Верховна Рада розпочала розгляд мовного законопроекту

 

Верховна Рада у четвер, 28 лютого, розпочала розгляд у другому читанні проекту закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (№5670-Д).

Перед розглядом цього законопроекту фракція “Опозиційний блок” виступила з заявою щодо недоцільності його ухвалення, передає УНІАН.

Народний депутат від “Опоблоку” Олександр Вілкул зазначив, що цей закон спрямований “розкол суспільства”.

Депутати від “Опоблоку” винесли до трибуни парламенту коробки з нібито підписами “більше, ніж мільйона людей” щодо можливості розмовляти і навчатися рідною мовою. Вілкул зазначив, що поява цього мовного закону пов’язана з тим, що “у Петра Порошенка є свій томос, а спікер Андрій Парубій вирішив зробити собі такого маленького томосіка, і тому протискує сьогодні цей закон про мову”.

У відповідь голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що справді “все життя робив все можливе для того, щоби прийняли закон про мову”.

За його словами, закон про українську мову — “це фундаментальна основа буття держави та нації”.

Коментуючи позицію “Опозиційного блоку”, Парубій зазначив: “І не даремно вони так біснуються, тому що цим законом ми б’ємо в саму серцевину «руського міра», який хотів знищити українську”. Після цього Парубій оголосив про розгляд законопроекту щодо функціонування української мови як державної.

Як повідомляла “Новинарня“, вранці в четвер, 28 лютого, кілька десятків громадських активістів із руху “Відсіч” та інших організацій пікетували Верховну Раду на підтримку законопроекту про державну мову №5670-д, розгляд якого має розпочатися цього дня.

Акція перед початком пленарного засідання ВР відбувалася у формі театралізованого дійства “від зворотного”.

Поруч із пікетувальниками, які тримали плакати за мову, на різних входах до Ради виступали п’ять активістів у військових одностроях типу “горка” із символікою РФ. Вони зображували російських солдатів та агітували народних депутатів, котрі проходили до будівлі парламенту, НЕ голосувати за мовний закон.

Особливо артистичним був активіст громадського руху “Відсіч” Леонід Овчаренко – він перекрикував навіть мітинг прибічників Юлії Тимошенко, перетягуючи увагу на себе.

“Вон мову из Украіни! Мова нам ні к чортовой бабушкє. Ми простиє русскіє солдати і офіцери, прошлі Севастополь, Симферополь, Донбасс, прішлі в Кієв – почті русскій город. Здєсь ещо єсть мова і нєт русского міра. Но он будєт! Дєпутат, нє голосуй за закон про мову! І тогда на Украіну прідет русская власть!” – вигукував Овчаренко в мікрофон.

Відео:

“Окупанти” роздавали нардепам, які проходили через пікети до ВР, відповідні листівки – із гротескними закликами від імені Росії не голосувати за законопроект №5670-д.

З огляду на переконливий вигляд акторів, кілька перехожих підходили до учасників перформансу та вимагали припинити проросійську агітацію, погрожували Службою безпеки України, кримінальною відповідальністю за пропаганду країни-агресора тощо.

На це активісти відповідали, що про акцію та її театралізований характер повідомлено органам влади, і що акторів, які виконують ролі негативних персонажів у театрі й кіно, не повинні відповідати за законом.
Овчаренко також демонстрував великий напис “За Русь усрусь” на спині.

“Окупанти” на камеру також показово “душили” дівчину, яка зображувала собою українську мову.

Своєю чергою інші учасники акції роздавала листівки з аргументами на користь ухвалення мовного закону.

Як відомо, голосування за доопрацьований проект закону №5670-д відбудеться в Раді за кілька тижнів.

“Щоб нівелювати законопроект, до нього було подано більше двох тисяч поправок, тому зараз головне – відстояти усі принципові норми та домогтись прийняття закону до виборів президента”, – пояснив один з учасників пікету Олег Слабоспицький.

Читайте також:
#МоваНаЧасі: соцмережами шириться флешмоб на підтримку державної мови і закону про неї

Нагадаємо, Верховна Рада 4 жовтня 2018 року ухвалила за основу проект закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” №5670-д. За документ проголосував 261 народний депутат.
При цьому голова ВР Андрій Парубій після першого невдалого волевиявлення шість разів безуспішно ставив на голосування повернення до розгляду та ще раз – про подовження ранкового засідання парламенту.
Загалом депутати розглядали в першому читанні чотири проекти законів щодо мовної політики в Україні – №№5556 (Ярослава Лесюка, нардепа з БПП), 5669 (“свободівський”), “громадський” 5670 (знятий із розгляду) та 5670-д (“громадський” проект, доопрацьований та схвалений Комітетом ВР з питань культури і духовності).

Читайте також:
Українська мова вперше домінує на телебаченні.
Мінус – у газетах і в інтернеті. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна