Розведення, а не “розвод”. Куди і як відходять війська на Донбасі

 

Крім Станиці Луганської, ЗСУ більше не будуть відводити війська на інших ділянках лінії розмежування. Натомість перед російською стороною стоять узгоджені на рівні Мінська зобов’язання відвести сили в районі окупованого Новоазовська. Внаслідок цього на схід від Маріуполя має бути утворена “демілітаризована зона”.

Як передає “Новинарня“, такі висновки випливають із повідомлень пресцентру Об’єднаних сил та роз’яснень заступника командувача ОС.

Противник під Станицею теж відвів сили

Після того, як 26 червня Україна відвела сили на одній із ділянок у районі смт Станиця Луганська, противник також завершив перший етап відведення своїх підрозділів у районі Станиці – відійшов від пішохідного мосту.
Про це повідомив пресцентр ООС 27 червня.

Зазначено, що “зміна розташування позицій” відбувається у відповідності до мирного плану та реалізації рамкового рішення Тристоронньої контактної групи ще три роки тому.

Нагадаємо, що на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь ЗСУ й НЗФ у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, населених пунктів Золоте (Луганська область) і Петрівське (Донеччина).
Угода передбачала відведення по 1 кілометру кожної зі сторін – тобто створення квадрату безпеки 2 км у глибину і 2 км в ширину.

Тодішній представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

Але тоді розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського. У Станиці Луганській відведення багаторазово було зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через щотижневі обстріли зі стрілецької зброї (за умовами розведення, перед розведенням протягом тижня мав дотримуватися режим тиші).

Україна не мала наміру віддавати контроль над житловими районами Станиці, бойовики – не зацікавлені йти з панівної висоти “Князь Ігор”.

Ситуація змінилася після президентських виборів в Україні. Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, заново призначений президентом Зеленським, 5 червня повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ було досягнуто домовленості про режим тиші в Станиці Луганській з 10 червня для подальшого розведення сил.

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли на 300-400 метрів з однієї з позицій, котра знаходилась перед КПВВ “Станиця Луганська”.

У пресцентрі штабу ООС зазначили, що українською стороною вжито всіх необхідних заходів, аби процес розведення сил і засобів на ділянці №1 “Станиця Луганська” не створював небезпеки для життя та здоров’я мирного населення по обидва боки лінії розмежування.

Розведення військ проходило під контролем патрулів Місії ОБСЄ.

Для безпеки мирних мешканців українські війська проводять перевірку дороги (гуманітарного коридору) і прилеглої до неї місцевості для виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів.

“Поки триває процес розведення сторін, наші резерви в районі Станиці Луганської знаходяться в повній бойовій готовності. У разі відсутності подальших кроків з відведення російсько-окупаційних військ за визначені рубежі українські військові негайно повернуться на свої позиції”, – заявляли в ООС.

Пропуск мирних мешканців через КПВВ здійснюється у штатному режимі.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтверджує сказане.

“27 червня команда СММ бачила, як групи з розмінування Збройних сил України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а також група з розмінування збройних формувань здійснювали роботи з розмінування в межах ділянки розведення. Спостерігачі також зафіксували, що члени збройних формувань з озброєнням та іншою технікою залишили ділянку на захід від пам’ятника князю Ігореві. Крім того, члени патруля Місії знову зауважили, що на крайніх передових позиціях Збройних сил України та збройних формувань не було озброєного особового складу, озброєння та техніки. Водночас, за спостереженнями СММ, на двох інших позиціях збройних формувань, розташованих на пагорбі на південь і південний захід від мосту, також не було ані особового складу, ані техніки”, – ідеться у звіті на сайті ОБСЄ.

Після відведення військ мостовий перехід відремонтують

Заступник командувача ООС, призначений керівник безпекової підгрупи в ТКГ, генерал-майор Богдан Бондар пояснює, що розведення поновилося саме зараз, бо “наші міжнародні партнери надавили на росіян, і вони погодилися на розведення”.

“При цьому ми відвели наші підрозділи приблизно на 300-400 метрів. І не просто їх відвели чи кинули Станицю – ми відвели їх на більш зручні та підготовані позиції. Це дійсно так”, – пояснив замком ОС у коментарі виданню “Повернись живим”.

“Залишення позицій не відбулося – було покращення позицій”, – переконує Бондар.

За його словами, після перевірки й розмінування дороги,  де з КПВВ ходять люди, на цьому шляху “будуть демонтовані деякі фортифікаційні споруди, щоб машини СММ ОБСЄ, які будуть патрулювати, могли виїжджати з мосту і могли здійснювати постійний моніторинг і контроль”.

“Більше ніяких заходів не передбачено. Суто організаційні моменти, а також організація безпеки людей – щоб вони, зокрема, не відхилялися від маршруту”, – зазначив генерал Бондар.

Він підтвердив, що є плани з ремонту мостового переходу, розірваного вибухами ще з 2014 року.

Поверхневий ремон настилу на зруйнованому переході в Станиці Луганській, 2017 рік

“Тобто наступний етап на цій ділянці розведення – відновлення переходу для комфортного переміщення між КПВВ”, – пояснив Бондар.

КПВВ “Станиця Луганська” – наразі єдиний пункт входу-виходу на лінії розмежування в Луганській області.

У Золотому, де відбувалося розведення військ, українська сторона облаштувала КПВВ також для автомобілів. Однак бойовики з 2017 року вперто не погоджуються на відкриття цього пункту пропуску, незважаючи на приписи Мінська.

ООС: українські війська більше не будуть відводити

Відповідаючи на пряме запитання, чи будуть нові відведення українських військ, Богдан Бондар заявив: “Все, заходів по розведенню не буде”.

“Але будуть, як я сказав, проводитися заходи з розмінування тих ділянок, де будуть переміщатися люди, плануються організаційні заходи для покращення переходів. А також ряд заходів, які гарантовано нам забезпечать контроль над ділянками”, – додав замком ОС.

Відповідно, повідомлення деяких ЗМІ про відвід українських військ з-під Маріуполя не відповідають дійсності.

Демілітаризація під Маріуполем – вимога до окупантів

У Мінських домовленостях також ідеться про демілітарізацію і “демілітарізовані зони”. Богдан Бондар підтверджує: рух щодо цього поновився.

Ідеться про демілітаризовану зону на схід від Маріуполя.

“У нас була домовленість щодо створення вільного від важкого озброєння і техніки району. Це – південь, напрямок Маріуполя. На тій території, яка тимчасово не контролюється Україною. ця територія обмежена чотирма населеними пунктами, серед яких є [окупований] Новоазовськ”, – розповів Бондар.

“Це (демілітарізація) може стосуватися, поки що, тільки цього району”, – додав він.

За словами генерала, наразі про інші демілітаризовані ділянки не йдеться.

“Ще у нас залишається створення зони безпеки на ділянці російсько-українського кордону, який, поки що, також нами не контролюється. Планується, і вже є такі домовленості – тільки Росія це все блокує – вихід патрулів СММ ОБСЄ для контролю цієї ділянки в режимі 24/7, тобто цілодобовий режим контролю, щоб не допустити переміщення зброї та боєприпасів з території Росії в окремі райони Донецької та Луганської областей. Це пункти, над якими ми будемо працювати, в тому числі, у Мінському процесі”, – сказав Бондар про прожекти на майбутнє.

Читайте також:
Бойовики готуються перейти міст біля Станиці: вже виготовлена металева конструкція, – Тука

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна