Звільнений політв’язень Кремля Стешенко повернувся до Харкова

 

Звільнений після незаконного засудження у анексованому Криму 28-річний харків’янин Олександр Стешенко у середу, 7 серпня, прибув до рідного міста і сказав журналістам, що його перше бажання — побачити сім’ю.

Він приїхав потягом, який прибув з Херсона у Харків о 10:00. Біля вокзалу Стешенка зустрів батько. Мати Олександра померла півтора місяці тому, коли він перебував у кримській в’язниці, передає “Суспільне”.

 

“Зараз хочу зібратися з думками. Перше бажання — побачити рідних та близьких. І все”, — сказав Стешенко.

Він зазначив, що поки що утримається від коментарів.

“Єдине, що скажу: це все були фантазії ФСБ. Те, що на мене наговорили. Зараз я хочу зібратися з думками, а потім вже розповісти”, — повідомив Олександр Стешенко.

Біля вокзалу Олександра Стешенка зустрів батько

Як писала “Новинарня“, російські окупанти в Криму 6 серпня звільнили політв’язня Олександра Стешенка, він прибув на підконтрольну Україні територію.

Нагадаємо, у квітні 2018 року активісти громадської ініціативи “КримSOS” повідомили, що російські силовики затримали харків’янина Олександра Стешенка на пункті пропуску “Чонгар” при в’їзді до окупованого Росією Криму.
Згідно з рапортами співробітників російської поліції, 12 квітня Стешенка “затримали за непокору законній вимозі (стаття 19.3 КоАП Росії)”. Підконтрольний РФ райсуд Сімферополя заарештував Стешенка на 12 діб.

ФСБ Росії звинуватила Меджліс кримськотатарського народу у створенні “екстремістської групи” в Криму нібито для залякування “проросійськи налаштованих” кримських татар.

У травні російські спецслужби заявили, що до складу групи, сформованої в Харкові увійшли помічник депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва Ерол Велієв та колишні “спортсмени-боксери О. Стешенко і О. Третьяков”.

За заявою ФСБ, в січні 2018 року “члени екстремістського співтовариства” пляшками із запальною сумішшю підпалили будинок муфтія Криму Еміралі Аблаєва, “який вніс значний вклад у зміцнення національної єдності”, і “за кожну проведену в Криму акцію їм було обіцяно виплачувати по 500 доларів”.

Служба безпеки України заявляла, що інформація ФСБ Росії про “створення екстремістської групи” в анексованому Криму за підтримки українських спецслужб не відповідає дійсності.

Захисники заявляли про катування Стешенка для отримання “зізнань” на камеру.

22 серпня 2018 року “Центральний районний суд” Сімферополя засудив Стешенка до 2 роківпозбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні.

Читайте також:
ФСБ звинуватило Меджліс та СБУ у створенні “екстремістської групи” в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна