Вареники, дружба, ностальгія: ток-шоу “Надо поговорить” вийшло в ефір. ПРО ЩО ГОВОРИЛИ

 

На телеканалі “Россия 1” увечері 12 липня в ефір вийшла програма “Надо поговорить”. Вона стала заміною анонсованого раніше російсько-українського телемосту, який повинні були організувати телеканали “Росія 24” і український NewsOne Віктора Медведчука.

Як пише “Громадське”, студії телеканалу “Росія 1” довелося обмежитися форматом звичного для російських глядачів ток-шоу з ностальгією за минулим.

Протягом ефіру часто звучали фрази про те, що українці і росіяни — “братський народ”, який повинен бути єдиним. Щоб підкреслити, що прості російські громадяни люблять українців, телеканал відправив свого кореспондента в московське караоке.
“Червона рута” Софії Ротару, “Твои глаза” Світлани Лободи, “Плакала” українського гурту Kazka — серед пісень російської естради знайшлося місце і українському репертуару.

Ведучий Андрій Малахов навів ще один приклад “дружби народів” і згадав нещодавнє весілля української телеведучої “Орла і решки” Регіни Тодоренко і російського співака Влада Топалова.

Більшість гостей студії вмовляли українців і росіян жити дружно. Головним аргументом стало те, що за часів СРСР і кінематограф, і “новорічні вогники” були спільними.

Найчастіше ця спроба звести разом культуру двох народів закінчувалася примітивом і кітчем. Так, українська актриса Лідія Чащина приїхала на ефір з подарунками: варениками, салом і сувенірною тарілкою з портретом Тараса Шевченка.

“Ми повинні жити в мирі, нам нема чого ділити, бо духовність людська, бо мистецтво вічне, воно повинно перемагати весь час”, — заявила Чащина.

Співак Олексій Піддубний, колишній киянин, розповів про те, що у них в сім’ї був культ російської культури: “Я не пам’ятаю, щоб були якісь конфлікти на грунті мовних питань. Це тільки потім почалося, в кінці 80-х. Я ніколи не поділяв російський народ і український. Я завжди вважав нас одним народом“.

Російський артист Кай Метов сказав, що українцям і росіянам необхідно якнайшвидше “відкинути всі політичні речі, які засіли в головах”, а “те, що нас об’єднує — і пісні, і любов один до одного — має бути первинним”.

“Давайте вже обіймемося”, – додав співак.

Керівниця театру “Браво” в Києві Любов Титаренко, яка підключилася до ефіру скайпом, зазначила, що перший телеміст потрібно було провести з Донбасом. “Там люди живуть в злиднях, навколо постріли і смерть. А у нас в Києві влада просто зажралась. Сьогодні небезпечно ось так виходити на велику аудиторію, говорити правду… Я люблю свою країну, і я люблю Росію”, — заявила Титаренко.

Ведуча Олена Ситтель підкреслила, що завдання і росіян, і українців — зупинити війну на Донбасі. “Потрібно повернути людей одне до одного, щоб ми могли подивитися один одному в очі і сказати ці важливі слова: як складно жити один без одного, як важливо бути разом”, — сказала пропагандистка.

Багато гостей із жалем відзначали, що зараз їм заборонено в’їзд в Україну, у деяких з них там живуть родичі або поховані батьки. Російський письменник Аркадій Інін, який народився і жив у Харкові 30 років, розповів, що тепер його не пускають до рідного міста.

Актриса Маргарита Шубіна (зіграла Любу в серіалі “Свати”), навпаки, часто їздить до Києва. Вона розповіла, що люди впізнають її на вулицях і завжди привітні: “Усі в магазинах розмовляють російською, охоронці та водії. Нас всі люблять і передають величезний привіт, навіть стюардеси в аеропорту”.

Про причини, які розвели дві країни по різні боки барикад, не було сказано ані слова. Це цілком вкладалося в концепцію російської пропаганди, коли глядачеві видають готову і чітку ідею, а не змушують задуматися і проаналізувати те, що відбувається.
Це звичний стиль програма Андрія Малахова, коли знаменитості минулого століття — актори, письменники, режисери — згадують, як добре було раніше.

Як інформувала “Новинарня“, на 18:00 12 липня було призначено телеміст “Надо поговорить” між каналами NewsOne, який контролює кум Путіна Віктор Медведчук, і фінансованим Кремлем каналом країни-агресора “Россия”, де працює пропагандист Дмитро Кисельов.
Про це стало відомо з анонсів Кисельова на каналі “Россия 24” та на каналі NewsOne.

Українська громадськість виступила категорично проти телемосту з країною-агресором.

Заяву з цього приводу видав президент Володимир Зеленський, який назвав телеміст провокацією двох політичних таборів в Україні.
Секретар РНБО Олександр Данилюк також назвав телеміст провокацією.

Служба безпеки України заявила про необхідність скликати позачергове засідання Ради національної безпеки та оборони України та запровадити санкції проти юридичних осіб, що здійснюють мовлення під логотипами телеканалів NewsOne та “112 Україна”.

Генеральна прокуратура зареєструвала провадження про замах на скоєння державної зради через пропозицію українського телеканалу NewsOne влаштувати телеміст “Надо поговорить” з російським пропагандистським каналом “Россия 24”.

Телеканал NewsOne заявив про скасування телемоста “Надо поговорить” з Росією.

Вже після цього під редакцією NewsOne відбулася акція протесту з фаєрами.

Формальний власник каналу Тарас Козак, близький до Медведчука, анонсував “телеміст” лише на російському ТБ, однак журналісти з України вирішили не брати участі в цій програмі.

Читайте також:
Нацрада не може забрати у NewsOne ліцензію за розпалювання ворожнечі, – Костинський

Нацрада перевірить NewsOne і створить робочу групу для протидії антиукраїнській діяльності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна