“Ви витрачаєте гроші на імітацію”: директор Інституту української мови звернувся до президента

 

Директор Інституту української мови, професор Павло Гриценко закликав президента Володимира Зеленського і представників уряду до діалогу.

Він запропонував голові держави, прем’єру і науковцям реалізувати план з підтримки державної мови і “за 5-7 років отримати українськомовну Україну”.

Про це професор заявив у четвер, 1 серпня, в інтерв’ю сайту “Главком”.

Науковець упевнений, якщо держава хоче, щоб українська мова об’єднала всіх, то має її навчити.

“Якщо мене почує пан президент, пан прем’єр-міністр, сьогоденний чи завтрашній, я готовий 24 години на добу працювати. У нас є цілісна програма, яку можна реалізувати крок за кроком”, – зазначив очільник ІУМ.

За словами Гриценка, реалізація програми не коштуватиме дорого. “Насправді ви витрачаєте в десятки разів більше на імітацію, ніж треба було би витратити на науку і чітко визначити оці шляхи, як йти до україномовної України, україномовного середовища”, – додав він.

Потрібно створити передумови, щоби діти різних національностей були залучені до україномовного середовища.

“Бо сьогодні болгарські діти на півдні Одеської області до української мови не долучені. Втрачаючи своє болгарське, вони набувають російськомовності. Румунське населення, молдовське – частина з них охоплена українською мовою, і більш-менш навіть складають ЗНО. Але угорське населення — це катастрофа. Тому що ми, по перше, дозволили Угорщині знищити ті українські громади, які були там з 19-го століття — з побудованими спільним коштом школами, церквами. Відбулося “винародовлення”, жорстока асиміляція, яка закріплена в Конституції Угорщини. Так вони розділили громади на русинів і українців. І оскільки ця громада уже не має необхідної кількості громадян і дітей, щоб піти до школи, то вони фінансово не підтримують ні русинів, ні українців, бо їх уже ніби немає”, – розповів Гриценко.

Професор наголосив, що “мова вимагає праці розуму і серця”.




“До мене років півтора тому звернулися кілька наших бійців, які повернулися зі Сходу. Сказали: “Сталося так, що десь по дорозі життєвій ми загубили свою рідну українську мову, стали російськомовними. Що нам робити, щоб повернутися?” І бачу зараз, що ці люди, давши собі внутрішню установку, дуже швидко повернулися до української мови. І не відчувають того внутрішнього дискомфорту, як раніше”, – впевнений Гриценко.

За словами науковця, “не буде в Україні ближчим часом проблеми мовної”, якщо президент, уряд і вчені сядуть за стіл і зможуть обговорити це питання, складуть чіткий план дій і дотримуватимуться його.

“І за 5-7 років ми змінимо Україну у плані культурно-мовному і ментальному до невпізнання”, – вважає директор Інституту української мови.

Як повідомляла “Новинарня“, в Україні 16 липня набув чинності закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Завдання закону – об’єднати Україну, гарантувати кожній людині право на отримання інформації і послуг українською мовою в усіх публічних сферах на всій території нашої держави. Він не регулює мову приватного спілкування і не спрямований проти інших мов чи людей будь-якого етнічного походження.
Введення закону в дію відбуватиметься поступово. Деякі норми почнуть діяти одразу, деякі – за кілька місяців чи років.

25 квітня, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня.

Читайте також:
Мовний закон набув чинності. ЩО ВІН ПЕРЕДБАЧАЄ

Офіс президента хоче запустити міжнародний російськомовний канал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.