Порошенко підписав закон про мову

доповнено

У середу, 15 травня, президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

“Фундамент, на якому стоїть нація і держава, — це мова. Я пишаюся тим, що нам вдалося зробити за ці 5 років. Сьогодні я, як президент України, маю високу честь і унікальну можливість підписати закон про забезпечення функціонування української мови як державної”,  — сказав президент.

Порошенко вкотре наголосив, що цей закон жодним чином не утискає інші мови.

Він додав, що ретельне обговорення “мовного” закону пішло йому на користь. “Намагалися врахувати думки всіх зацікавлених сторін, що сповідують державну політику. Єдина думка, яку ми не збиралися враховувати, — це думка Москви. Нехай займаються російською мовою”, — зауважив президент.

“Мова об’єднує нас усіх, від Луганська до Львова. Слова про те, що вона роз’єднує — це міф. Ухвалення закону і реакція суспільства продемонстрували, що мова є запорукою і символом єдності. Мова — це найгостріша зброя “, — додав спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Директор видавництва “А-ба-ба-га-ла-ма-га” Іван Малкович відзначив унікальність сьогоднішньої події, наголосивши, що це фактично “Конституція української мови”.

Акторка театру і кіно, громадська діячка, заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца наголосила, що мова – це не тільки зброя. “Мова – це безпека, мова – це маркер, завдяки якому ти цікавий іншим країнам”, – сказала Вітовська-Ванца і також нагадала, що багато поколінь українців боролися за свою мову.

Засновник всеукраїнської молодіжної громадської організації “Молодий рух” Тарас Шамайда зазначив, що нині для української мови справді історичний, епохальний день.

“Наші нащадки через багато поколінь оцінять значення цього закону і цього підпису, який сьогодні ставиться на цей закон”, – сказав він та додав, що графіті на стінах тисячолітньої Софії написані майже такою ж мовою, як зараз використовують в Україні. Він зауважив, що потрібно пам’ятати і тих людей, які поклали своє життя задля збереження української мови.

Згідно з перехідними положеннями закону, загалом він набуде чинності через два місяці після публікації у виданні “Голос України”.

Однак деякі його пункти почнуть діяти протягом декількох наступних років.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. За його ухвалення проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Читайте також:
Парубій підписав закон про мову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.