Геращенко змусила Рабиновича виступати українською у парламенті

 

У середу, 14 серпня, під час засідання підготовчої групи новообраних народних депутатів України віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко зробила зауваження представнику партії “Опозиційна платформа – За життя” Вадиму Рабиновичу за російську мову під час виступу.

Як повідомляє “Новинарня“, Рабинович на засіданні розмовляв не державною мовою.

“Шановні колеги, зауваження щодо порядку ведення, я хочу нагадати шановному колезі, пану Рабиновичу, що вступив у дію закон про мову, ми просимо Вас державною мовою виступати під час погоджувальної групи”, – звернулася до нього Геращенко.

Вадим Рабинович відповів, мовляв,  “знаете, в законах этого не сказано”.

Голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков зазначив, що використання державної мови передбачене у регламенті.

Коли він вдруге виступив російською, Геращенко ще раз обурилися.

“Перепрошую, шановні колеги, але це принципове питання, Верховна Рада 9-го скликання має починати свою роботу з усіх законів України. Шановний пане Разумков, ми дякуємо, що Ви стоїте на позиції захисту законодавства України, ми звертаємося до усіх колег з проханням під час робочих нарад використовувати державну мову. У кулуарах, в кабінетах, в туалетах спілкуйтеся як завгодно”, – наголосила Геращенко.

Разумков дав доручення помічнику знайти конкретний пункт регламенту, який зобов’язує нардепів послугуватися державною мовою у стінах парламенту.

“Мовою роботи Верховної Ради, мовою її органів та посадових осіб є державна мова – ст. 2 п. 3 регламенту Верховної Ради”, – підсумував Разумков.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 квітня, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня.

Читайте також:
“Ви витрачаєте гроші на імітацію”: директор Інституту української мови звернувся до президента

Мовний закон набув чинності. ЩО ВІН ПЕРЕДБАЧАЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна