Депутати ОПЗЖ виступатимуть тією мовою, якою їм зручно, – Шуфрич

 

Депутати фракції партії “Опозиційна платформа — За життя” виступатимуть у Верховній Раді тією мовою, якою їм зручно.

Про це у середу, 14 серпня, заявив представник цієї політсили Нестор Шуфрич, повідомляє “Укрінформ”.

“Наша фракція в залі виступатиме тією мовою, якою буде зручно говорити народним депутатам України. Це і принципова позиція фракції, і власна ініціатива народних депутатів, це і свого роду наш протест щодо того, що сьогодні відбувається в сфері використання російської та угорської мов, і румунської, і багатьох інших”, — сказав Шуфрич, відповідаючи на запитання журналістів.

За його словами, таким чином представники їхньої політсили “захищають права наших громадян”.

При цьому Шуфрич зазначив, що їхні депутати ретельно дотримуватимуться законів і регламенту щодо мовного питання.

“Але щоби зараз не дискутувати і не політизувати це питання, Регламентом Верховної Ради гарантується право використовувати будь-яку мову в усіх сферах в разі, якщо про це заздалегідь поінформований секретаріат”, — уточнив Шуфрич.

Він наголосив, що секретаріат в такому разі зобов’язаний забезпечити об’єктивний переклад державною мовою.

Як повідомляла “Новинарня“, на засіданні підготовчої депутатської групи у Верховній Раді, стався конфлікт між головою партії ОПЗЖ Вадимом Рабиновичем, чинною першою заступницею Голови ВР та народною депутаткою від “Європейської солідарності” Іриною Геращенко та головуючим на засіданні Дмитром Разумковим (партія “Слуга народу”). Коли Рабинович почав виступ російською мовою, Геращенко закликала його говорити українською, згідно з законом про державну мову, що набув чинності, і регламенту ВР. Її підтримав Разумков.

Рабинович свої дії мотивував тим, що його виборці говорять російською, регламент стосується лише Верховної Ради, а “ми з вами ще не Верховна Рада”. У відповідь Разумков закликав не порушувати регламент і заявив, що проситиме співробітників Апарату ВР відключати мікрофон в таких випадках.

На це Вадим Рабинович запропонував “поставити тут перекладача, і нехай він перекладає”.

Нагадаємо, 25 квітня, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня.

Читайте також:
“Ви витрачаєте гроші на імітацію”: директор Інституту української мови звернувся до президента

Мовний закон набув чинності. ЩО ВІН ПЕРЕДБАЧАЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна