Домашній арешт і застава: у Маріуполі випустили на волю двох бойовиків “ДНР”

 

У Маріуполі на Донеччині Жовтневий районний суд звільнив з-під варти двох бойовиків так званої “ДНР”, які брали участь у бойових діях проти ЗСУ.

Як повідомляє інформаційне агентство “Вчасно”, під домашній арешт випустили Романа Джумаєва — бойовика незаконного формування “П’ятнашка”, який воював восени 2014 року під донецьким аеропортом і взимку 2015 — у Дебальцевому.

Джумаєв був затриманий за звинуваченням в участі в НЗФ і тероризмі 18 вересня 2017 року. Після цього 3 травня 2018 року суд відпустив бойовика під домашній арешт, але на волі він пробув недовго і в грудні 2018-го знову опинився за ґратами — вже за напад на поліцейського.

Бойовик “ДНР” Роман Джумаєв. Фото: “Вчасно”

“Починаючи з грудня активісти контролювали ситуацію — ми зверталися до Верховної Ради правосуддя, приїжджали на судові засідання, домоглися того, щоби справу Джумаєва перевели з Мар’їнського суду в Маріуполь. Але на останнє засідання активісти не змогли під’їхати — і судухвалив рішення по-тихому”, — розповіла відома волонтерка Галина Однорог.

За її словами, Джумаєв неодноразово особисто погрожував їй, також вона отримувала дзвінки з погрозами від родичів бойовика.

“У нас немає електронних браслетів, тому контролювати, чи перебуває Джумаєв під домашнім арештом, неможливо. Бойовика, який вбивав наших кіборгів, просто випустили на вулиці міста”, — зазначила Однорог.

Також Жовтневий районний суд у Маріуполі звільнів з-під варти іншого бойовика — Сергія Костенюка з позивним “Хімік”, який воював на стороні так званої “ДНР” у 2014−2015 роках. Він був мінометником спочатку у складі “групи швидкого реагування”, а потом у 5-й батареї так званої “республіканської гвардії”.

Бойовик з позивним “Хімік”. Фото: “Вчасно”

Сергія Костенюка випустили під заставу в 153 680 гривень.

“Ці люди вбивали наших військових та цивільне населення, ці люди повинні бути в обмінному фонді або покарані за воєнні злочини, натомість вони тепер можуть спокійно замовляти піцу та пиво собі додому. Весь цей абсурд, став можливим через рішення Конституційного суду, воно дає можливість змінювати запобіжний захід терористам та зрадникам на домашній арешт”, — пише координатор проекту “Стоп Терор”, голова ГО “Безпека та взаємодія в Україні” Семен Кабакаєв на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляла “Новинарня“, за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, кадрові російські військові продовжують навчати російських найманців на Донбасі проведенню диверсій, підготовці розвідників і снайперів.

Читайте також:
Майбутня нардепка від “Опозиційного блоку” відмовилася називати РФ агресором

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна