Справа “кримських диверсантів”: політв’язень Присич повернувся в Україну після трьох років ув’язнення в РФ

 

Український політв’язень Володимир Присич, який відбув три роки незаконного ув’язнення в Росії за сфабрикованою ФСБ “справою українських диверсантів у Криму”, повернувся в Україну.

Про це з посиланням на родичів політв’язня повідомляє Кримська правозахисна група на своїй сторінці у мережі “Фейсбук“.

Зазначається, що 15 серпня Присича звільнили з колонії в Кабардино-Балкарії. Станом на 16 серпня він уже перебував удома в Харківській області.

“Українець почувається задовільно, але потребує подальшого лікування та реабілітації”, – йдеться в повідомленні.

“Володимир Присич і його рідні вдячні українським правозахисникам, представникам української влади, особливо Консульської служби МЗС України, Василю Кириличу і Тарасу Малишевському за допомогу в поверненні політв’язня додому після закінчення терміну незаконного покарання.
Також Володимир дякує всім небайдужим людям, які писали йому в колонію. Після отримання листів з Верховної Ради України та від української діаспори в США, ставлення адміністрації колонії до нього стало помітно кращим“, – зазначають правозахисники.

Далекобійника з Харківщини Володимира Присича 13 серпня 2016 року в Севастополі затримали співробітники ФСБ Росії. Наступного дня, після катування електричним струмом, Присич зізнався в шпигунстві проти РФ. Його “зізнання” транслювали в ефірі російського державного телеканалу “Россия 1” та інших ЗМІ.

Коли родичі українця уклали угоду з незалежними адвокатами, Присич відмовився від показів, даних під тиском ефесбешників.

У травні 2017 року суддя підконтрольного окупаційній владі Гагарінського райсуду Севастополя Павло Крилло засудив українця до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч. 2 ст. 228 КК РФ).

Як зазначає “Кримська правозахисна група”, наркотики Присичу підкинули в той час, коли його катували і змушували зізнатися у шпигунстві.

Окупаційний Севастопольський міський суд (суддя Василь Авхімов) 3 серпня 2017 року відхилив апеляційну скаргу адвокатів Присича й залишив вирок без змін.

Нагадаємо, в період з серпня по листопад 2016 року в Криму було затримано загалом дев’ять громадян України, яких ФСБ називає “членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України”. Серед затриманих – Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній.

Всього в так званій “справі українських диверсантів” в ув’язненні перебували 12 осіб (також Геннадій Лимешко, Ганна Сухоносова та Дмитро Долгополов).

Читайте також:
Три роки “кримських диверсантів”:
тюрми, тортури, брехня ФСБ, шанс на визволення

Звільнений Стешенко розповів, як ФСБ в Криму вибивала з нього зізнання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна