#МоваНаЧасі: соцмережами шириться флешмоб на підтримку державної мови і закону про неї

 

У четвер, 21 лютого – в Міжнародний день рідної мови – громадські активісти з Києва започаткували в соцмережах флешмоб #МоваНаЧасі.

Ініціатори акції закликають сфотографуватися, тримаючи в руках аркуш із написом “Мова на часі!”, та поширити фото у Facebook, Twitter або Instagram з відповідним коментарем і хештегом, наголошуючи на потребі спілкуватися українською.

Крім того, флешмоб спонукає Верховну Раду до ухвалення в другому читанні закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” №5670-д, який має сприяти розвитку української в усіх сферах суспільного життя. Голосування з цього приводу в парламенті заплановано на наступний тиждень.

Флешмоб уже підтримали зокрема колективи Українського інституту національної пам’яті на чолі з Володимиром В’ятровичем, Міністерство охорони здоров’я на чолі з Уляною Супрун, Донецький обласний краєзнавчий музей у Краматорську, Національний інститут стратегічних досліджень, актриса Ірма Вітовська, співачка Марина Одольська, деякі нардепи, багато інших установ та рядових громадян.

Новинарня” підтримує флешмоб #МоваНаЧасі та ухвалення закону про державну мову.

Нагадаємо, Верховна Рада 4 жовтня 2018 року ухвалила за основу проект закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” №5670-д. За документ проголосував 261 народний депутат.
При цьому голова ВР Андрій Парубій після першого невдалого волевиявлення шість разів безуспішно ставив на голосування повернення до розгляду та ще раз – про подовження ранкового засідання парламенту.
Загалом депутати розглядали в першому читанні чотири проекти законів щодо мовної політики в Україні – №№5556 (Ярослава Лесюка, нардепа з БПП), 5669 (“свободівський”), “громадський” 5670 (знятий із розгляду) та 5670-д (“громадський” проект, доопрацьований та схвалений Комітетом ВР з питань культури і духовності).

Читайте також:
Українська мова вперше домінує на телебаченні.
Мінус – у газетах і в інтернеті. ІНФОГРАФІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.