Звільнений Стешенко розповів, як ФСБ в Криму вибивала з нього зізнання

 

Звільнений 6 серпня російськими окупантами в Криму харків’янин Олександр Стешенко пережив у полоні тортури, тому й обмовив двох осіб у справі про підпал будинку муфтія. Насправді ця справа була інспірована, і Стешенко, Велієв та Третьяков до підпалу не причетні.

Про це Олександр Стешенко розповів в інтерв’ю виданню “Крим. Реалії”.

За словами харків’янина, 11 квітня 2018 року його викрали на Чонгарі. Того дня він приїхав на адміністративний кордон між Кримом і Херсонщиною, хотів відвідати друга в Алушті. Їздив так не вперше, але цього разу опинився в полоні. Потім довідався ‒ озброєні люди, які вивезли його силою в невідомому напрямку, були з ФСБ Росії.

Стешенко був затриманий нібито “за непокору законній вимозі” (стаття 19.3 КоАП Росії), за рішенням суду відсидів 12 діб, а коли 24 квітня мав звільнятися – знову відбулося захоплення, підвал і тортури.

Російські силовики стверджували, нібито припинили в Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим, до складу якої входили колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков. Вони нібито підпалили будинок проросійського муфтія Криму.

“Це все фантазії ФСБ. Я не підпалював цей будинок, ніколи не зустрічав ні Ерола Велієва, ні Олександра Третьякова. Я обмовив цих людей. Я хотів би побачитися, порозумітися. Думаю, вони не дурні й усе розуміють, але я хотів би вибачитися”, — сказав Олександр.

Стешенко розповів, що пережив у полоні та яким чином з нього вибивали зізнання.

“У ФСБ я провів три місяці, з 24 квітня до 26 липня. Я не знаю, де був, у якомусь підвалі, вогкість, лежав один матрац на підлозі, я був пристебнутий наручниками, а до наручників була пристебнута гиря вагою 24 кілограми. Найважче було витримувати тортури, поки не записали відео, мучили кожен день. Потім привезли мене перед судом у Сімферополь в СІЗО, а СІЗО відмовилося мене приймати, тому що я погано виглядав: весь синій, білки очей червоні, судини полопалися від удушення”, — каже Олександр Стешенко.

Після численних катувань окупанти записали “зізнання” Олександра на відео.

“Дали мені папірець з текстом, продиктували, що я маю сказати, і все”, — пояснив він.

Харків’янин розповів також про спеціальний “український блок СІЗО”.

“У СІЗО Сімферополя є спеціальний блок, в якому сидять українці, які нібито хтось терорист, хтось екстреміст. У них є спеціальний, ізольований від загальної маси блок, де тримують таких, як я, як Панов. Володимир Балух теж там був, я його бачив, просто віталися, але не спілкувалися. Був ще татарин, прізвища не пам’ятаю, звуть Тимур, нібито знайшли у нього книги «Хізб ут-Тахрір» (Тимур Ібрагімов із Бахчисарая, заарештований у жовтні 2017 року із п’ятьма іншими мусульманами з “Хізб ут-Тахрір” – “Н”)“, — сказав Стешенко.

“Я не бачив, в яких умовах тримають загальну масу, але у нас дуже погані умови були. Падав сніг, а вікон не було, опалення немає, вогкість постійна, білизну приносили вогку. Все робилося для того, щоб люди хворіли, страждали. Медичної допомоги не надавали ніякої, допомоги від них не варто чекати”, — розповів колишній заручник.

Як писала “Новинарня“, російські окупанти в Криму 6 серпня звільнили політв’язня Олександра Стешенка, він відбув на підконтрольну Україні територію. Стешенко вийшов “по УДО” (умовно-достроково). 7 серпня хлопець приїхав до рідного Харкова.

У квітні 2018 року активісти громадської ініціативи “КримSOS” повідомили, що російські силовики затримали  Олександра Стешенка на пункті пропуску “Чонгар” при в’їзді до окупованого Росією Криму.
Згідно з рапортами співробітників російської поліції, 12 квітня Стешенка “затримали за непокору законній вимозі (стаття 19.3 КоАП Росії)”. Підконтрольний РФ райсуд Сімферополя заарештував Стешенка на 12 діб.

ФСБ Росії звинуватила Меджліс кримськотатарського народу у створенні “екстремістської групи” в Криму нібито для залякування “проросійськи налаштованих” кримських татар. Харків’янина знову затримали.

У травні російські спецслужби заявили, що до складу групи, сформованої в Харкові увійшли помічник депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва Ерол Велієв та колишні “спортсмени-боксери Олександр Стешенко і Олександр Третьяков”.

За заявою ФСБ, в січні 2018 року “члени екстремістського співтовариства” пляшками із запальною сумішшю підпалили будинок муфтія Криму Еміралі Аблаєва, “який вніс значний вклад у зміцнення національної єдності”, і “за кожну проведену в Криму акцію їм було обіцяно виплачувати по 500 доларів”.

Служба безпеки України заявляла, що інформація ФСБ Росії про “створення екстремістської групи” в анексованому Криму за підтримки українських спецслужб не відповідає дійсності.

Захисники заявляли про катування Стешенка для отримання “зізнань” на камеру.

22 серпня 2018 року “Центральний районний суд” Сімферополя засудив Стешенка до 2 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні.

Читайте також:
Три роки “кримських диверсантів”: тюрми, тортури, брехня ФСБ, шанс на визволення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна