненням Грживач виступив на каналі проросійського блогера Руслана Коцаби, якого судили за перешкоджання Збройним силам України.

Як зазначає Гай, після цього Рада резервістів мала з “Довбушем” розмову в присутності офіцерів ГШ, записану на камеру.

“Під час розмови стало зрозуміло, що людина завербована. Я висловив свою позицію старшим офіцерам і рекомендував викласти відео розмови в мережу, а персонажа віддати контррозвідці”, – наголосив волонтер, підкресливши, що побачив у діях та словах Грживача ознаки спланованої інформаційно-психологічної операції спецслужб РФ.

Втім, належних заходів для припинення антиукраїнської діяльності Грживача вжито не було.

Звернення Олексія Грживача на каналі Руслана Коцаби:

І Мединський, і Грживач обіцяли долучитися до проведення мирної зустрічі “між сторонами протистояння на Донбасі” в столиці Фінляндії Гельсінкі.

Плошкін

Щодо 44-річного “Тюльпана” Віталія Плошкіна, то користувачі соцмереж ідентифікували його як постійного автора проросійського сайту “Антифашист”, де українських бійців називають не інакше як “бандерівцями”, “фашистами” тощо.

Сам Плошкін не шкодує на адресу українських воїнів епітетів на кшталт “западно-рагульская гниль”, “продажные твари” “ублюдки” тощо, і закликає ввести в Київ російські війська.

На “Миротворці” також зазначається, що Плошкін був (чи є) активістом ПСПУ Наталії Вітренко.

Сам він наголосив, що був противником Майдану і брав активну участь в Антимайдані. А в АТО, мовляв, опинився за мобілізацією у 2015 році й прослужив до жовтня 2016-го, але “в ополченців не стріляв”.

Зліва праворуч: Олексій Грживач, Олександр Мединський, Віталій Плошкін. Фото із соцмереж

“Інша сторона” і її реакція

Нагадаємо, анонсуючи “довгоочікувану” зустріч нібито українських та “ЛДНРівських” бійців, які “втомилися вбивати одне одного”, ведучий Олександр Рогаткін обіцяв участь у ній “колишніх військовослужбовців Збройних сил України”. Саме так згадану вище трійцю й представили в ефірі “Окопної правди”.

Від “ДНР/ЛНР” у програмі взяли участь “героїчний політрук” Максим Дроздов “Індус”, “полковник збройних сил ЛНР”, учасник штурму Луганського СБУ 2014 року й “десантник” Сергій Сівак “Югослав” та бойовик “ЛНР” Максим Фомін (у соцмережах відомий як Владлен Татарський).

Також у програмі через скайп-зв’язок узяв участь нібито друг дитинства бойовика Сівака Микола Найдін, підписаний як “ветеран батальйону “Айдар”.

До кінця ефіру “ветерани АТО” і бойовики дійшли повної згоди щодо “безсумнівних воєнних злочинів ЗСУ”, “громадянської війни”, “злочинних та незаконних збройних формувань «Азов», «Айдар», ДУК ПС та інших” і необхідності бійцям з обох сторін “сісти й домовлятися про умови миру”, бо ж “розсварили їх політики, а самі люди хочуть дружити”.

Прикметно, що в так званих “ДНР” та “ЛНР” програма “Окопная правда” спричинила шквал негативних емоцій. У соцмережах (переважно забороненому в Україні “Вконтакте”) палкі прихильники самопроголошених “республік” звинувачують трьох “ополченців”, які взяли участь у програмі, в тому, що вони долучилися до плану “здачі Донбасу”.

Автор програми Олександр Рогаткін навіть написав у “Фейсбуці” виправдальний пост (нині видалений або закритий), в якому зізнався, що “шокований” звинуваченнями.

“Ефект від «Окопної правди» дещо шокував. Підозрював, що укронацики традиційно порвуть свої сідала на свастики, але тут включилися наші турбопатріоти, своєю тупістю залишивши українських «не братів» далеко позаду”, – зауважив Рогаткін.

Читайте також:
Вареники, дружба, ностальгія: ток-шоу “Надо поговорить” вийшло в ефір. ПРО ЩО ГОВОРИЛИ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна